Fin markering av psykisk helse-dagene på Å.

 

Jeg skulle ønske at flere hadde tatt seg tid til å få med seg nyttige tips om tilbud på hjelp og til å forstå mer om hva det dreier seg om.


22.10.2023 - Aud Inger Kalseth

Det er fortsatt litt tabu å snakke om psykisk helse, men dess mer åpenhet om temaet, desto lettere blir det å snakke om det. Noen ganger kan det å prate med folk om hverdagslige ting, gjøre at dagen blir bedre. Så har vi dem som opplever dramatisk terror, som Lisa Marie, som trenger hjelp av profesjonelle for å få livet på skinner igjen.
Kvelden startet med at Atle og Marita med artistnavnet AT/LE og Mareritta sang en AC/DC låt. Marita understreket hvor viktig det er å snakke om temaet psykisk helse. Folk må vite at de ikke trenger å være alene. De har også en egen låt som de serverte senere på kvelden.
Sigmund Moen Trønsdal hadde tatt turen fra Rindal, der han driver en gard, for å orientere om hvilke tilbud bønder har når de sliter. Han er ansatt i Norsk Landbruksrådgivning, som holder til sammen med Landbrukssentret Midt på kommunehuset i Meldal. Der er han HMS-rådgiver sammen med nytilsatt Gunnbjørg Lo Sørløkk. Han synes det er godt at de er to og tror de vil utfylle hverandre til nytte for dem de skal betjene.
Alle bønder har rett til rådgivning, det er en del av landbruksoppgjøret. Som navnet sier, de skal gi råd, ikke behandle. Men de har en god oversikt over hvor det er hjelp å få, og kan anbefale veien videre. Bønder lever et spesielt liv der arbeidsplass og boplass er det samme. Det kan føles greit, men kan også føre til problemer. Slike ting som generasjonsskifte, samlivsbrudd, tap av avling etter dyre innkjøp kan utøse psykiske problemer. Da er det viktig med et nettverk, noen å snakke med og arenaer for å treffes.
Trønsdal understreket at det er viktig å ta kontakt før problemene blir så store at alt stopper opp. Dårlig likviditet som fører til problemer med å betale regninger, rovdyrproblemer som fører til tap av dyr og problem i familien. Alt dette kan bli vanskelig, men HMS-tjenesten kan trå til og hjelpe med å finne en vei ut av uføret. Det er viktig at alle ser hverandre og tar kontakt hvis de tror noen sliter.
Lisa Marie Husby har en sterk historie om terroren 22.juli 2011 og hvor vanskelig det er å få et godt liv etter det. Det er ikke bare å «ta seg sammen» og gå videre, men det er hard jobbing hver eneste dag for å komme seg igjennom flashbacks, hatmeldinger og drapstrusler. Det gikk bare 72 minutter fra det hele startet med skyting på Utøya til Anders Behring Breivik ble pågrepet, men påkjenningen av opplevelsene førte til sterke traumer for dem som var der. Lisa Marie ble ikke fysisk skadd, men mistet noen av dem hun hadde ansvaret for og mange gode venner fra AUF. Hun reiste til Skottland for i det hele tatt å makte å studere, men så kom pandemien og tvang henne tilbake til Norge. Hun fikk skrevet en master og livet går framover. Hun trives godt på Kleva og finner mer og mer litt ro der.
Lisa Marie er leder i Øvre Meldal bygdekvinnelag og var kveldens konferansier. Hun er en ressurs som gjerne bidrar og deltar i det som foregår. Når du møter henne, er det ingen ting som tilsier at hun har problemer. Det gir et signal om at du ikke skal dømme folk ut fra det du ser bestandig, men ta deg tid til å bli kjent med dem før du dømmer.

Det ble en fin kveld, både sosialt og til ettertanke. Det ble servert kveldsmat som ga en god anledning til å slå av en prat med de andre som var der.

Annonser


Medlemmer