Vil hylle OL-helt med statue

Illustrasjonsfoto

«Jan Egil Storholt på sokkel» heter prosjektet, som handler om, ja nettopp, å få OL-helten Jan Egil Storholt opp på sokkel på Løkken.


08.02.2017 - Jan Are Melgård
Kategori: Sport

Jan Egil Storholt er Meldal kommunes eneste gullmedaljevinner i de Olympiske vinterleker (OL) og har med det bidratt stort med å sette Meldal på idrettens OL-kart.

Nå synes prosjektgruppa at det er på tide at lokalsamfunnet gir noe tilbake, da i form av en synlig hyllest: Å få idrettsmannen på sokkel i Løkken sentrum. Målet er å  gå det gjort i løpet av 2017.

«Jan Egil Storholt er beviset på at en drøm går i oppfyllelse gjennom målbevisst trening og satsing. Det hele startet da guttungen fikk et par panserskøyter og tok sine første skøyteskjær på Granatjønna på Bjørnli», heter det i et presseskriv fra prosjektgruppa.

Et avisintervju med Jan Egil fikk tittelen «Fra Granatjønna til Alma Ata». Tittelen var ikke tilfeldig, da Alma Ata i Kasakhstan var arenaen skøyteløperen satte flest personlige rekorder, mens Granatjønna som sagt var stedet det hele startet.

Jan Egil Storholt ble juniornorgesmester i 1969. Karrieren kunne ha stoppet der, etter at en alvorlig gruveulykke i Orkla Gruber på Løkken satte ham ut av spill 24. juni 1970. Alle trodde at karrieren var lagt i grus – til og med legene ved Orkdal sanitetsforenings sjukehus var pessimistiske.

Jan Egil ville det imidlertid annerledes. Etter et hardt år med rehabilitering, starta hardtreninga. Målet ble OL i Innsbruck i 1976. Parallelt med oppkjøringa til Innsbruck, befestet han sin posisjon som en av landets beste skøyteløpere. Han ble en av de fire S-ene som herjet på resultatlistene både nasjonalt og internasjonalt på 70-tallet: Jan Egil Storholt, Sten Stensen, Amund Sjøbrend og Kay Arne Stenshjemmet.

Her fikk Jan Egil Storholt den mest minneverdige bursdagen i karrieren. Fredag den 13. februar 1976 fylte han 27 år – og gikk raskest av alle på 1500-meteren, tok gull og satte olympisk rekord med tiden 1.59.38 i et spennende samløp med sovjeteren Jurij Kondakov.

OL-gullet er høydepunktet i en lang merittliste: Europamester i 1977 og 1979 (sølv i 1980, bronse i 1976 og i 1978). Tre år på rad (1977, 1978 og 1979) kom han på sølvplass i VM, bare slått av Eric Heiden. I sin siste internasjonale sesong (1981) tok han VM-bronse. Han var også en brukbar sprinter, og oppnådde en 10. plass i sprint-VM i 1976.

Han satte verdensrekord på 1500-meter og sammenlagt (stor firekamp) i 1977, og var nummer en på adelskalenderen i til sammen 30 dager (i to perioder). Han tok i alt åtte distanseseiere ved internasjonale mesterskap og satte 10 norske rekorder (1000m, 1500m, 3000m og stor firekamp). Han ble norgesmester i allround i 1979.

Det er oppsummeringen av karrieren til idrettsmannen, som nå skal hedres med å komme på sokkel i Løkken sentrum. Hovedpersonen selv synes det er stas at han blir hedret på denne måten.

Prosjektgruppa har allerede vært i kontakt med kunstner og støperi og har nå starta på finansieringsfasen. Prosjektgruppa har engasjert billedhuggeren og skulptøren Bjørn Sørvang Hansen, som blant annet er kjent for sine skulpturer av skiløperen Gjermund Engen og fotballspilleren Tom Lund.

I februar 2016 var det 40 år siden Jan Egil sto øverst på pallen og mottok sitt OL-gull. Prosjektgruppa tror at dette monumentet vil gi Meldal kommune større oppmerksomhet innen reiseliv, og at Løkken Verk vil bli ytterligere styrket i sin formidling av sin sterke industrihistorie. Monumentet vil få en sentral plassering i Løkken sentrum.

Prosjektgruppa håper på en positiv respons fra gode støttespillere, slik at de får gjennomført prosjektet, 41 år etter OL-gullet.

«Jan Egil på sokkel»-prosjektet har et budsjett på cirka 650 000 kroner. Hoveddelen av kostnadene, cirka 500 000 kroner, går til kunstner og støpning av bronsestatuen. Ut over dette vil det være estimerte kostnader til sokkel/fundament, plakett med info, belysning, frakt, prosjektadministrative kostnader og noe uforutsett. Prosjektgruppen vil ut over dette ha en dugnadsinnsats knyttet til etablering, presentasjon, innsalg, byggeledelse og administrasjon.

Prosjektet blir ikke realisert før prosjektgruppa har fått tilsagn på finansiering. De vil i løpet av første halvår i 2017 ta kontakt med Meldal kommune, bank, finans, firma, organisasjoner og enkeltpersoner. Alle som bidrar i finansieringen av prosjektet vil motta et diplom eller andelsbrev som synlig bevis på støtte.

Mandag 13. februar inviterer Inge Storås, Rolv Ervik og resten av prosjektgruppa til en enkel sammenkomst ved Meldal folkebibliotek på Løkken, hvor de for første gang vil informere om prosjektet offentlig.

Illustrasjonsbildet i toppen av saken er hentet fra denne artikkelen, hvor Asbjørn Solli bidro med bildene.

Annonser


Medlemmer