Tilbake til hverdagen

Furkunnjmat med Britt G. Moen

Etter 10 dager med sol og varme i Spania er jeg nå tilbake til virkeligheten.


21.10.2011 - Magne Vullum
Kategori: Furkunnjmat

Det starta så fint med ca 10 varmegrader da vi landa på Værnes, men det varte ikke lenge, i dag var jeg en tur oppi Resdalsveien og da var det snøføre og mange centimeter med snø på veien. Det gikk bra trass i at jeg var skodd med slitte sommerdekk. Noe man slett ikke skal ha på denne årstiden.
Vinteren er på tur til oss og vi får leve på varme minner.
For å virkelig sette standard så ble det saltkjøtt og kålrotståpp på menyen i dag. Etter dager med middelhavsdiett gikk jeg over på steinalderkosten. Skal man være bevisst på sunn mat; så er fellesnevneren gode, rene, lokale råvarer. Bruker man det så kan det nesten ikke gå galt.

Saltkjøtt og kålrotståpp/kålrotstapp.
Beregn ca. 200 g kjøtt pr. Person, svinekjøtt, oksekjøtt eller sauekjøtt.
Strø over godt med salt og la stå kaldt over natta. Saltkjøtt kan også kjøpes ferdig salta på slakterbutikken, Kjøttskjærern på Fannrem har utrolig gode råvarer.
Kok opp vann i kjele og legg kjøttet oppi.
La det stå å småkoke i 1-1 ½ time litt etter størrelsen på kjøttbitene.
Skrell og skjær kålrot i skiver, ca. ½ stor kålrot til 4 personer. Skrell 4 poteter.
Legg kålrot og potet i kjelen sammen med kjøttet og kok dette sammen den siste halvtimen.
Når potet og kålrot er koka møre, legg det i en egen kjele og bruk «stapper». Stapp til ønska konsistens og tilsett 2 ss meierismør og 2 ss kjøttsjy, ½ ts pepper. Bland sammen alt.
Server med tyttebærsyltetøy, sjy eller meierismør og flatbrød.
Saltkjøtt og ståpp egner seg veldig bra til å ordne seg «betta/båttå»

På kostholdsveilederkurset lærte vi at maten må tygges godt og vi skal kose oss ved matbordet. Dette er vel mat som kan passe godt til å øve seg på å tygge 32 ganger før den svelges.........

Britt G. Moen

Tilbake til hverdagen

Annonser


Medlemmer