Kjåke foillt på biblioteket på Løkken.

 

Marie Berg Hestad trekker et stort publikum når hun foredrar om «Matauk med pallekarm». Hun er hageblogger, sivilingeniør innen energi og småbarnsmor.


21.03.2024 - Aud Inger Kalseth

Å finne fram til Orkland bibliotek, avd. Løkken, viste seg å være en utfordring. Om det var beskrivelsen som var dårlig eller om mottaker hadde oppfattet feil, vites ikke, men Hestad endte opp med å kjøre Hølonda. Det tok litt lengre tid, men hun var godt fornøyd med naturopplevelsen.


I 2020 sa hun opp jobben som sivilingeniør og startet med formidling om matauk. Hun er bekymret for at bøndene ikke greier å skaffe oss nok mat, og vil hjelpe dem. Hun bebreider ikke bondestanden, men så lenge de ikke får betalt nok for det arbeidet de gjør, frykter hun at de gir opp. Det blir færre og færre bønder og Norge er langt nede på statistikken for sjølforsyning.
En annen sak hun brenner for er at folk må starte å dyrke mer mat, slik at folk vet hvor grønnsaker kommer fra. Mange tror jo at de kommer fra butikken. Det er en sammenheng mellom mat og helse, så flere skulle sett verdien av å ha en kjøkkenhage. Det er som et kinderegg å dyrke mat, du får ren mat og trening med mening. Fysisk aktivitet er viktig for helsa og du opplever glede og mestring. Så du oppnår både å få bedre helse og spare penger.


Hvor mye grønnsaker trenger vi? «Fem om dagen» er 0,5 kg pr. dag, 183 kg pr. år og 92 kg pr. halvår. Det er to millioner hager i Norge, så sjølforsyningsgraden ville steget betraktelig am alle startet å dyrke behovet pr. halvår.


Hestad snakket om pallekarmløp. Det består av å så og plante flere slag som kan bruke samme pallekarm. Du kan tjuvstarte med å så inne tidlig på året og plante ut og høste på juni, Etterpå kan du så eller plante ut en annen grønnsak, som kan høstes mye senere. Hun kom med mange forslag til hvordan du skulle gjøre det for å få mest mulig ut av en pallekarm. Hun skisserte at 12 pallekarmer ville gi familien nok grønnsaker til et halvt år, men jeg tror at for min del ville jeg kutte ut en del av sortene og komme langt med fem-seks paller. Jordskokk, tak-choi og pastinak hører ikke med på min meny. Hun hadde navn på disse løpene som Spesskar (spinat + gresskar), Småtrollfamilien (rødbet, gulrot og broccoli), Purring (spinat, nepe, purre og rødbet), Økonomen (masse bladgrønnsaker), bare rot (pastinak, gulrot og reddik) og mange flere.


Det var mange gode råd og tips å få og andre halvdelen av programmet brukte hun på å snakke om lagring/oppbevaring og jordbearbeiding. Å ha ei kanne som du tisser på og blander med vann (en del tiss og 10 deler vann), er supert for plantene.
To timer gikk forbausende fort, og det er jo et mål på at det er noe interessant å høre på. Det var stappe fullt og folk hadde nok kommet langveis fra for å få med seg denne kvelden. Min sidekamerat kom fra Trondheim med kone og svigerdatter, for i Trondheim var det fullt. Det var ikke så mange kjente (og jeg kjenner mye folk), så derfor tror jeg at flere hørte til utenbygds.


Supert at Orkland bibliotek satser på denne typen folkeopplysning. De har jo et frøbibliotek som folk kan benytte og Marie Berg Hestad solgte masse bøker og frøpakker.

Annonser


Medlemmer