Håndtering av korona og vaksinering fra og med mandag

 

Fra mandag 25. oktober innføres det endringer knyttet til håndtering av korona og vaksinering i Orkland kommune


22.10.2021 - Rita Smedplass
Kategori: Siste fra kommunen, Korona

I takt med at samfunnet har åpnet mer opp og at kommunen allerede har nedjustert både testing og sporing de siste ukene, så går vi på lik linje med andre kommuner nå ett skritt videre i planen for å normalisere hverdagen.

Dette betyr blant annet at vi nå avslutter kommunal informasjonstjeneste og testteltet. Vi opprettholder beredskap og kan raskt relansere både testtelt og informasjonstjeneste ved behov.

Det er besluttet at nedjustert TISK (testing, isolasjon, smittesporing og karantene) videreføres uforandret inntil ny regjering har tatt en beslutning i starten av november. Orkland kommune opprettholder beredskap for å ivareta dette. Nettsidene til Orkland kommune vil bli justert for nytt regime i løpet av mandag formiddag.

Dette gjelder fra og med mandag 25. oktober

Orkland kommune forholder oss som alltid til enhver tid gjeldende nasjonale råd og retningslinjer. Vi har oppsummert håndteringen fra og med mandag i spørsmål og svar i oversikten under:

Hva bør du gjøre hvis du eller din nærkontakt har fått påvist covid-19?

Følgende flytskjema forklarer sammenhengene og vurderingene du må gjøre:

Flytskjema covid-19 håndtering fra og med 251021 for Orkland kommune

Hvordan skjer utleveringen av selvstester?

Dette vil foregå ved legekontorene på hverdager i deres åpningstid. Du kan kontakte nærmeste legekontor i Orkland uavhengig av om din fastlege hører til der. I helga vil hjemmetjenesten være behjelpelig med utlevering.

Hvordan tar jeg kontakt med hjemmetjenesten for utlevering av test i helg?

Viktig: For å få utlevert test skal du være nærkontakt med smittet eller ha luftveissymptomer. Har du ikke symptomer, men ønsker å teste deg likevel, må du ordne med selvtest selv, for eksempel via apoteket. Er du nærkontakt med smittet eller har luftveissymptomer, så er det bare å ringe til telefonnummeret i ditt geografiske område (se oversikt under) i tidsrommet klokka 12:00 til 14:00. Da kan du avtale direkte hvor mange tester det er behov for og hvor du kan hente dem:

Viktig: Hjemmetjeneste leverer bare ut testen. De tar ikke testen for deg og de er ikke informasjonstjeneste. I pakningsvedlegget ligger beskrivelse av hvordan du tar testen. Blir selvtesten positiv så holder du deg isolert frem til du får tatt en prøve som sendes på sykehuset og endelig svar foreligger på den. Denne testen bestiller du hos din fastlege.

Hvem gjelder selvtester for?

Det er bare personer med luftveissymptomer (både vaksinerte og uvaksinerte) og uvaksinerte nærkontakter som det leveres ut selvtester til. Har du ikke symptomer, men likevel ønsker å ta en test, så skal du anskaffe selvtester selv, for eksempel på apoteket.

Hva gjør jeg om jeg har symptomer og er så dårlig at jeg må tilses av lege?

Da kontakter du ditt fastlegekontor på dagtid. Er du akutt dårlig og kan ikke vente til de åpner, så kontakter du legevakt. Her vil testing som regel skje i forbindelse med undersøkelse av lege.

Hva gjør jeg om jeg har symptomer, men ellers føler at jeg ikke trenger å tilses av lege?

Er det på dagtid så kan du kontakte legekontoret i deres åpningstid for å få utlevert selvtest som du tar hjemme. Om den er den negativ så forholder du deg som du ellers ville gjort om du var syk: Du holder deg hjemme til du er feberfri og formen er i bedring. Er det i helg så tar du kontakt med hjemmetjenesten mellom klokka 12:00 til 14:00 og avtaler hvor og når test kan utleveres. For eksempel: Om du blir dårlig lørdag, men ikke rekker å ringe innen klokka 14.00, så venter du til søndag. Det er da viktig at du i mellomtiden unngår kontakt med andre frem til du har tatt testen. Vi ønsker altså at du selvtester deg selv mye mer enn tidligere. Viser det seg at selvtesten blir positiv, så holder du deg hjemme og unngår kontakt med andre og bestiller deg time til test ved fastlegekontoret.

Jeg har spørsmål om hva som gjelder nå knyttet til korona – hva gjør jeg nå som informasjonstjenesten er avviklet?
Vi anbefaler at du prøver å finne informasjon selv på Folkehelseinstituttets (FH) og Helsedirektoratets nettsider. Finner du ikke svar her, så tar du kontakt med fastlegekontoret ditt.

Hva skjer med vaksinering framover?
Vi vaksinerer fortsatt hver torsdag på Kino og kulturscenen på rådhuset i Orkanger – dette gjelder både førstedose, andre dose og oppfriskningsdose. Vi følger anbefalingen fra FHI for rekkefølge for vaksinering med oppfriskningsdose. Det vil si at sykehjemsbeboere og alle over 85 år får tilbud først, deretter aldersgruppen 75-84 år og så 65-74 år.

Viktig: Digital booking er forbeholdt vaksinering dose 1 og dose 2, samt dose 3 for pasientgruppe med definert nedsatt immunforsvar. Vi understreker at muligheten for digital bestilling er tillitsbasert og krever at befolkningen holder seg oppdatert på nasjonale myndigheters retningslinjer. Det presiseres av FHI at den tredje vaksinedosen kan gis tidligst 6 måneder etter at man har fått sin andre vaksinedose. Dette er et absolutt krav. En tidligere tredje dose enn 6 måneder gis kun til personer som er definert med immunsvikt.

Takk for at du bidrar!

Sist oppdatert 22. oktober 2021

 

Red:RS

Annonser


Medlemmer