Om "å stå i det" når medvind snur til motvind

 

Ståle Gjersvold har stått i stormen lenge, men går på med krum hals og sier bastant: -Jeg er ikke noe offer!

 


22.10.2020 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Næringsliv

Meldalingen Ståle Gjersvold har hatt en rekke lederroller i tidligere Statoil, men har siden 2012 vært konsernsjef i Trønderenergi.

Trønderenergi står blant annet bak vindkraftutbyggingen på Frøya sammen med det tyske selskapet Stadtwerke Munchen. Det ble det mye støy av en periode.

Til tross for motvind i vindkraftutbyggingen på Frøya, så leverer TrønderEnergi tidenes årsresultat med et resultat på 1,3 milliarder kroner i 2019.

 

-Far min ville vært 95 år nå. Han var en streng mann og lot seg styre av følelser, og det gjør jeg også. Slik åpnet Ståle Gjersvold foredraget foran 200 næringslivsfolk på Thamskonferansen i Orklahallen, torsdag. 

Han fortalte litt om sin bakgrunn hvor han sammen med andre, fant ut at vindkraft kunne bli veldig stort, og kunne ta 30 % av det fossile markedet. -Jeg så at Trønderenergi satset på vindkraft, derfor ønsket jeg å begynne å jobbe der.

TrønderEnergi står midt i en transformasjon. Vi skal være åpne, modige og ansvarlige. Hele verden skal være klimanøytral innen 2050 og vindkraft er en liten del av dette.

TrønderEnergi er et offentlig-eid selskap, vi har de offentlige institusjoner bak oss og er den sterke part - ikke noe offer, selv om vi blir angrepet av aksjonister. Vi er ansvarlig for de beslutninger vi tar.

 

-Det vi har stått i:

"Aksjonsdiktatur", kaller Gjersvold det selskapet har opplevd på Frøya etter at de startet å bygge vindkraft på øya.

-Sivil ulydighet er noe man tyr til når storsamfunnet ikke blir berørt av det som skjer. Vi kan se det på flere steder i Norge.

Politiet kan bil sett på som en ikke nøytral part. Sosiale medier viser at dette skaper sterke følelser i flere land.

Dette er vanlige mennesker som står i en situasjon de er berørt av. Mange har blitt hørt, så vi kan si at aksjoner har vært vellykket. 

Kostnader ved dette er blant annet at politi og storting, har mistet tillit - dette gjennom kampanjer.

Den andre kostnaden er klima. Skal vi nå målene i 2050 kommer det til å koste oss noe. Vindkraft en det som kommer til å koste minst natur. 

Vi opplever interessekamp som for eksempel at reindrift får inngripen i deres arv, naboer som bor der får støy, hyttefolk blir berørt, vi har naturverninteresser - vi skal beskytte naturen, så det er en legitim intressekamp vi ser. 

Politiske ytterfløyer har kommet sammen i en felles kamp hvor strategien er å skape følelser. Vi har prøvd å skape dialog på sosiale medier.

Politiet blir møtt med at de er kjøpt og betalt, og blir beskyldt for maktovergrep. 

Vi må tåle dette, men vi må være forberedt på at dette kommer vi til å bli møtt med også på andre områder.

Tre ting jeg er kritisk til:

-De seriøse henger seg på og følger debatten på feil måte, og bruker for eksempel ord som "vindbaroner", - jeg tar ikke dem seriøst.

-Media har ikke analysert og gjort gode kommentarer og analyser av samfunnstrenden. Vår oppfatning er subjektiv, så media må analysere og stille de rette spørsmålene. Her svikter de.

-Det tredje: Politikere forsvinner av banen, ingen er tjent med å stå for det de har vedtatt. Noen sa det sentralt: "Dette er jo en sak på Frøya" Men vi så at det utviklet seg. Et enstemmig storting har stått bak dette i 2012.

Det viktigste for meg er ikke å får bygd disse vindkraftverkene. Frykten for demokratiet og at samfunnet blir preget av slike aksjoner og at slike aksjoner vil bli brukt i andre sammenhenger.

Angående klima: Hvordan skal vi møte utfordringene? Hele samfunnet må være med på dette om vi skal lykkes i å nå målene.

Jeg er opptatt av samfunnsdebatten. Jeg ser når det brukes følelser og verdiene til enkeltpersoner. Jeg tror det norske samfunnet har noen sterke verdier som er verd å ta vare på, så jeg er litt bekymret for samfunnsdebatten.

Ståle Gjersvold henviser til et sitat fra en psykolog i forbindelse med at ei dame ble lurt til å betale ut penger til kjæreste som hun fant på nettet: "Når vi blir emosjonelle så glemmer vi å analysere, vi er alle styrt av våre følelser."

 

Ståle Gjersvold svarte også på spørsmål fra konferansier Morten Wolden om hvordan Trønderenergi har opplevd og håndtert aksjonen på Frøya da de startet å bygge:

-De første månedene fulgte jeg med på sosiale medier, og deltok i debatten hvor det alltid var noen som ikke klaret å holde en god, saklig tone. Personlig er jeg ikke engstelig og er ikke noe offer, men datter og unger ønsker ikke å snakke med meg om dette. Det er litt forskjellig hvordan vi håndterer det.

Jeg er bevisst på at vi er en maktfaktor og jeg har jo lært hvordan man reagerer på ting og kan være bedre forberedt fremover.

I det Gjersvold avslutter sitt foredrag, kommer det en krumbøyd, halt og litt hissig kar opp på scenen. Det er "Tander Bakli" som konfronterer "energisjefen" som må være rett person å spørre "Kor e vind når han itj blæs?"  -Tror han e under vannoverflata, svarer Gjersvold høflig, og anmodes om å skrive under på at strømmen ikke skal bli billigere. "Tander Bakli" skal nemlig kunne fortsette å selge bjørkeved svart.

 

4F63674D 0C08 4958 8B84 52D1067C22D5

Ståle Gjersvold svarer høflig på spørsmål fra den uventede gjesten som entrer scenen med en bindende kontrakt han vil ha underskrevet.

 

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

 

Annonser


Medlemmer