Trening som medisin

Marthe utenfor Meldal Treningssenter som er i lokalene til det nedlagte meieriet

Fysioterapeut og innehaver av Meldal Treningssenter, Marte Einum Syrstad brenner for folkehelsen og slår et slag for hverdagsaktiviteten. 


24.01.2020 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Helse, Næringsliv

Fysioterapeut Marte Einum Syrstad har alltid vært glad i trening, og i 2008 startet hun opp med å tilby innbyggerne styrketrening i HOB-bygget i Meldal sentrum. Så kom spørsmål etter gruppetimer og hun startet opp i samfunnshuset på grunn av dårlig plass til dette på HOB.

Da det ble ledige lokaler i kraftforsyninga, ble all trening flytta dit i 2009 hvor Meldal treningssenter ble til 2013. Nok en gang ble det gunstig å flytte, og Marte som på det tidspunktet hadde opparbeidet et attraktivt tilbud med mange medlemmer og investert i mange treningsapparater fikk alt flyttet til nyoppussede lokaler i det nedlagte meieriet to steinkast unna - ved siden av kommunehuset i Meldal

-Jeg starta fordi jeg er glad i å trene selv, og generelt interessert i trening, forteller Marte.

-Det er også veldig givende å følge de som har startet uten å ha trent tidligere, men fortsetter å trene minst to ganger per uke i mange år. Mange som ikke har trent før blir overrasket over den effekten trening har på kroppen og sier at de føler seg i mye bedre form. De oppdager at man kan få bedre helse med trening. 

Noen tenker kanskje at trening med vekter er mest for ungdommer, men også godt voksne har funnet ut at dette er like bra når man har passert 60.

 

Trening som medisin

Det er ikke større forhold enn at jeg ser den enkelte, og det gir en mening når noen sier at de kan redusere medisinbruken ved regelmessig trening.

Legene i kommunen er flinke til å anbefale pasienter å komme i gang med trening som en del av behandlingen, og jeg opplever at en ny gruppe besøker treningssenteret. Det er pensjonister som ser nytten av styrketrening i en alder på nærmere 70 år - det er inspirerende. Så føler jeg at det er en styrke å være fysioterapeut når jeg skal veilede folk som har sykdom eller skader når de kommer for å trene.

 

En møteplass

Treningssenteret fungerer også som en møteplass på fritida hvor mange ungdommer trener sammen, og det er flott. Det er dyktige og trivelige ungdommer som trener målrettet med et opplegg, og de hjelper ofte nye brukere, så det er et positivt miljø her.

 

 

IMG 6252

Knebøyapparat (Smithmaskin) der vektstanga går i et spor så man slipper å balansere den under øvelsen. Med oppvarming løfter Marte 150 kilo i knebøy, men her demonstrerer hun den med en vekt på 40 kilo.

For Marte Einum Syrstad er treningssenteret som en kjær hobby på fritiden. Til daglig jobber hun som fysioterapeut for barn, og samarbeider med helsestasjon der hun har ordinære kontroller, veiledning i barseltid og trening i svangerskapet. 

Hun har også generell veiledning om fysisk aktivitet i barnehager og skole, og hjelper de som har spesielle utfordringer som gjør at de trenger bistand.

 

-Trener mer og mer

-Jeg er veldig glad for å få komme til skoler og snakke om fysisk aktivitet. Nordmenn trener mer og mer, men hverdagsaktiviteten blir mer og mer borte. Derfor vil jeg oppfordre til å gå til og fra når det er mulig, ta trappa i stedet for heisen og så videre. Dette kan faktisk bidra til bedre helse for oss som et stillesittende folkeslag.

Alt fra robotgressklipper, robotstøvsuger og mange apparater som har tatt over arbeid hjemme, gjør at vi slipper å bevege oss. 

Ofte kan det være krevende for foreldre å følge med i den nye tiden med regler og forskrifter som angår barna. Samfunnet er i stadig forandring og behovet for veiledning er absolutt til stede.

-Jeg har fulle dager per i dag, men er litt spent på om arbeidskretsen blir utvidet, nå som vi har blitt Orkland, sier Marte.

 

 

IMG 6260

Arne Lyngen

Vi møtte bussjåfør og supermosjonist, Arne Lyngen på tredemølla oppe i 2. etg. Arne forteller at han er her så og si hver dag mellom bussturene. -Jeg kunne sittet på pauserommet, men syns dette er bedre anvendt tid og treffer ofte andre som trener her, det er hyggelig. Arne tar gjerne runden med apparattrening i 1. etg. og underetasjen, før han gir seg.

-Det blir ingen maraton i år, men kanskje Tordenskjoldløpet og St. Olavsløpet. Det er mest for å få springe jeg deltar, sier han.

-Hva med Resfjellet Opp, da, Arne?

-Resfjellet Opp har jo alltid kollidert med maraton, men man skulle vært med - kanskje…

 

IMG 6262

I 2. etg. er også spinningsalen

 

I 1.etasje var det tidligere produksjonssal hvor Tine produserte Bremykt. Salen ble delt opp i flere rom der er det nå treningsapparater og et eget rom for gruppetrening.  Så ble det bygget på en ekstra etasje på grunn av takhøyden, der det er spinningsal og tredemøller med mer.

 

 

322642DC 4BBB 4F2D 9954 E5A1438F2313

"Sittende roing" i "Meieributikken" 

I sokkeletasjen, eller Meieributikken, som hun kaller det, har Marte samlet stasjonære apparater. På apparatet hun demonstrerer, kan man gjøre roøvelser i oppreist stilling i motsetning til vanlig ro-apparat hvor man sitter med bena rett frem og lener seg bakover når man "ror"

 

 

E61DAE2D 4761 4FB1 AA3B D10AB9C24F1F

På styrketrening er det variert fokus, men alltid med overkroppsøvelser som er vanskelig å få trent selv + basisøvelser for hele kroppen. 

 

Det er Marte selv som har gruppetimer med spinning og styrketrening i sal. I tillegg er Bente Fagerli instruktør på spinning og Anne Kvam har tabata på onsdager.

 

Meldal Treningssenter er medlem av meldal.no 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer