“Vi er i syvende himmel nå”

May-Britt og Olav Sigurd Kvaale stilte som vertsskap i dåpen til Lykke, den første dagen Thamspaviljongen holdt åpent

- Jeg hadde aldri trodd det skulle komme så mange folk hit, sier en overveldet Olav Sigurd Kvaale når vi prøver å få tatt noen bilder mellom alle som vil inn for å se på The Norway Building, eller Thamspaviljongen, som de har kalt den i byggeperioden.


10.09.2017 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Kultur

Dagen etter åpningen av Thamspaviljongen, er det et yrende liv på Bårdshaugplatået, med konsert på scenen og mange som benytter sjansen til å ta praktbygget i nærmere øyesyn. Dugnadsgjengen er også travelt opptatt med å svare på spørsmål fra publikum.

- Vi er veldig fornøyd med arrangementet. 750 bløtkakestykker ble oppspist, cirka 1000 personer tror vi var der. Kommunen ved ballettdanseren og koreografen, Arne Fagerholt hadde laget et flott  åpningsshow, så det ble en “nær 17. mai-opplevelse”. Det ble mange handshakes fulgt av gratulere med dagen, og en profesjonell feiring som falt i smak i Heimattgjengen. Innspurten har vært en hektisk, men det ble tid til å slappe litt av etter å ha tatt farvel med Winners familie og venner på Litjgården i går kveld, forteller Kvaale.

Mens meldal.no var der holdt de på å klargjøre for den første barnedåpen i paviljongen. Siden dette ikke er, eller har vært brukt som kirke før, har de måtte improvisere med døpefont. May Britt Kvaale fant da fram et nydelig fat laget av Marte Måløy som de har fått i gave fra støtteforeningen for Thamspaviljongen - det passer helt perfekt! 57 stoler er satt frem for anledningen og foreldrene til Lykke, som barnet skal hete, har selv gjort avtale med prest til dåpen, så nå har fru Kvaale debutert som “kirketjener”.

 

 IMG 6793

Sigrid og Oddmund Stenset ved siden av talerstolen som er laget av dugnadsarbeider Tor Wongraven i samme stil som bygget den skal stå i. Wongraven jobber også med en matchende sokkel til døpefonten Det er treskjæreren Olav Kvåle fra Orkdal som har laget de store, flotte dragene på taket og mønepynten (også i dragestil). Dette er gjenskapt slik de var opprinnelig, etter gamle bilder. Oddmund og Sigrid forteller at gårdbrukerne Anders Dragset og Erik Steien var i skogen og fant det absolutt beste materialet for å lage sylstokken på paviljongen. -Materialet på taket er 10.000 takspon som er reprodusert på Hølonda. Alt det opprinnelige takmaterialet var borte, men vi klarte å få tak i en original bit slik at vi fikk gjenskapt det som det var opprinnelig, sier Stenseth. 

Sigrid Stenset er også barnebarnet til Peder O. Kvaale som har laget utskjæringer på Thamspaviljongen. Hun forteller om amerikaturen sammen med sin mann Oddmund og ekteparet Kvaale:

-Det startet med et gammelt bilde, og dette førte oss til Wisconsin hvor vi fant ut at muséet “Little Norway” hadde vært nedlagt i to år, interessen for det norske var dalende. Men vi fikk via kontakter anledning til å komme inn i bygningen, og familien Winner som eide bygget tok imot oss som om vi var familie.

-Vi ble overveldet da vi kom inn i bygget, og forlot det med stiv nakke, da vi hadde tatt flere hundre bilder. Oddmund som er fagmann, så med en gang at noe måtte gjøres med bygget om det ikke skulle falle sammen. Taket var lekk, og fundamentet dårlig. Han ga det ti år, men sa spontant at det går ikke an, noe må gjøres! 

 IMG 6799 1

 

Olav Sigurd Kvaale blir ikke arbeidsledig med det første. Mandag blir det tre perioder med guiding og presentasjon av to års dugnadsarbeid.

-Vi har allerede fått bookinger for neste sesong i Thamspaviljongen; konfirmasjonsselskap, fødselsdagsfeiring, og så har strikkefestivalen leid seg inn for tre dager. Og enda har vi ikke startet markedsføringen av lokalet. Prosjektgruppa har ansvar for å få igang forsvarlig drift og er på jakt etter en ildsjel som vil ta tak i det, og få til et samarbeid med lokale aktører. Målet er å få til en god organisasjon før sesongen.



 Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

 

Annonser


Medlemmer