Gøril Forbord gjestet Thams-konferansen med viktig løfte.

 

TrønderEnergi vil være aktiv i det grønne skiftet.

Gøril Forbord, Konserndirektør teknologi i TrønderEnergi, hadde «Ren TrønderEnergi – talent og teknologi» som tittel på sitt innlegg.


27.09.2021 - Aud Inger Kalseth

 I samspill med konferansier Torbjørn Wolden, ga hun oss et innblikk i hvordan TrønderEnergi tenker og handler for å komme i forkant med det grønne skiftet.

Da Ståle Gjersvold startet som Konserndirektør i 2012, satte han i gang et studentsamarbeid med NTNU ut fra tanken om at det er viktig at noen tror på dem og deres idèer. Gøril Forbord hadde i ni år vært innovasjonsdirektør på NTNU og fikk jobbe med studentene i TrønderEnergi. En jobb hun trives godt med. Det er rom for mange nye ideer.
Hun tok også for seg strømprisene som angår oss alle. Det er en todelt sak. Vi ønsker oss alle en fin og tørr sommer, men resultatet av det er lite vann i magasinene og høye strømpriser. En vanlig «trønder-sommer» gir mye vann og lave strømpriser. I tillegg til en fin sommer her, var det lite vind i Tyskland som ga lite vindkraft. Og høye priser i Tyskland, gir høye priser her. Trøsten kan være at fordi Trøndelag har så mange vindmølleparker, er prisene lavere her enn på Østlandet. Det beste for alle hadde vært om strømprisene holdt seg på et jevnt nivå, ikke denne jojo-hoppingen som vi ser nå.
TrønderEnergi har deltatt i byggingen av «Power House». Det er et hus som ligger nede ved havna og produserer mer kraft enn det forbruker. Sjøvann er en viktig brikke. TE er med i et fem-årig EU-prosjekt som skal få frem flere slike hus og anlegg som avgir energi. Sju byer og mange partnere deltar i dette prosjektet. Forbord foreslo at Grønnøra kan bli et slikt prosjekt.
En bonde på byneset er selvforsynt med strøm. Etter sju år fikk han tillatelse til å sette opp en vindmølle, som brukes i tillegg til solcellepaneler. Overskuddet som blir i enkelte perioder, kan lagres og brukes som back-up i perioder med lite vind og sol. Han er frakoblet nettet og har 95% fornybar energi og 5% back-up. Investeringene har vært store, og han regner ikke med å tjene dem inn igjen.
TrønderEnergi har planer om et lignende prosjekt i Froan. Sjøkablene er moden for utskiftning, og de er kostbare. Så en mix av vind-kraft og en form for «batteri», vil gi innbyggerne stabil strøm-tilførsel. Nettselskapet har plikt til å levere strøm også i Froan.
TrønderEnergi arbeider mye for å forutse framtida. Det er en 10 -12 stillinger so hele tiden ser etter nye måter å utnytte vann og vind og andre energi-kilder i framtida. Der er samarbeidet med industri- og forskningsmiljøet på NTNU og Sintef veldig viktig. Det er krevende å snakke om vindkraft, og inntil videre er det for kostbart å oppgradere eksisterende kraftverk før de er nedbetalt. Hvis staten får forandret skattereglene, kan det være en stor gevinst i oppgradering.
Norsk kraftbransje har en stor mulighet i å delta i det grønne skiftet og TrønderEnergi er «forpliktet» til å være med.

Annonser


Medlemmer