- Hund er en livsstil

Randi Juliussen og Sven Erik Bjørnewall med en Borzoj og to spansk galgo.

Sol og blå himmel la bakteppet for en fantastisk flott hundeutstilling på Heggøya denne helga.


28.05.2017 - Jan Are Melgård
Kategori: Nyheter

Rundt 420 hunder var tilstede på utstillingen, som ble arrangert av Orkdal hundeklubb, ute på kunstgressbanen på lørdag. Totalt i løpet av de to dagene var det påmeldt hele 800 hunder.

- 800 hunder er helt fantastisk. Så er det vanskelig å si hvor mange folk det er her, men enkelte hunder har nok med seg fem mennesker, mens enkelte utstillere har med seg flere hunder, sier leder i Orkla hundeklubb, Belinda Tøndel Bjerkholt. Klubben har i dag rundt 200 medlemmer, der kanskje 30-40 er aktive.

Bjerkholt var storfornøyd med utstillingens første dag, som nå gikk mot slutten.

- Jeg tror dette er den beste utstillinga jeg har vært med på, siden jeg ble med i gamet. At vi var så heldige med at været klarnet opp, har utrolig mye å si.

 Bjerkholt forteller at arrangørene har fått veldig mange positive tilbakemeldinger på arrangementet. Hun kaller Heggøya for en perfekt arena for denne typen arrangementer.

- Kunstgressbanen er perfekt. Da denne typen arrangementer holdes på gressbaner eller på grus, er terrenget gjerne mer kupert og da blir det ofte en del knall og fall. Dette er perfekt både for folk og hunder.

Bjerkholt har også flere hunder selv. I fjor ble leonbergeren hennes Norsk utstillingschampion. Derfor har hun tatt det roligere på utstillingsfronten i år. I stedet konkurrerer hun nå i rallylydighet, agility og freestyle.

- Der får vi bryna hodet litt mer for både hund og fører. Det er kjempeartig. Samtidig vurderer jeg å stille på utstilling i Sverige, sånn at vi kanskje kan bli svenske utstillingschampions også.

En livsstil

Monica og Roger Nygård deltok på utstillinga med sine to rhodesian ridgebacks, Aretha og Leza. Rhodesian ridgeback heter afrikansk løvehund på norsk.

- Det er alltid artig å være med på de lokale utstillingene. Vi kommer fra Sunndalsøra, så det blir bare to timer med bilkjøring, sier Monica.

Ekteparet, som har hatt ridgeback i snart 25 år og deltatt på utstillinger i 10 år, venter nå på at finalene skal starte, hvor den seks måneder gamle valpen Aretha er kvalifisert.

- Dette er utrolig fin trening og sosialisering for unghundene. Og så er det selvfølgelig veldig trivelig for oss. Vi blir kjent med mange flotte mennesker gjennom denne hobbyen, og så får vi selvfølgelig sett mange fine hunder.

Grunnen til at paret endte opp med nettopp rhodesian ridgeback, sier Monica er litt tilfeldig.

- Vi hadde fuglehund. Da den takka for seg, ville vi prøve noe annet – en godt stelt hund som kan være med på tur. Ridgebacken er med på alle slags turer, både sommer og vinter, sier hun.

Hundeinteressen går i arv

Sven Erik Bjørnewall var ikke påmeldt noen konkurranser denne helga, men tok likevel turen fra Korsvegen for å treffe kjentfolk og for å miljøtrene hundene: to spansk galgo og en borzoj.

Sven Erik er den eneste oppdretteren av spansk galgo i landet.

- Vi har ti hunder, som alle er utstillings- og løpshunder. Vi driver også med lure coaching (LC), som er en form for fiktiv harejakt.

I Spania brukes galgoen fortsatt til harejakt, mens borzojen brukes til ulvejakt i Russland. Begge deler er naturligvis ulovlig i Norge, men galgoen brukes fortsatt i konkurranser her i landet der den jager «plast-harer».

- Det viktigste er å treffe folk og være sosial. Dette er et utrolig flott miljø. Hundene er allerede veldig godt trente, så det er nok ikke så veldig mye mer å hente. Nå gleder vi oss til å få med oss finalene her, sier Bjørnewall.

Bjørnewall og samboer Marit Stene reiser rundt på utstillinger og stevner hele året. Neste uke går turen til Ekeberg. Personlig synes Sven Erik at det er veldig fint å ha noe som «tvinger» han ut for å treffe folk.

- Det er interessen for hund, raser og miljøet som gjør dette så attraktivt for oss. Hund har blitt mer enn en hobby, det er en livsstil. Jeg tror det er arvelig, for både søstrene mine og datteren min er veldig ivrige, de også.

For de som deltar på denne typen utstillinger, er det ofte lagt opp til at utstillerne kan bo i campingvogner eller campingbiler på området. Det får de også på Storås.

- Det blir veldig sosialt på kveldene. På dagtid er de fleste veldig opptatt med konkurransen.

Spansk galgo er den hunderasen i verden som har lengst hale.

- Halen bruker den til å styre, når den løper i høy fart. Akkurat som en gepard. Det er en forholdsvis rask hund. Den bruker nok rundt 45 sekunder på å løpe en 700-meters strekning med svinger, sier Bjørnewall.

I Norge finnes det i dag bare 35 spanske galgoer, ni av dem eies av Sven Erik og Marit.

- Folk flest har aldri hørt om spansk galgo, så det er ikke en enkel rase å selge. Det er klart det er viktig for oss å dra på denne typen arrangementer sånn at rasen i hvert fall er representert her. Den trenger å vises frem. Det er veldig flotte hunder som er enkle å hanskes med, sier han

Selv om dette er veldig energiske hunder som elsker å løpe, betyr ikke det at eieren trenger å være noen sprinter selv.

- Når vi tar med hundene ut slipper vi de bare løs i hagen eller på et jorde, så får de løpt fra seg litt. Regner det så vil de ikke ut, og det er også helt greit for meg, humrer han.

Annonser


Medlemmer