Sikringstiltak under viadukten

Sikringstiltak under viadukten.

Hvilke sikringstiltak ønsker vi oss for viadukten? På kort sikt og på lang sikt?


05.05.2018 - Helga Romundstad
Kategori: Kulturhistorie, miljø

Viadukten er et av mange herreløse bygg på statens grunn etter Orkla gruver sin virksomhet på Løkken. Mange lurer på hva som skal skje med dette spesielle byggverket som i dag kun bare står der og forfaller. I de siste årene har det begynt å falle betongstykker ned fra skinnegangene og dette kan skape farlige situasjoner for dem som ferdes under den.

meldal.no tok kontakt med kommunen tidligere i vinter for å høre hvilket ansvar de har i forhold til viadukten. - Viadukten er ikke kommunens eiendom. Den er ikke fredet og det er ikke tatt stilling til hva som skal skje med den. Viadukten står blant annet på statens grunn. Direktoratet for Mineralforvaltning (DMF) sammen med blant annet kommunen jobber for å se på hva det er mulig og viktig å bevare av anleggene etter gruvedrifta, forteller kommunalsjef for Landbruk og tekniske tjenester, Siri Eithun.

 

Viadukten Sikringstiltak 7

Gult skilt med advarsel plassert ved viadukten.

I påvente av konkrete planer for viadukten sin fremtid, var det derfor nødvendig å sikre området rundt viadukten. Det er grunneiere som har ansvaret for denne sikringen, staten og en privat grunneier. Etter kommunens henvendelse i vinter, besluttet de å gjøre sikringstiltak der folk går/veg krysser viadukten.

DMF har på vegne av grunneierne gjennomført disse tiltakene. Kontainer for gjennomgang er plassert som en midlertidig løsning. Seksjonsleder Ingeborg Solberg i DMF påpeker at dette ikke medfører at DMF påtar seg øvrig sikringsansvar knyttet til viadukten.

Viadukten Sikringstiltak 1

Container plassert under viadukten.

Det er lett å se at det gjennomførte tiltaket er den enkleste og billigste løsningen. Dette er det også forståelig. En mer omfattende sikring vil nok medføre langt større ressurser. Kanskje er kontaineren god nok som et midlertidig tiltak?

Men hva vil skje på sikt? Vil vi få mange slike midlertidige løsninger med knallblåe kontainere rundt omkring i områdene der gruven har hatt sin virksomhet? Burde kontainerne hatt en rustrød-grå farge slik at den har stått i mer harmoni til omgivelsene rundt? Og er kontaineren lang nok? Hva skjer med betongen som faller rett på den? Vil ikke den skli av kontaineren og kanskje ende foran inngangen til kontaineren? Dette er noen av spørsmålene som reiser seg til undertegnede ved gjennomgang i kontaineren under viadukten.

Tekst og foto: Helga Romundstad

 

Red.: HSE og HR

Annonser


Medlemmer