Bergmannskonferansen 2016

 

Mange kloke hoder i Trøndelag

Ingunn Aspli, grunder av Bergmannskonferansen, kunne idag ønske velkommen til den 11. i rekken i Idrettsbygget på Løkken Verk.


22.04.2016 - Stein Elshaug
Kategori: Næringsnytt

Årets konferanse hadde 90 deltakere, noe som er rekord.

Are Hilstad ønsket velkommen til Meldal. Han snakket om omstillingen som har skjedd historisk i Meldal, og viktigheten av godt samarbeid mellom arbeidstagerne og arbeidsgiverne som var en viktig faktor for utviklingen av Norges største industrikonglomerat Orkla-konsernet.

Dagens joviale konferansier, Marvin Wiseth fortalte at han våknet med et hyl og trodde han hadde sovet over hele sommeren, og samtidig gått glipp av hele grillsesongen. Det var nemlig helt hvitt ute.

Det mer formelle programmet startet med innlegg fra stortingspolitiker Jorodd Asphjell. Han snakket om at endringer i kommunestrukturen er nødvendig, men bør være basert på frivillighet. Han pekte også på at den nye kommunen som er aktuell for Meldal, nemlig Orkdalsalternativet, blir en bo-og arbeidsmarkedsregion med idag veldig mye ut- og innpendling mellom de involverte kommunene. -Hvordan vil eiendomsskatt og differensiert arbeidsgiveravgift slå ut for den nye kommunen? -Hvordan blir lokaldemokratiet etter reformen? -Viktig å styrke det lokale engasjementet. Han lansert tanken om å opprette en lokal tenketank som kan være en møteplass for engasjerte i den nye sammenslåtte kommunen. Spørsmålet blir da: Bør vi ta spranget og hoppe i det?

Neste innleder var Hans-Christian Gabrielsen, 2.nestleder i LO. Han peker på at det er turbulente tider med 134.000 arbeidsledige. Man kan ikke tro at det er noe som gjelder bare vestlandet. Til og med lokalt er det bedrifter som er rammet av nedbemanning. Han advarte mot å tro at olje- og gassnæringen kommer til å forsvinne i framtiden. Han drar opp flere historier om omstilling og suksess i norsk olje-og gass virksomhet. Naturressurser og kompetanse vil være viktig for Norge. Hav-rommet vil bli arena for fremtidige suksesshistorier. Mineralnæringen - den nye oljen? Hvorfor skal vi importere mineraler fra f.eks. Afrika med ukontrollerte lokale forurensninger der, når vi kan utvinne våre egne mineralressurser her i landet på en kontrollert måte? Arne L. Haugens mineralstrategi må tas opp fra skuffen.

Finn Haugan adm. dir.Sparebank 1 SMN snakket om økonomiske trender i Midt-Norge. Bankvesenet er i en enorm omstillingsfase. SMN ønsker fortsatt å være nærværende i sitt marked. Og har vekstambisjoner f.eks. på Orkanger. For tiden er det krevende konjunkturutsikter på Sunnmøre og sør-vestlandet. Vil vi få en smitteeffekt lengre nord? Hva skjer med det norske eierskapet i vanskelige tider? Man er bekymret for synkende optimisme blant norske næringslivsledere. Mange vil kunne bli friste til å selge seg ut nå lønnsomheten forsvinner. Hvem forutså Uber, Facebook, Alibaba group og Airbnb for 10 år siden? Disse har nå blitt store aktører på sine områder ved å tenke nytt.

-Visjonen bør være at om 20 år vil det være like viktig å besøke Midt-Norge som Silicon Valley.

I Norge finnes det i realiteten bare 'en kapitalist, nemlig staten, som velger å investere formuen i utlandet f.eks på Regent Street i stedet for å stille venturekapital til rådighet for nystartede bedrifter.

1. nestleder i Sp Ola Borten Moe pekte på mange gode grunner til å være optimist vedr fremtiden, med tanke på naturressursene vi råder over. Moe er derimot bekymret over at forvaltningen av oljeformuen forsvinner ut av landet. Borten Moe er kritisk til at el-biler koster staten 5-6 milliarder i subsidier uten å skaffe en eneste norsk arbeidsplass. Det største problemet for norsk olje- og gass er produktivitetsutvikling som i dag har blitt negativ. Det er ikke bærekraftig. Tilgang på energi er en forutsetning for verdensutviklingen og velstand på verdensbasis. Standardløsninger må bli fremtiden for oljebransjen. Skreddersøm er gammeldags. OKEA vil nå bygge ut oljefeltet YME og starte produksjon av ca 70 mill fat olje.

Bengt Eidem, kommunikasjondirektør i Trønder-energi. -Dagens energimix må endres. -Dagens energiforbruk er ikke bærekraftig. -Fornybar energi må ta større andel. -Hvis Norge skal nå sine klimamål må det tas store grep. Transportnæringen må ta mer rene energikilder i bruk. Hvordan ser fremtiden ut? Hvilke forretningsmodeller vil lykkes? Trønderenergi ønsker å spille en viktig rolle slik de også historisk har gjort. 

Guri K. Hetland holdt et meget spennende foredrag. Hun er prosjektleder for Ski-VM Trondheim 2021. Hvilke muligheter gir ski-VM for Midt-Norge? Det er nå 48 dager til det skal avgjøres i Mexico. Man ønsker å gjenskape -97, men skal ikke kopiere. Snømangel kan være en utfordring. Is- og snøteknologi blir en nøkkel fremover for arrangører av skirenn. Trondheim og Midt-Norge har teknologien til å løse disse utfordringene. Granåsen skal bli et hverdagsanlegg for fremtiden. Utbygging for milliarder. 

Vegard Wollan og Gaute Myklebust snakket om Atmel på Heimdal etter over 20 år med innovasjon. Foredragsholderne sammen med Bogen reiste til Silicone Valley 17. mai for 21 år siden, de skulle presentere en microcontrollerløsning. Ettersom de bare  hadde 15 minutter til rådighet for å presentere sin ide, så måtte de starte med konklusjonen. Amerikanske Atmel ble nysgjerrige ettersom presentasjonen varte i 3,5 time. 

De fikk en uke på å utarbeide en forretningsplan som også ble godkjent forutsatt at gründerne flyttet til USA. Men de foretrakk å gjøre jobben hjemme i Norge for å drive produktutvikling i NTNU-miljøet. Utviklingen kostet 75 mill. kroner, disse ble skaffet fra utlandet, det var umulig å skaffe risikovillig kapital i Norge.

Etter mange utviklingsforsøk lyktes de og de kunne begynne å vurdere markedsmulighetene. De har beviselig lyktes i et marked med uforutsigbare og prisbevisste kunder. 

De fleste kontrollerne brukes i touchelektronikken for mobiltelefoner, salget tok av i 2007. Bilindustrien er også et stort marked, det er nå opptil 200 prosessorer i en bil.

De rundet nylig et akkumulert salg på åtte milliarder enheter! De er nå 180 ansatte på Tiller, all brikkeproduksjon er i utlandet. Et industrielt eventyr.

Utviklingsmiljøet er ekstremt hemmelig utad mens den interne kommunikasjonen og samarbeidet er uformelt, åpent og innovativt. Innovasjon premieres og de beste løsningene patenteres.

Produktene er ekstremt kundeorientert, kundene skal ha det de ønsker. Av 40 000 kunder blir de 100 største konsultert. De beste ansatte er glad i forbedringer og endringer, "Change is good". Atmel må ha nye produkter hvert tredje år.

De to foredragsholderne har funnet nye forretningsideer og vil nå trekke seg ut i forståelse med Atmel. Skuta er i stødig og god fart fremover.

Forfatter og foredragsholder Marie Amelie, var en gang norges mest berømte asylsøker. Flyktet fra Finland pga avslag på søknad der til Norge i 2002. Hun ble plassert på Nøtterøy Asylmottak. Asylmottak er ofte gamle hus, langt fra folk. Man blir isolert. Mottakene er preget av anspent stemning. Man kan ikke jobbe eller studere, man blir passivisert. Man må “tvangsnyte” før man kan yte. Det er lett å falle i depresjon. Det er behov for å tenke nytt i forhold til asylmottak. De største utfordringen er ikke økonomiske, men sosiale. Asylsøkere er stort sett unge folk som kan brukes som ressurs og til å ta jobber andre ikke vil ha.

Grundere og flyktninger har fellestrekk: -De er utholdende. Det koster krefter å gå gjennom Europa. Hun har flere historier om asylsøkere som har gjort det bra. Hunn fortalte blant annet om asylsøkeren som ble millionær:  -Han startet som vaskehjelp og utviklet seg videre innen telefoni. Ellers trakk hun fram Elon Musk (Tesla) og Andy Growe (Intel) Sergey Brin (Google) Thuan Pham (Uber) som også startet som innvandrere. 

 

Marvin og Ingunn foreslo for journalisten noen forslag til overskrifter for å oppsummere konferansen:

-Betydning av Norsk eierskap

-Mange kloke hoder i Trøndelag

-Målretta innovasjon

-Trøndelag kan bli flinkere til å samarbeid, unne hverandre fremgang, framsnakke hverandre.

-Han som skal stenge kranen i oljenæringen i Nordsjøen er enda ikke født.

 

Tekst og foto: Stein Elshaug og Olav Sigurd Kvaale

 

Annonser


Medlemmer