Presenterte et blomstrende næringsliv

Jarl Gjønnes sier det er en stor ære og inspirasjon, og han setter stor pris på å motta historiens første Thamspris

Orkladal Næringsforening (ONF) arrangerte, torsdag for syvende gang regionens ledende næringslivskonferanse i Orkdal kulturhus.


30.10.2016 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Næringsnytt, Lag og foreninger

Suksesshistorier kom på løpende bånd, da orkdalsordfører Oddbjørn Bang ønsket velkommen til Thamskonferansen. Bang er optimist på vegne av næringslivet, og syns det er stas å være ordfører i næringskommune nummer én i Sør-Trøndelag. Han trekker frem flere suksessrike aktører i hele orkdalsregionen og spesielt bedriften Orkel på Fannrem som er et lite eventyr.

De startet med å lage trehjulsykler, og har nå utviklet en avansert rundballepresse som er lagd for å kunne presse hva det skal være, alt fra mais til søppel. De leverer nå høyteknologisk utstyr til 50 land, blant annet Japan og Kina.  Jarl Gjønnes mottok på vegne av Orkel, nyskapningen Thamsprisen. Begrunnelsen for at han ble valgt blant mange andre gode kandidater er blant annet at han viderefører bedriften som faren startet, han sikrer god drift og skaper stabile arbeidsplasser. Gjønnes har ikke hvilt på sine laurbær, og prisen er ment å heie frem bedriften og være til inspirasjon for fremtiden.

Et annet eventyr Bang dro fram var Reinertsen som driver med hydrogenrensing.  De har med hjelp fra SINTEF utviklet en helt ny teknologi som kan gjøre gasskraft utslippsfri og forsyne hydrogenbiler med klimavennlig hydrogen. De har et pilotprosjekt på Tjeldbergodden som produserer hydrogengass til bruk i eksempelvis gasskraftverk. Reinertsen har kjøpt seg et stort lokale på Grønøra hvor vi får 200-250 høyteknologiske arbeidsplasser.

Daglig leder Silje Landevågmed nettbutikken Get Inspired snakket om utfordringer og suksessfaktorer for gründere i 2016. Hun fortalte om veien fra hun startet opp suksessbedriften Get inspired med to tomme hender og masse pågangsmot, og frem til i dag, hvor hun har mange ansatte og et flott lokale med et topp moderne lager til varene sine.

Det startet med idéen om å lage en bedre bedre trenings-DVD enn Jane Fonda-DVDene. Underveis har hun solgt mye forskjellig og traff blink med “tightsen som lager perfekt rumpe allerede før du starter", eller Shapetights. Om den første dagen hun fikk en million i kassa, sier hun: -Det var en jækla artig dag, og æ bevilga mæ et glass Champagne og kjøpte mæ en Prada-veske. Da tok hun et valg om å holde fokus, og holde seg til det som de holdt på med og 2016 har vært et kjempeår, sier hun. Tidligere i høst mottok Get Inspired den gjeveste prisen: “årets nettbutikk”.

I løpet av disse årene har hun fått to barn og sier at det handler om å være kreativ i hverdagen for å få familielivet til å fungere. Når man starter en bedrift må man være en potet og gjøre alt sjøl. Slagordet hennes er: hard work beats talent! -Skapergleden er helt sinnsyk, og det er et adrenalinkick når man lykkes. Markedsføringa har vært alfa og omega: -Vi har fotoshots hver uke.

Landevåg forteller videre at hun bruker en million kroner årlig på å utvikle nettbutikken sin og har “livechat” til klokka 23 for å holde kontakt med kundene. I temasamtalen i sofagruppen etterpå, får Landevåg spørsmål om når de skal begynne å selge sexy mannetights? -Nei, vi snakker jo sammen som venniner, og kommuniserer med rosa, smiley og hjerter, så det er ikke noe vi har vurdert ennå. Dette er nok også en av årsakene til suksess: et tydelig konsept og tydelig målgruppe.

Sjefsøkonom Jan Ludvig Andreassen fra Eikagruppen, snakket rundt temaet “Hvordan tilpasse seg livet uten renter?” Han startet med positive eksempler på at når større bedrifter kollapser, er det en tendens til at mindre bedrifter dukker opp, alle de ledige ingeniørene setter i gang og starter sitt eget.  Andreassen mener at man aldri trenger å skru opp renta, og begrunnet det med at svingningene i økonomien får negative konsekvenser. -Man har overdrevet rentebruken så til de grader, at når renta faller øker brutto nasjonal produkt helt til vi når toppen og det begynner å gå nedover igjen. Bruk av rente for å regulere økonomien har ikke samme effekt som tidligere. Selv om renta ligger på 0%, ser man at få allikevel tar opp lån fordi de fleste allerede har store lån å betjene. Bankaksjer er for tiden billige, fordi de sliter med å tjene penger. Han påpeker forskjellen på Norge og Eu, hvor mange uavhengige land har samme valuta og hvor det enkelte land ikke kan styre sin egen rente: -Hvis Tyskland nå skulle sette opp renta fordi det går bedre, vil det være til stor skade for mindre land som Hellas. -De blir som en militærtropp som må gå like sakte som den seneste går. Andreassen sier også at han tror det er alfa og omega å holde renta lav, og ser ingen tegn til lønnsvekst fremover. Han advarer derfor folk mot å ta opp forbrukslån.

Adm. dir Ståle Gjersvold: Trønderenergi “Energiselskap som samfunnsaktør”

Gjersvold starter med å si at alt de gjør er forankret i identiteten til pionerene som startet med strømproduksjon. De samarbeider godt med grunneierne rundt orkla og lokalbefolkningen. -Vi skal være en garantist for sikker leveranse av strøm til området. Som monopolist er det viktigste å levere strøm så billigst mulig. De siste årene har det vært en voldsom endring ved digitalisering, og om ti år kan kanskje de fleste ha solenergi på taket. Det skjer en endring hvor kundene selger og kjøper strøm seg imellom.

En viktig del av samfunnsrollen er å støtte blant annet bygging av nye idrettsanlegg. -Vi har også en gruppe på 10 tidligere fengselsinnsatte som jobber med skogsarbeid. Vi håper at de etterhvert kan bli en suksessbedrift på nasjonalt nivå. De er alle supermotiverte.

Etter å ha fortalt om alle de samfunnsnyttige prosjektene Trønderenergi deltar i, avsluttet Gjersvold med å minne om at man aldri må glemme at vi må gå i overskudd slik at eierne kan bruke det til å drive kommunene.

Elin Ørjasæter: “Norsk arbeidsliv i endring. Får barna dine noen gang fast jobb?”

Ørjasæter snakket med stor entusiasme om arbeidslivet i et globalt perspektiv, med sammenligning av norske forhold. Hun påpeker en skremmende trend med at middelklassen forsvinner og andelen fattige og rike øker.

Hun presenterte oss for begrepet “prekæriatet” (Det desperate proletariat). Det dreier seg om folk som aldri har fast jobb, men ikke er arbeidsledige. De har kortvarige oppdrag og stadig nye jobber hvor de ikke blir ansatt. Denne gruppen er i sterk vekst. I Norge har vi ni prosent midlertidig ansatte. Ørjasæter lurer på om vi faktisk trenger midlertidig ansatte som en lun liten buffer for de som er i fast arbeid. Hun påpeker at hele vårt sosiale sikkerhetsnett er basert på at vi har faste jobber, og at man må endre hele velferdssystemet for å tilpasse det den nye arbeidssituasjonen vi har. Hun ser i å for seg ingen problemer med dette systemet så lenge den ansatte tjener ok, og firmaet betaler de skattene de er pålagt. Men sier også det pågår en verdenomspennende kamp for å å pulverisere midlertidige ansettelsesforhold for å sikre arbeidsplassene.

-Vi har et kontinent uten stillingsvern, det er det vi har å konkurrere med. Hun snakket om konsekvensene ved fri flyt av arbeidskraft over landegrensene, og gav et lite spark til norske ungdommer som ikke gidder å stå opp om morgenen, og derfor blir fortrengt av østeuropeiske arbeidere. Eksempelsvis er 40 % av arbeiderne i fiskeindustrien på Fosen fra Litauen. Om lønnspressituasjonen sier hun at den har kommet for å bli. Og hvis arbeidskraften blir for billig, blir det ingen innovasjon. -Fienden er ikke Adecco og andre som har midlertidig ansatte, men svart økonomi. Vi må spille på lag med hederlige arbeidsgivere, selv om de kanskje ikke har alle papirene i orden. -Få alt inn i den hvite økonomien, heia, heia skattedirektoratet som jobber hardt for å få det til! hun avlsutter med å påpeke at malerbransjen i Oslo har blitt helt borte. Den bransjen består nå kun av kriminelle aktører. 

Avslutningsnummeret på Thamskonferansen er det man sitter igjen med når man forlater orkdal kulturhus. Den svenske forfatteren Mia Törnblom snakket om “Kunsten å lede seg selv og andre”. Hun fikk opp stemningen flere hakk og publikum lot seg rive med og gapskrattet av alle de vanvittige situasjonene man kan oppleve i parforhold. Med stor innlevelse fikk vi et innblikk i hvordan hun jobber med å hjelpe par som har kjørt seg fast i et mønster og ikke kommuniserer med hverandre. Hovedbudskapet til oss kvinner er kort sagt: -vil du at mannen skal gå ut med søpla, så sier du rett og slett “kan du gå ut med søpla?”, alle andre “signaler” misforstås gjerne.

Dessverre lærte undertegnede også at en kvinnes rumpe synker med 17 cm. i løpet av livet, og det er ingenting man kan gjøre med det.

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer