Vinteren - hatet og elsket

Den livgivende sola gjør veien fram mot vår litt kortere. Men det er faktisk mulig å trives med vær pg vind før den tid, også. Attitude, det er det det handler om ...
Vinter 11

Fra Storstein mot Grefstadfjellet i vinterdrakt - et vakkert syn.

Det går an å forstå begge sider; de som hater vinteren og de som elsker den. 


11.01.2021 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Brev fra Nordgjerdet

Sjøl har jeg vært gjennom alle stadier. Som barn og ung ungdom elsket jeg vinteren. Lange skiturer, til og med på Trollhetta, ble jeg med på. under kameratslig press på de lengste turene, må jeg nok innrømme. Men så ble det nok. I mange år var jeg nesten erklært vinterhater, og skia fikk råtne på rot i en kjeller et sted.

Vinter 12

Fra Storstein ser vi Grefstadfjellet i all sin vinterprakt. Det er jo vakkert, ikke sant?

Men så, på ett eller annet tidspunkt, begynte vinteren - spesielt den med snø og kulde - å appellere til meg igjen. Skikkelig vintervær ga meg lyst til å komme meg ut i marka, og denne driften har tiltatt i styrke de siste 10-15 årene. Nå, som godt voksen (eller eldre, faktisk!) dame har jeg en stadig brennende lyst til å komme meg ut i vinterværet. Og nå, når sola kravler oppover åser og fjell, prøver jeg å komme meg ut og få både kulde og sol i ansiktet. Riktignok legger to kneproteser en del hindringer for aktiviteten, men på stødig føre går det godt. Skia er jeg nok ferdig med; nå er det truger og fotturer som gjelder.

 

Vinter 7

Iskaldt! Minus 15 grader, men utrolig flott!

De siste ukene har snø og sol vært faste følgesvenner, men i dag har slusene til himmelens snølager åpnet seg. Likevel måtte det bli en tur ut i lufta i dag, også.

Vinter 13

Snøvær og tunge skyer over Jerpstadgrenda på søndag, men veldig fint likevel.

En av de beste følelsene ved en tur ut, enten den foregår på beina, på ski, i pulk, i rullestol, på skøyter eller på kjelke, er følelsen av frisk luft i kroppen. Det er nesten som om en faktisk kjenner at blodet - og dermed hjerne og muskulatur - har fått mer oksygen. Når du da kommer inn i varmen, kanskje får tatt en dusj og spist litt - ja, da reagerer hjernen på tilførsel av lys og luft og forteller deg at du er litt lykkeligere enn du var før du var ute og fikk frisk luft. Hvis du i tillegg kan bruke kroppen, puste og pese og ikke minst svette litt når du er ute, vil hjernen din pøse ut endorfiner (gjør deg glad) og velværehormon (oxytocin) og gi en slags følelse av lykke.

Nyttar 4

Rundt nyttår tok Frilsjøen seg sånn ut. En nydelig dag!

 Til og med når vind, sludd og regn preger hverdagen, gjør det godt å kle på seg og stikke ut en tur for å kjenne frisk luft, kjenne elementene rase litt. Det er i hvert fall bedre enn å snakke ned sitt eget humør ved å overbevise seg om at vinteren er grufull. Noen lever med helsemessige utfordringer som gjør vinteren vanskelig. Da kan det være problematisk å bruke vinteren for det den er verdt. Men for oss som har mulighet til å komme oss ut? For oss er en tur en prima humørløfter nå i nedstengt-Norge.

Vinter 3

Iskunst i bekken. 16 minus.

Men altså. I stedet for å sitte inne og forbanne vinter, kulde og snø: Forson deg med at du lever her i Norge (like oppunder Nordpolen), i Trøndelag (ganske langt nord i Norge), i Meldal (på grensa mellom kyst og innland og dermed utsatt for nye dårlig vær). Forson deg med det, eller tenk grundig gjennom om du vil søke lykken et annet sted. 
Men du kommer langt med holdningsskapende arbeid i eget hode.

Fortsatt god vinter!

Vinter 14

Sol og lys. Kropp og sinn hungrer etter lyset på denne tida. Da er det spesielt viktig å utnytte det når det er der. Sollyset kan du nyte også på verandaen. Du må ikke på langtur for at det skal virke!

Annonser


Medlemmer