Revy-musikal av beste amatørklasse

 

«Flaskeladden og slaget på Siklestad» Nå-Kor 2024
Manus og regi: Tonje og Marte Opøien Koreograf: Ragnhild Smedplass Musikalsk leder: Håkon Soldal


11.02.2024 - Marit Mjøen
Kategori: Sang, dans og musikk, Teater og revy, Lag og foreninger

Revygruppen Nå-Kor med base på Løkken Verk har knekt en revy-kode. De har levert årlige oppsetninger siden 1990 av stadig høyere kvalitet. Og de skaper sine stjerner selv ved alltid å ta med unge aktører. Årets suksess er laget av to søstre som selv startet som småjenter i Nå Kor.

1 NaKor Eventyrfortelling

Forestillinga starter med eventyrfortelling for å sette publikum i den rette stemninga. Snorre Sturlason (Stine Hegle) og Ivar Aasen (Ina Granheim) er fortellerne.

Revy, eventyr, musikal, farse – ja, hvilken bås skal vi velge for «Flaskeladden og slaget på Siklestad»? Manusforfatterne Tonje og Marte Opøien sier de har hatt idéen en tid og utgangspunktet var å skrive en historie om vikingtida. Med sine erfaringer som aktører i henholdsvis 10 og 11 forestillinger, kjenner de styrkene i Nå-Kors ensemble. I tillegg til å skrive manus og ha regien, har de også viktige roller på scenen.

16 NarKor Regissorer

Manusforfattere og regissører, søstrene Tonje og Marte Opøien

6 NaKor Olav Olav

Olav Den hellige (Tonje Opøien) og Olav Tryggvason (Marte Opøien).

Og, ja-da – utgangspunktet er såvisst den siste vikingkongen Olav Tryggvason (Marte Opøien) og kongen av den nye tid Olav den hellige (Tonje Opøien). Historiske friheter er en manusforfatters privilegium og her blandes kjente karakterer fra fortid og nåtid og de presenteres før det avgjørende slaget. Publikum presenteres en vanvittig eventyrverden som smuldres sammen som en pai med musikalsk fyll av ypperste klasse, toppet med dans og tidvis stor action på scenen.

3 NaKor

Munkene kjemper i kong Olav den helliges hær.

Nå-Kors styrker har alltid vært musikaliteten og lagmoralen. Årets oppsetning har en tung tekst-del i sanger og historiefortellinger, og Nå-Kor-gjengen avslører grundige forberedelser. Alt sitter som ei kule. Premiereforestillinga i Malmstua ble en svært rolig dag på jobben for sufflør Kirsten Snuruås. Forestillinga varer i 90 minutter uten pause og har et imponerende tempo. En stram regi, kreativ koreografi og godt melodivalg bidrar til å gjøre årets forestilling til den beste i Nå-Kors historie.

Et svært godt tonefølge fra et firemanns-band under ledelse av Håkon Soldal gir trygghet for sangerne. Forestillinga gir oss blant annet kjente trøndermelodier fra Åge Aleksandersen, Terje Tysland og Hans Rotmo.

17 NarKor Musikerne

Bandet f.v. bassist Jan Holberg, gitarist Atle Steigedal, trommeslager Kristian Resell og på tangenter musikalsk leder Håkon Soldal.

Mor og datter, Rita og Ragnhild Smedplass bekler to bærende roller som henholdsvis kong Halvhund og Espen Flaskeladd. Halvhund er stykkets onde skikkelse, snakker imponerende nordlandsdialekt til å være bjørnlibøgg, og en får assosiasjoner til Tore Hund fra nordlandene i Snorres kongesoger. Flaskeladden er helten akkurat som Askeladden i norske folkeeventyr. Han blir lurt inn i slaget på Siklestad, men alt ender selvsagt som i eventyret: Flaskeladden vinner slaget med hjelp av sine gode hjelpere og får til slutt prinsessa og kongeriket – ikke halve, men faktisk hele!

 

2 NaKor KongHalvhund2

F.v. Kong Halvhunds høyre hånd (Eva Mette Løfshus), Kong Halvhund (Rita Smedplass) og prinsesse Razzpunzel (Therese Lium).

I ren farse-stil dukker Ivar Aasen (Ina Granheim) opp i tide og utide og gir forestillinga en Nå Kor-galskap som vi kjenner fra tidligere oppsetninger. Aasen har lagt ut på en tidsreise. Velkledd og på en noe kreativ nynorsk jakter han på stedets dialekt. Til slutt gjøres han oppmerksom på at de snakker trøndersk, men det er noe uklart om han ønsker å inkludere den i sitt framtidige nye norske språk.

426422266 10168370705715234 4984034498935620361 n

Ivar Aaasen (Ina Granheim) og Snorre Sturlason (Stine Hegle) Foto: JES

Flaskeladden er også en samler og får fire gode hjelpere med i hæren på vei mot Siklestad. Det er slakteren (Johan Edvard Damsberg) fra Hans Rotmos verden, Trollet (Matilde Nergård) som Flaskeladden kappåt med, en nær slektning av Kaptein Sabeltann, Kabelsatan (Espen Skjuleng) og sannelig dukker trollmannen Gændælf (Rita Bergum Opøien) opp, snarlik Gandalf fra Tolkien-universet. Dermed har Flaskeladden etablert sin femmanns-hær.

11 NaKor Sabeltann

En nær slektning av Kaptein Sabeltann, Kabelsatan (Espen Skjuleng) gir seg med i Flaskeladdens hær.

10 NaKor Flaskeladden

Flaskeladden og to av hjelperne – Trollet og Gændælf.

Prinsesse Razzpunzel (Therese Lium) ligner til forveksling Rapunsel fra tysk eventyrtradisjon, men i motsetning til sistnevnte som sitter fanget i et tårn, er Nå Kors versjon plassert i et fangehull. Likevel greier hun til slutt å komme fri og det hele avsluttes med et eventyrbryllup.

12 NaKor Eventyrbryllup

Eventyrbryllup på slottet. 13

I en revy er det vel ingen moral, men ettersom dette også har en snev av eventyr, kan man vel si at moralen er: Det gode vant denne gangen også.

15 NaKor Avslutning

Avslutnngsscenen med alle 22 aktørene på scenen.

Omtale og foto: Marit Mjøen

 

 

 

Annonser


Medlemmer