Skal kartlegge rusmiddelbruk blant ungdom: Inviterer til stormøte

Heidi Vatn Sandø (NAV), Stig Rune Oddli (rektor Orkanger ungdomsskole), Karin L. Røttereng (SLT-koordinator) og Eli Sommervold (barne- og familietjenesten) er halvparten av dem som utgjør prosjektgruppa. Foto: Jonas Olsen Withbro/Orkland kommune

 

Har du kjennskap til ungdomsmiljøet i Orkland, eller er en del av det selv? Da inviteres du til Orkland rådhus, onsdag 15. mai. 


14.04.2024 - Rita Smedplass
Kategori: Orkland kommune, ungdom, rus

 – Det har både blitt skrevet og menes mye om ungdom og rus i Orkland. Vi som jobber med det er imidlertid avhengig av å ha fakta, for vi kan ikke bare tro, sier SLT-koordinator i Orkland kommune, Karin Røttereng. 

Nylig har det tverrfaglig blitt satt sammen en prosjektgruppe bestående av åtte personer, som alle jobber med ungdom eller rus. 

Orkland kommune skal nå i gang med å kartlegge rusmiddelbruk blant ungdom, ved hjelp av HKH (Hurtig kartlegging og handling). I den forbindelse inviteres det til et stormøte i Orkland rådhus 15. mai, hvor meningen er å finne ut hva som er status. 

– Målet med kartleggingen er å styrke og samle eksisterende kunnskapsgrunnlag, og finne treffsikre tiltak. Men da må vi finne ut hva som er status. Målgruppen er ungdom i ungdomsskolealder, sier Eli Sommervold i barne- og familietjenesten. 

Trykk her for invitasjon

– Hører at det snakkes om

Ifølge Røttereng er HKH en forlengelse av resultatene fra Ungdata, som nylig har blitt gjennomført ved skolene i Orkland. 

– Vi har fått spørsmål om vi trenger å gjøre denne kartleggingen når vi har Ungdata. Mens man der kanskje får tilbakemelding på at en viss prosentandel har prøvd hasj, finner man gjennom HKH ut hvem ungdomsgruppene som velger å teste ut illegale rusmidler er, og hvorfor. Da kan vi komme med målretta tiltak, sier hun. 

Slik som hos flere andre kommuner, har det også i Orkland vært fokus på om man ser en økning i bruk og testing av illegale rusmidler, og om de som prøver er yngre enn før, forteller Røttereng. 

– Vi hører at det snakkes om det, men vi trenger å vite om det i forbindelse med rusreformdebatten bare er at det snakkes mer åpent om, eller om det er en økning i bruk, sier hun. 

Alle er invitert

Målet med stormøtet er å komme frem til klare problemstillinger møtedeltakerne ønsker å få belyst i kartleggingen, og prioritere ut fra det. 

– Hvem blir invitert? 

 

– Alle vi tror kan ha opplysninger om ungdomsmiljøet i kommunen. Som enten kan bekrefte eller avkrefte hvordan det faktisk er, sier rektor ved Orkanger ungdomsskole, Stig Rune Oddli. 

– Vi lanserer en del spørsmål som vi vil at folk i salen skal drøfte, også er det lagt opp til gruppearbeid. Folk skal ikke komme og angi enkeltpersoner, men det er snakk om trender, grupper og hva man er bekymret for. Da trenger vi ungdommene selv, foreldre, fagtjenester, lag og foreninger, frivillighet og næringslivet, legger Røttereng til. 

Spørsmål til stormøtet 15.05.2024

Rask kartlegging

Det er Korus (Kompetansesenter for rusfeltet) som står bak HKH, som har blitt brukt til kartlegging av eksempelvis rus, vold og kriminalitet i flere norske kommuner. Fordelen med kartleggingsmetoden er at man raskt får en tilbakemelding. 

– Man slipper å vente i et tiår på forskningsresultatet. Man får det mens man holder på med prosjektet og iverksetter tiltak. Det skal foregå i en kort periode, også skal man iverksette målretta tiltak, sier Røttereng. 

Prosjektgruppa: Karin L. Røttereng (SLT-koordinator), Stefan Røstvik (miljøarbeider), Beate Hansen (miljøterapeut), Eli Sommervold (barne- og familietjenesten), Linn Tove R. Steigedal (psykisk helse og rus), Stig Rune Oddli (rektor Orkanger ungdomsskole), Heidi Vatn Sandø (NAV) og Lene Røen (psykisk helse og rus). 

Har du spørsmål om kartleggingen eller stormøtet? Send e-post til SLT-koordinator Karin Røttereng: karin.rottereng@orkland.kommune.no

 

Skrevet av Jonas Withbro Orkland kommune

Sist oppdatert 12. april 2024

 

Red:RS

Annonser


Medlemmer