Flystyrt på Ondusfjellet

 

Over mange av krigens ofre er minnesmerket blitt: Den ukjente soldats grav.

 


10.11.2018 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: historie

Den tyske soldaten som mistet livet i en flystyrt i dalsøkket mellom Ondusfjellet og Åsfjellet i Rennebu 16. januar 1943 har fått sine data registrert. Den såkalte “Turgjengen” i Oppbygda, som viser generell historisk interesse, som også har tatt seg av denne hendingen.

Flyet som styrtet i uværet denne dagen var et Messeschmitt jagerfly av merke BF 109 G på tur fra Gardermoen til Lade, og den omkomne flygeren var den 25 år gamle Heinrich Schmitz fra Euskirchen i Rhinland.

Disse faktiske opplysningene er skaffet til veie fra tyske arkiver i ettertid ut fra de data som ble registrert fra flyvraket. En hytteeier i nærheten av området, Morten Moe, fikk kontakt med de rette instanser i Tyskland og fikk faktisk utskrift fra luftfartsministeriet, der omstendighetene ved ulykken var beskrevet.

I rapporten heter det at flygeren den 18. juli ble bisatt ved æreskirkegård på Stavne ved Trondheim. Nummerert gravplass på kirkegården er også anført.

Det kan nok være mange spekulasjoner om hva som forårsaket flystyrten, men i den tyske rapporten er det svart nei på om det var i kamp med fiendefly. Flyet kom ikke i brann, og av de først ankomne ble det registrert at flyet var forholdsvis helt, men at flygeren var blitt kastet ut.

Da ulykken ble kjent i de tyske militære, ble sivil hesteskyss rekvirert til å frakte ammunisjon til ulykkesstedet, og Ola Sandbekkhaug omkomne til dals. Med sprengstoffet ble flyet forvandlet til en stor skraphaug, der mange i ettertid har skaffet seg souvernir fra flyvraket.

Det var ved sæterflyttingen om sommeren at havariet ble oppdaget, og John Aas var som 11-åring en av de første som så den omkomne flygeren og flyvraket. Dette bildet gir et inntrykk av kontrasten mellom fredelig norsk fjellnatur og tysk krigsindustri.

Okkupasjonen og krigen har kommet på avstand, og det som skjedde i nærmiljøet, er blitt en del av vår historie. “Turgjengen” fant det riktig å markere denne hendinga i fjellheimen. Ei uskadd aluminiumsplate fra flykroppen ble fraktet ned til bygda og gitt påskrift om det som skjedde uværsdagen i 1943. Solid plantet på fjellet står skiltet der og beretter historien for ettertiden.

 

Ved Ingvar Hilstad

Årbok 37, utgitt av Meldal Historielag i 1996

fullsizeoutput 4ca7

Red: HSE

 

Annonser


Medlemmer