Thamspaviljong-utstilling i Oslo

 

Little Norway - fra verdensutstillingen i Chicago til Galleri ROM.


01.09.2016 - Jan Are Melgård
Kategori: Kultur

Etter 123 år vender stavkirkepaviljongen som representerte Norge på verdensutstillingen i Chicago i 1893 hjem. En gigantisk dugnadsinnsats fra en gjeng driftige pensjonister i Orkdal har gjort drømmer til virkelighet.

Under Oslo Arkitekturtriennale 2016 viser Galleri ROM utstillingen Little Norway. Kunstnerkollektivet Bureau Detours (DK) og arkitektkontoret Gamle3Hus (N) har i samarbeid med pensjonistene fra Orkdal laget en sprek og engasjerende utstilling med utgangspunkt i stavkirkepaviljongen. Her smelter dugnad og entusiasme sammen med viktige spørsmål om å uttrykke, skape og gjenoppbygge tilhørighet.

På verdensutstillingen i Chicago i 1893 presenterte Norge seg med en modulbasert stavkirkeimitasjon tegnet av arkitekten Waldemar Hansteen. Paviljongen ble bygget på Strandheim Brug i Orkdal, ledet av industripioneren og arkitekten Christian Thams. Etter verdensutstillingen har paviljongen en historie som sommerhus for flere prominente eiere, før den i 1935 ble kjøpt av norskamerikaneren og norgesfantasten Isak Dahle.

Rundt stavkirkepaviljongen bygde han opp museumsparken Little Norway for å formidle Norsk kultur til amerikanere. Det var lenge en populær attraksjon for norskamerikanere på leting etter egen forhistorie. Etter at Little Norway ble lagt ned, ble en redningsaksjon igangsatt fra Norge. Et lag med pensjonister ønsker å gjenreise paviljongen i Orkdal.

I 1970 fikk Olav Sigurd Kvaale i Orkdal et bilde av The Norway Pavilion i gave av sin onkel og får vite at hans bestefar skar ut inngangsportalen til paviljongen. 44 år senere drar Olav til for å besøke stavkirkepaviljongen i Little Norway, Wisconsin, som nå er nedlagt. Han får ideen om å hente den hjem til Orkdal, og mobiliserer venner og kjente og får kommunen med seg på prosjektet.

I 2015 reiste pensjonistgjengen fra Orkdal til Wisconsin for å demontere hele paviljongen, pakke den i konteinere og sende den hjem. Sammen er de nå i gang med å restaurere bygningen og klargjøre den for gjenreisning.

Prosjektet er en spire som ble til virkelighet takket være en gigantisk dugnadsinnsats av ivrige pensjonister. Sett utenfra har prosjektet svært mange interessante sider som handler om tilhørighet, transformasjon, reparasjon, bevaring, mobilitet, tilpasningsdyktighet, røtter og forankring. Selve dugnaden som fenomen er også en viktig bærebjelke.

Galleri ROM ønsker å belyse den mangfoldige historien og utforske den norske stavkirkepaviljongen i en samtidskontekst. ROM har engasjert kunstnerkollektivet Bureau Detours (DK) og arkitektkontoret Gamle3Hus (N) som i tett samarbeid med pensjonistene fra Orkdal har laget prosjektet Little Norway som vises under Oslo Arkitekturtriennale. Her iscenesettes fragmenter fra paviljongen og dens fascinerende historie. Utstillingen byr på omvisninger, foredrag, workshops og filmprogram. Her kan man lære mer om reparasjon og håndverk, selv ta del i å restaurere paviljongen, snakke med dugnadsgjengen, kunstnere og arkitekter og være med i dialog om dugnad, reparasjon og tilhørighet.

Alle er hjertelig velkomne til åpning av utstillingen torsdag den 8. september på Galleri Rom, Maridalsveien 3, Oslo.

Annonser


Medlemmer