Storslått og følelsesladet åpning av Thamspaviljongen

Ordfører Oddbjørn Bang (SP) og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) kan stolt erklære Thamspaviljongen/The Norway Building for åpnet

Olav Sigurd Kvaale: “Her står den i all sin prakt. Og vi syns den er flott!”


09.09.2017 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Kultur, Kulturhistorie

Flere hundre feststemte orklendinger hadde møtt opp på åpningsseremonien hvor ordfører Oddbjørn Bang (SP) og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) hadde fått æren av å “klippe” snora til The Norway House i Orkanger sentrum. 

 IMG 6772

Familien Winner sammen med ordfører Oddbjørn Bang (SP) og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) rett etter den offisielle åpninga. Et svært følelsesladet øyeblikk.

 

Dagens æresgjester var familien Winner som hadde kommet fra Wisconsin i USA for å få med seg innspurten av restaureringa som har pågått helt frem til åpningsdagen. Scott Winner holdt en følelsesladet tale hvor han fikk oss til å forstå hvor sterkt knyttet han er til bygningen som har vært en del av hans liv så lenge han har hatt bevissthet, som han selv uttrykte det. Han er takknemlig for at barna deres har fått ta del i Paviljongen i oppveksten. Men nå som Paviljongen står på Bårdshaugplatået er både han og kona overbevist om at dette er rett og at den har kommet dit den hører hjemme.

 

 IMG 6703

 

Scott Winner hadde lært seg litt norsk til den store dagen. 

 

 IMG 6711

 Prosjektleder og initiativtager, Olav Sigurd Kvaale

 

Olav Sigurd Kvaale er barnebarnet til Peder O. Kvaale som var en av treskjærerne som dekorerte portalen rundt inngangspartiet på Paviljongen. Det er han som har hatt den vanvittige idéen, og ledet “Prosjekt Heimatt”. Han takker alle som har bidratt, og spesielt prosjektgruppa: Oddmund Stenseth (bygningssjef og krumtapp), Arne Asphjell som har tatt seg av media og advokat Ola Fossvoll som har passet på at de ikke har gjort noe galt. Selv har Olav Sigurd vært elektronikkekspert. Han sier at de har hatt frivillig innsats på manuelt arbeid med folk fra Knyken og venner og bekjente.

-20.000 arbeidstimer er nedlagt av Heimatt-gjengen som har vært motoren som har gått på brødskiver laget og levert av snille damer. Siste arbeidsdagen var i går, men det må sies at siste lista ennå ikke er lagt. Dette er en original bygning som er spesialprodusert til verdensutstillingen i Chicago , sier Olav Sigurd Kvaale. -Driften vil komme i gang til våren, og dette er jo et sommerhus så det vil holde åpent i turistsesongen sier Kvaale.

 

IMG 6724Kulturminister Linda Hofstad Helleland (Høyre) 

 

Kulturminister Linda Hofstad Helleland har selv røtter i Orkdal og stilte i sin flotte Orkdalsdrakt som hun har fått til sin konfirmasjon. Hennes tale levnet ingen tvil om at hun har sterke følelser for Orkdal. Hun sa også at hun var stolt av den dugnadsinnsatsen som var gjort her.

-Dette viser hvilken kraft som ligger i frivilligheten. Jeg hadde jo aldri kommet med 900.000 kroner, hadde det ikke vært for den innsatsen som er gjort av ildsjelene og frivillige som har så sterkt engasjement for lokalsamfunnet, historien og kulturarven.

-Dette er jo et eventyr som man ikke skulle tro var sant, og det e jo nån toillate folk som fikk idéen om realisere det her.

Til meldal.no sier Helleland at hun håper hun selv vil bruke Paviljongen hvis hun får anledning.

 

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer