Navn langs elva vår i bokform

 

Boka "Namn langs Orkla" er et funn for den historie- og språkinteresserte leser.


26.11.2021 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Kulturhistorie, Boklansering, Orkla, historie

Meldalingen Ivar Berg og rennbyggen Stian Hårstad har laget et smykke av ei bok sammen; «Namn langs Orkla». Boka er vitenskapelig og grundig, men aldri kjedelig. Jeg har aldri kost meg sånn med ei bok om navn. Reisen fra Orkelsjøen til Orkdalsfjorden er full av opplevelser og overraskelser der gamle og kjente navn blir nye og spennende, på sett og vis.

«Orkla utgjer sjølve livåra i eit gammalt kulturlandskap, og stadnamna omkring gjev oss verdifulle innblikk i dei fellesskapane som har levd og verka her gjennom tidene,» skriver de forfatterne på baksida av boka. Og de fortsetter: «Stadnamna er merkelappana folk har bruka for å orientere seg i landskapet».

Berg og Hårstad tar utgangspunkt i navn på bygder, gårder, elver og mindre steder. Ut fra dagens navn forteller de om opphav og betydning, og de setter navnene i sammenheng med den allmenne historia.

Og det er kanskje her denne boka har sin store styrke. «Namn langs Orkla» er ikke bare ei reise i navn og benevnelser. Nei, vi får både historie og lokalhistorie med på kjøpet. For folk som både er språkinteressert og opptatt av historie, blir boka et slags litterært, språklig og historisk kinderegg.

Ta ordet graut, for eksempel. Et interessant ord. Grauten på Grut, om du vil. For både graut, Grut, Grøta/Grøtte og gryte har samme opprinnelse, tru det eller ei!

Slike historier og forbindelseslinjer er «Namn langs Orkla full av. De to professorene Hårstad og Berg evner å gjøre «tørr» teori levende og interessant, sjøl om leseren hele tida kjenner at boka har vitenskapelig verdi.

Neste mandag gjester Ivar Berg og Stian Hårstad Meldal bygdemuseum. Temaet for kvelden er naturligvis navn langs elva vår. Og de som ikke har kjøpt boka, får mulighet denne kvelden.

Annonser


Medlemmer