Snart helg igjen

 

Etter en pause i Furkunnjmatspalten er jeg tilbake igjen


10.10.2012 -
Kategori: Furkunnjmat

Det har vært travle tider med ferdigskriving av ny kokebok og nå blir den i løpet av uka sendt til trykking.  Planlagt lansering i løpet av november. Det har vært mye matlaging, skriving og fotografering de siste månedene og jeg er svært spent på å få det ferdige produktet i hendene.

Høsten er tid for lam, og lammestek er noe av det beste familien Bjørnås/Moen vet, og jeg deler gjerne min lammestekoppskrift.

Klassisk lammestek

1 stk lammelår ca 2,5 kg

2 ts salt

1 ts pepper

4 stilker frisk rosmarin eller 1,5 ts tørket

1 dl rapsolje eller olivenolje

3 fedd hvitløk

Bland salt, pepper og rosmarin i oljen og pensle lammelåret med denne blandingen. Del hvitløken i tynne båter, og stikk lommer i steken med en kvass kniv, stikk inn hvitløksbåtene.

Legg lammelåret i en langpanne eller ildfast form og stikk inn steketermometeret. Hell i ca 1 liter vatn. Stek i 125 grader i ca 3 timer, når steketermometeret viser 70 grader er kjøttet rosa og ved 76 grader er det gjennomstekt.

Saus

Bruk sjy/stekekraft fra lammesteka

Sil sjy/kraft og kok opp i en kasseroll.

Tilsett evt. litt vann hvis den blir for sterk.

Til 5 dl sjy/kraft

ca 2 dl fløte

2 ss rømme

5 skiver geitost

2 ss tyttebærsyltetøy eller solbærsaft

Forskjellige geleer kan også brukes f.eks. rips.

Rør sammen alle ingrediensene og kok opp under omrøring, blir sausen for tynn kan du tilsette litt maizennamel.

Det er lurt å smake seg fram og reguler litt mengde av både søtt, salt og syrlig. Tilsett litt om gangen så er det enklere å finne godsmaken.

lammestektallerken001

tekst/foto

Britt G. Moen

Annonser


Medlemmer