Nå er den her. Årboka som du har gått og ventet på.

 

Det er den 64. årboka og dette er ingen faglig omtale av boka, men en informasjon om hva du finner når du får tak i den.


04.12.2023 - Aud Inger Kalseth

Det er både eldre og nyere historie (om noen år er alt historie) og mange fine bilder. De forteller også en historie. Steinar Olsen har sørget for trykking av årboka i 40 år og har lagt ned mye arbeid på å få mer eller mindre bra bilder, til å bli fine.
John Anders Moe har levert fra seg sin siste årbok som redaktør, og som vanlig er det mye forskjellig stoff å finne. Heldigvis er det en del skribenter som leverer stoff regelmessig, men det er plass til mange flere. Det er sikkert mye interessant historie som går i glemmeboka, fordi ingen tenker på å skrive det ned.
Leder i Meldal Historielag, Joar Lyngen, skriver en melding fra laget. Kall det gjerne årsmelding, det gjør jeg. Der går han gjennom aktivitetene som Historielaget har gjennomført i løpet av året.
På Ulberg har det vært litt oppgradering både ute og inne. En kjærkommen fornyelse på kjøkkenet vil glede de som har kjøkkentjeneste i mange år. På «Astrid»-dagen var det Marit Dalsegg og Åsta Resell som kunne glede seg over «et enklere liv».
Det største løftet i år var nok Astrid Krog Halse-dagen på Meldal Bygdemuseum. Et kåseri av Astrids sønn, Helge, er en artikkel lenger ut i boka. Mellom anna Heidi skjerve, Karstein Mauseth og Anne Mari Svinsaas deltok.
Bildegruppa, Historiske bilder fra Meldal, Nyplassen, Sabotørmarsjen og geologituren i Resdalen får sin omtale i meldinga.
Eivind Hasle er en trofast skribent, og i år tar han for seg lesing, bøker og bibliotek.
For meg var interiørarkitekt Sigurd Resell ukjent til for et par år siden. John Anders Moe sørger for at leserne av årboka blir kjent med han.
Johan Petter Hesselberg har levert to artikler i år, en sjølbiografisk og en om dr. Eilert Støren. Begge er absolutt leseverdige.
Så får vi et innblikk i samisk skolegang tidlig i forrige århundre. For samer i sør-norge var det en privat internatskole i Namsos, Havika, og brødrene Renander reiste fra Bykle i Sætesdal som små gutter.
Inger Bjørnaas har skrevet om fotograf Ole Olsen Brun, og vi har fått lov til å bruke en artikkel om Endre Jerpstad som er skrevet av Gunnar Bonsaksen. En gammel artikkel av Arne Okkenhaug om Løkken kirke har det blitt plass til og Erik Einum har skrevet om Meldal IL som feiret 125 år. Mildrid Nesheim bidrar med en artikkel om bestefaren, og Ola Sletvold har skrevet om Åmotsgruva og Åmotet. Femtiårskonfirmantene og klipp fra «Sør-Trønderen» er faste innslag.
Hvis du lurer på om du skal bli medlem av Meldal Historielag og motta årboka fast, kan du i år spørre om å få et gratis eksemplar og og prøvelese. Det er mye stoff som kan brukes i skoleoppgaver og du får sjansen til å lære mer om Meldal.

Annonser


Medlemmer