Fornøyde givere og glade mottakere

Per Sigbjørn Stølen, lærer på elektro, setter i gang den nye kretskort-fresen.

Meldal videregående skole inviterte fredag gode givere til takkefest etter at næringslivet i dalføret spleiset på kostbart undervisningsutstyr til skolen i høst.


18.02.2022 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Skole og utdanning

Flere av dalførets bedriftsledere var fredag invitert til Meldal videregående skole – til en vintertakkefest, så å si. Bakgrunnen for samlingen var høstens spleis på moderne utstyr i form av to freser til bruk i undervisninga – i form av en kretskortfres til elektroavdelingen og en CNC-fres til den mekaniske avdelingen (Bygg og TIP).

Næringslivets og Orklafondets velvilje har gjort skolen bedre rustet til å gi relevant undervisning.

Gjensidig nytte
- Men de investeringene vi har gjort her, er også i vår egen interesse. Med moderne utstyr i skolen får vi lærlinger og ansatte som er «rigget» for å gå inn i de ulike bedriftene med bedre og mer oppdatert kompetanse, sier en av bidragsyterne, daglig leder Erik Dragseth ved Inission Løkken (tidligere Simpro).

Inition har bidratt med ca 40 000 til den nye kretskortfresen, og mener altså det er vel anvendte penger. – Meldal videregående skole er vår hovedarena for rekruttering. Vi har tre lærlinger nå, og elever er også innom på utplassering gjennom året, så det er viktig for oss at de får best mulig undervisning her, presiserer Erik Dragseth.

«Rik onkel»
Rektor Anne Lise Kirkholt spøker med at Meldal videregående skole har sin egen rike onkel: - Vi er veldig takknemlige for den spleisen næringslivet har gjort for å få de to fresene på plass, understreker hun. – Men så er vi altså så heldige her på skolen at vi har en «rik onkel» ved navn Meldal Yrkesskoles Orklafond. Dette fondet har gitt oss mye hjelp opp gjennom årene, og Per Kirkaune, som er styreleder for fondet, trengte å tenke i omtrent sju minutter for å bli med på denne store spleisen, forteller Kirkholt.

Orklafondet ble til allerede i 1949, da hjørnesteinsbedriften Orkla Gruber ga 5000 kroner i gave til den da tre år gamle Meldal yrkesskole. «Året etter fikk skolen et tilsvarende beløp, i 1951 det dobbelte, og hvert år ble det fra Orkla Grube Aktiebolag overført kr. 10000 eller verdipapirer for tilsvarende, fram til og med 1964. Da var beløpet med renter kommet opp i nærmere 120 000 kroner. Fornuftige plasseringer og bl.a. omsetninger til riktig tid førte til at aktiva i 1984 passerte 1 mill. kroner», står det å lese i jubileumsboka for skolen fra 2016.

- Ja, Orklafondet er vi stolte av – det er artig å kunne bidra, sier Per Kirkaune. – Nå er fondet på ca tre millioner. Vi har aldri brukt så mye på én gang som ved investeringene til de nye fresene. Vel 750 000 har Orklafondet bidratt med til denne satsingen, sier en fornøyd og stolt styreleder. Tidligere har fondet blant annet sørget for at elever ved Restaurant- og matfag har fått reise litt. Penger fra fondet skal altså ikke brukes til drift av skolen.

- Gull verdt for vår bransje

Også produksjonsleder Sindre Berdal i Jankos er glad for å være med og spleise på utstyr til skolen. – Vi har ansatt en egen opplæringsansvarlig i bedriften nå, og samarbeidet med Meldal videregående er svært viktig for oss. Her utdanner de folk som kan havne hos oss i framtida, og jo bedre skodd elevene er når de kommer herfra, jo bedre er det for oss. Derfor ønsket vi å bli med og spleise på CNC-fresen (Computerized Numerical Control). Denne fresen jobber etter gitte koder på en PC, men selve prosessen for en CNC-operatør spenner fra idé via tegning, koding og utførelse. Med en slik fres kan man lage ekstremt nøyaktige metalldeler og -utstyr til industrien, sier Berdal.

Aktiv næringsforening
Daglig leder Ståle Vaag i Orkladal Næringsforening (ONF) tok initiativet til spleisen på utstyr til Meldal videregående skole. - Vi så behovet, og etter noen møter med representanter fra næringslivet i dalføret ble det klart at det var mulig å få dette til. Det er vi veldig glade for i ONF. Dette er bra på flere måter: Elevene får tidsmessig utstyr og blir dermed bedre rustet til arbeid i bedriftene, som faktiske bruker dette utstyret hele tida. Så får bedriftene fordeler ved at lærlinger og ansatte er vant til å bruke moderne utstyr. Og jeg tror også at rekrutteringen til skolen nyter godt av dette fordi elever forteller om nytt, spennende utstyr til yngre venner som skal velge utdanningsløp, sier Ståle Vaag.

Takkefesten ble avsluttet med en nydelig lunsj som VG1 Restaurant- og matfag sto for. De hadde laget en forrett med laks, hovedrett med entrecôte og med panna cotta til dessert. Både kjøkkeninnsats, presentasjon og servering var strålende!

Annonser


Medlemmer