Ble hedret av skytterlaget

Even mottar æresdiplomet av Svein Dalsegg
18.08.2017 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Lag og foreninger

Torsdag kveld mottok Even Stene æresdiplom for sin mangeårige innsats i laget.

Styrets leder, Svein Dalsegg møtte på vegne av Meldal skytterlaget for å overrekke diplomet som bevis på at Even nå har blitt æresmedlem.

Hovedpersonen selv var forberedt på et intervju med meldal.no og samtalen gikk lett og lystig, da Svein Dalsegg dro fram diplomet og overrakte det sammen med blant annet disse godordene:

-Even, du får diplomet for dine prestasjoner som skytter. Men det skytterlaget la enda mer vekt på er det arbeidet du har gjort for ungene.   

-Han Even er en perfeksjonist. Hvis han først bestemmer seg for å gjøre noe, så blir det gjort skikkelig. At han er dyktig i det han gjør vet vi, men den egenskapen vi har satt ekstra høyt, er hans evne til å formidle kunnskapen sin til andre. Det han kunne, og trodde var rett, det lærte han bort til oss andre.

Merittlista til Even Stene har blitt lang siden han startet med skyting som femtenåring.

Notat-av-resultater-fra-Dagboker-fra-1957-Even-Stene-1.doc

Men interessen startet allerede da han som fireåring fikk bli med faren på jakt og på skytebanen. “-Salongrifla, - den er din”, sa far allerede den gangen, forteller Even. Dette var under krigen, og han fikk lov å leke med geværene som faren oppbevarte hjemme.

-Året etter at jeg ble konfirmert, tjente jeg mer på å skyte og fange ekorn i pausen enn jeg tjente på gårdsarbeidet. En gang gikk en hare i fella. Den solgte jeg for 15 kroner.

Som 17-åring vant Even Stene “Grunnlaget” (kretsmesterskapet).  og han forteller at konkurranseskytterne også var jegere.

Han har vært blant de 10 beste i 13 offisielle NM-øvelser, og i 1964 var Even reserve for skiskytterne i De Olympiske Leker i Grenoble.

Det var ikke så god økonomi den gang, så han var hjemme mens lekene pågikk, og ble aldri tilkalt. Han forteller også at selv om økonomien var skral, hadde skiskytterne gode betingelser siden de gikk for Heimevernet i større konkurranser. Heimevernet stilte med lag, da det var en del av forsvarsevnen til Norge å skape gode skyttere og skigåere.

 

IMG 6633

Dobbelchampionen Gjende er glad i å treffe nye mennesker og er fabelaktig flink til å posere for dommerne i konkurranser, men akkurat det å stille til fotografering, syns han ikke noe om. 

 

Hund har blitt en stor del av hverdagen for både Even og Mildrid siden han falt fra et hustak og fikk skadet ryggen i 1980.

-Den beste medisin er å gå i marka, så jeg skaffet meg en hund, sier Even. Også med hunder har han bevist sin perfeksjonisme:

-Even har satt norgesrekord i jaktprøver for elghund, og han og Mildrid har levert de beste jakthundene i Norge siden de startet med oppdrett i 1989.

-De har trent opp 11 jaktchampioner fra eget oppdrett. Selv om de har flere hundegårder utendørs, har hundene alltid fått være i huset som en del av familien. 

-I fjor hadde vi det siste kullet med valper, men i år har vi ingen, forteller Mildrid, som minnes den gangen de opplevde å få 24 valper samtidig og hun fikk mesteparten av ansvaret for dem da Even lå lenge på sykehuset på grunn av en betennelse i gallesystemet.

Historiene er mange fra en tid da man ikke hadde regler for alt mulig, og det ikke var noen kultur for å klage. Selv om man skulle være så uheldig å skade seg under et arrangement på grunn av dårlig tilretteleggelse, eller opplevde forskjellsbehandling av utøverne, tok man det rett og slett som god læring og etterhvert ble det jo gode historier. 

 

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer