Ta en potet...

 

Det er høst og sesong for nypotet i forskjellige varianter.


14.09.2013 -
Kategori: Furkunnjmat

Potetferie var et begrep i min barndom, men det er ikke mange som bruker høstferien til det lenger. Potetene skulle opp av jorda og lagres i kjelleren, og da måtte alle mann i arbeide på potetåkeren. Dette er minner jeg alltid vil ha med meg. Det var stor stas da traktoren med potetopptaker kjørte opp rendene med hvite og røde poteter. Potetene skulle sorteres i småpotetbøtte og storpotetbøtte, det vil si de aller største potetene skulle i småpotetbøtta,  de skulle brukes til dyrefor sammen med de minste potetene. De skrukkete gammelpotetene var også en severdighet, og det artigaste var å kaste disse på hverandre. Etter potetplukkinga var det tradisjon med Potetnattore, dette var rett og slett potet koka i godt salta vatn. Servert med kulturmelk, flatbrød og smør. Enkelt og utrolig godt.

I dag blir det ei litt mer moderne oppskrift på potetrett, føtegratinerte poteter er populært tilbehør til forskjellige kjøttretter. Det er også enkelt og lage selv i stedet for å kjøpe poser eller halvfabrikata som det florerer av i butikken.

Fløtegratinerte poteter for 4 personer.

10-12 poteter

1 ss olje

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

ca 2 dl fløte

ca 150 g revet kvitost

Vask og del potetene i tynne skiver. (Nypoteter behøver ikke å skrelles)

Legg dette i ei ildfast form smurt med olje. Strø over salt og pepper og slå over fløten.

Sett midt i stekeovnen på ca 220 grader og stek i 10 minutter. Ta ut forma og dryss revet ost over, stek videre til potetene er møre og osten er smelta.

Potetform003

Potetogbiff005

tekst/foto

Britt G. Moen

 

 

Annonser


Medlemmer