Trøndelag verdensledende innen ny teknologi på flere områder

 

Den 12. Bergmannskonferansen ble holdt i idrettsbygget på Løkken med temaet vekst teknologi og endring


20.04.2017 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Næringsliv, Næringsnytt

Leder for Bergmannskonferansen Ingunn Aspli ønsket velkommen med å snakke om teknologiens utvikling og ordfører i Meldal, Are Hilstad, innledet med å snakke om kommunesammenslåing.

Marvin Wiseth var konferansier og ledet arrangementet trygt i havn. Han påpekte at den viktigste egenskapen for å lykkes er evnen til omstilling.

Første foredragsholder var Karen Espelund, tidligere fotballspiller og kaptein for Trondheims-Ørn. Hun er nå ansatt som direktør for regional utvikling i Fylkeskommunen.

Espelund snakket om hvordan Trøndelag fylkeskommune kan bidra til vekst i et samfunn i rask endring, og var innom de fleste områdene de jobber med. Hun tok blant annet for seg viktigheten av samspill mellom den videregående opplæringen og næringslivet som helt avgjørende og minnet oss om at Trøndelag er det eneste fylket som har to universitet og at Trondheim er Nordens største studieby. Dette gir oss en unik mulighet til utvikling hvis vi klare å få så mange som mulig av studentene til å søke jobber i regionen. Trøndelag er et fylke med bedrifter spredt både i innlandet og på kysten og 90 prosent av disse har 10, eller færre ansatte. Her har man stadig behov for ny kompetanse.

Trøndelag er Norges nest største vei-eier, og det er viktig at disse holder god standard da det heter at “det er ingen som har det så travelt som en død laks”.

Hun trekker også frem Røros som er i ferd med å ta en nasjonal posisjon på matsiden med sin enorme satsing, og sier i den forbindelse at vi må unne hverandre suksess, og lære av hverandre.

Om innbyggernes forhold til fylkeskommunen sier hun: -still krav til oss, hva forventer dere? ikke vær likegyldig

Torhild Aarbergsbotten - Ny vår for norsk industri

Aarbergbotten har besøkt veldig mange bedrifter i regionen og sier at vi her er midt i mekka med tanke på salvesen og Thams som var pioner innen kollektivtransport. De tufta sin virksomhet på naturressursene og har vist evne til omstilling.

Ny teknologi har skapt ny utvikling, og verdiskapningen i Norge er syvdoblet siden 1930, sier Aarbergsbotten. Det utrolige er at man forventer like stor utvikling de neste tre årene ved for eksempel bruk av nye materialer, automatisering og industrielle roboter, produkt- og produksjonsprosesser uten menneskelig involvering og enklere og billigere “skreddersøm”.

-Det viser seg at ny teknologi ikke har gitt redusert total etterspørsel etter arbeidskraft. Nye arbeidsplasser kommer til når noen forsvinner.

Hun sier at vi kan produsere silisium billigere i Norge enn i Kina fordi vi har råvarene, teknologien og kunnskapen.

Kunnskapsmiljøer og bedrifter har nytte av å samarbeide. Vi er blant annet verdensledende innen miljø og klimaforskning.

OECD: Trøndelag sitt store konkurransefortrinn er forskningsmiljø.

Aarbergsbotten viste til flere lokale bedrifter som er verdensledende og nevnte Orkel som var med statsminister Erna Solberg til Kina for å vise frem rundballepressemaskinen sin som kan brukes til å presse søppel. De har stor eksport av landbruksmaskiner.

Hun er svært optimistisk med tanke på å skape nye arbeidsplasser ved å ta i bruk ny teknologi og høy kompetanse i bedrifter. - Mulighetene må gripes, noen må tøre å prøve - tøre å feile. Vi er godt rustet med naturressurser, godt digitalt utviklet og en høyt utdannet befolkning. Og vi er god på kontinuerlig levering.

-Klarer skoleverket å henge med på dette? spør Marvin Wiseth. Torhild Aarbergsbotten sier at dette blir en stor oppgave. -De fleste har vel erfart at man aldri blir ferdig utdannet, og man må prøve å være litt i forkant, og finne ut hva næringslivet krever.

Torhild Aarbergsbotten er utdannet veterinær. Hun har vært gruppeleder i fylkestinget siden 2008 og vararepresentant til Stortinget siden 2009. Hun ble fast møtende stortingsrepresentant etter at Linda Hofstad Helleland gikk inn i regjeringen 16. desember 2015.

 

Les også:  

Utdeling av Bergmannsprisen 2017 på Bergmannskonferansen

 

Mer fra Bergmannskonferansen kommer.

 

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

 

Annonser


Medlemmer