Vakkert med julefortelling til balalaikamusikk.

 

En opplevelse å se og høre Moskva Balalaika Quartet i Meldal kirke.


04.12.2017 - Aud Inger Kalseth
Kategori: Kultur

Vokalgruppen Caritatis og Meldal Songlag har for andre gang takket ja til å øve inn «Stjerna fra øst» av og med Geirr Lystrup. I 16 år har Geirr Lystrup og Moskva Balalaika Quartet reist land og strand rundt med denne forestillingen som forteller juleevangeliet på en litt annerledes måte. De samarbeider alltid med lokale kor, og Caritatis og Meldal Songlag var gode samarbeidspartnere. At dei to kora hadde lagt ned mye arbeid på øving, var det ingen tvil om. Sangene og samspillet satt som et skudd, og det er nok på sin plass å gi litt honnør til Oddrun Gisnås og Gunvor Hoset Lykkja som har stått for regien i forkant av konserten.

Det er heller ingen tvil om at vokalgruppa Caritatis og Meldal Songlag utfyller hverandre og utgjør et mektig kor. At Geirr Lystrups tekst og musikk passer godt til denne sammensetningen er det ingen tvil om. Arnt Bjørkhaug, Svein Rian og Ola Heggem hadde fått tildelt en «solo»rolle sammen med Lystrup, og de gjorde sannelig ikke skam på korene. Mulig at de må øve litt mer på russisk dans! Sangen var mer enn god nok.

At denne russiskinspirerte musikken blir akopagnert av «ekte» russere på ekte instrumenter fra den russiske taigaen, gjør hele forestillingen troverdig. Det var en nytelse å høre på og en opplevelse å se hvor fingerferdig de var på sine instrumenter. Noen av melodiene hadde noen svært raske partier, men det så ikke ut til å volde Moskva Balalaika Quartet det minste bry. Jeg håper de blir å høre flere ganger, gjerne i Meldal kirke, som vi vet er en utmerket konsertarena.

Heldig er den som får høre mezzosopran Anna Sundström Otervik i denne settingen. Hun var med Geirr Lystrup som solist den gangen han startet med «Stjerna fra øst» og hun deltok forrige gang verket ble framført i Meldal. Hennes varme, sterke og skolerte stemme bidro til å gjøre opplevelsen nesten magisk og dro med seg koret til nye høyder.

Jomfru Maja og Ongen kan knyttes direkte til juleevangeliet, men handlingen foregår langt fra Midt-Østen. Det er enkelt å knytte den til dagens flyktningesituasjon også, og det er litt forstemmende å tenke på at verden ikke er blitt bedre på 2000 år.

Men det er en flott og god måte å fortelle denne historien på som gjør at tiden går alt for fort og at det var litt vanskelig å gå ut i den virkelige verden etterpå.

Takk skal dere ha alle sammen, skulle ønske flere hadde tatt seg tid til å høre på dere. 

Tekst og foto: Aud Inger

Annonser


Medlemmer