Vinterbrev fra Løkkens Verk

 

Hotel Orkla i Mars 1917

Hr. Redaktør!


07.04.2018 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: historie

De kan tro det er vakkert her oppe nu, saa straalende utover alle Skogvidderne, hvidt av Sne og Solskin og Maaneskin selv midt paa lyse Dagen. Det er, som var man kommet rent op i Vidunderland. Dansken vilde si, det var “dejlig”, og Damerne ville si, at det var “fryktelig skjønt” og “skrækkelig storartet”, men her er hverken Dansker eller Skidamer. Her er saa stille, rent et idyllisk Hvilested.

Ved middagsbordet sitter vi, Distriktslægen og hans Hjælpesøster, og Ingeniøren og Kontoristen i lun Passiar. Selv er jeg jo likesom rent uforvarende kommet op i dette selskapet, men er ikke desto mindre rent uforskydt blit optat som om jeg allerede i længere Tid hadde været Borger i Verksbyen.

Jeg hadde ordnet mig paa en tidlig Avreise med Toget fra Svorkmo til Løkken Søndag Morgen. Men ved et Uheld eller Held hadde jeg set feil i Togruten, og jeg saa Toget komme og stanse og staa paa Stationen og trodde at det var et helt andet end mit, da jeg ovenikjøbet for at være helt sikker hadde betinget mig en Jernbanemand til at hjelpe mig med Bagagen i ret Tid. I siste Øieblik kom han, mens Toget gik sin Vei ret for Øinene paa os. Der sto jeg helt reiseklædt og med Bagagen ved Hotelporten. Jeg hadde ikke Taalmodighet til at vente paa næste Tog, og derfor: “Telefoner til Skyds-stationen, skyds til Løkken!” Og jeg hadde ikke spasert længe i den friske Morgenkulden og det straalende Solskinnet før Skydskaren redte mig en deilig Plads under Sluffefælden, og saa bar det Side om Side med Jernbanen opover, kanskje jeg skulle si Trikken, for det er jo elektrisk Bane dette.

Vakkert er det opover, og man anet litet i de landlige Omgivelser, at man nærmet sig et ikke ganske ubetydelig Bergverkscentrum. For et Par Aar siden da jeg gik her var det vanskelig nok at finde et Hvilested, men nu - dette præktige Hotellet, med al den Komfort man kunde ønske sig, med Centralopvarming og Bad og Læsesalon.

Verket har al Ære av hvad det har gjort for at skaffe Fastboende og Tilreisende et trivelig Tilholdssted.

Men en Verksby eller et Bergverk er dog i de sjeldneste Tilfælder et riktig trivelig Tilholdssted, idetmindste sjelden hva man kan kalde vakkert. Der er altid for meget av det kunstige “Krimskrams”, som ødelegger selv meget vakre Naturomgivelser. Jeg sa til Stationsmesteren: “Det er vakrere her paa Løkken ved Vinterstid enn paa Sommeren”, men han blev ved sit at det var vakrere om Sommeren. Men i det deilige Solskinnet, som jeg hadde hat paa Løkken disse Dagene med det skinnende hvite Snelaken overalt hvor ikke Barskogen dækker Fjeldsider og Knauser frembyder dog det Hele et langt vakrere Billede end om Sommeren med alle de graa og rødbrune Skeidehaugene.

 

Det var vakkert imorges da jeg halvt paakledt trak Rullegardinen op og netop saa Solen kaste de førsteStraaler utover Aashøiderne, mens den blaa Himmel hvælvet sig fuldstendig klar over det hele. Og i dette vakre Landskap føiet de sig ind alle de vakre Huse, malt i de forskjelligste av regnbuens Farver. Men næsten vakrere var det Mandag Aften da Eftermiddagens dalende Sol gav Omgivelserne det eiendommerlige Lysskjær, som ofte er saa skarpt fremtrædende netop naar Marssolen lyser paa de snedækte Flater. Solnedgangen kanskje vakrest av alt. Og under Indtrykket av alt dette vakre vil vi ogsaa kaste et Blik paa den Skole, hvor Stedets opvoksende Slegt faar sin Utdannelse. Og samtidig faar vi ogsaa et litet Indblik i Meldalens velstelte Gaardsbruk. Og Meldølingerne omfatter sit Gaardsbruk,  sit Jordbruk og sit Skogbruk med sjelden Interesse.

Og Meldølingerne er kommet saa langt, at de indser at ogsaa Videnskapens Resultater paa disse Omraader er verd at ta med. Selv skal jeg netop iaften op til Aa for efter Bondelags Anmodning at holde et Foredrag om “Geologiens Betydning for Landbruket”. Meldalens Kommune er en rik Kommune.

 

Av Amanuensis P. A. Øyen

Hele brevet kan leses i årbok 33, utgitt av Meldal historielag i 1992.

 

Red: Hilde Stina Elshaug

 

Annonser


Medlemmer