Utvikling av lokal frivillighetspolitikk i Meldal

 

Hovedutvalg for helse, oppvekst og omsorg vedtok i et møte 15.04.2015 å nedsette en prosjektgruppe som skulle jobbe med å utvikle forslag til lokal frivillighetspolitikk i Meldal. Etter en del møtevirksomhet og jobbing er det nå kommet frem et ferdig utkast til organisasjonsmodell som er sendt sendt ut til høring.   


09.12.2016 - Rita Smedplass
Kategori: Siste fra kommunen

Et "stormøte" ble avholdt 1. juni 2016, med godt oppmøte fra de mange lag og foreninger i kommunen. Dog var det nok en del skepsis til om dette kunne ha noe "for seg". Ville det medføre merarbeid for de allerede travelt opptatte i styre og stell? Tidligere prosjekt hadde jo ikke ført til noe, og lignende holdninger dominerte også i starten av dette møtet.

Allikevel  kom man til enighet om å gjøre et forsøk og det ble valgt en prosjektgruppe bestående av, fra venstre:

Mildrid Nesheim, Rolf Inge Furuhaug, Aud Inger Kalseth (leder), Joar Lyngen, Gerd Helene Myre Sandstad, Bente Ratøyen, Harald Garberg, Stig Kalstad og Annlaug Ås. Bak: Kari Garberg, Anne Mari Svinsaas, Rita Smedplass (vara for Toril R. Aas som ikke var til stede) og John Erling Smedplass.

Bilde 1

 

Styrker og svakheter ved dagens situasjon for frivillighetens kontakt og samarbeid med kommunen ble nøye kartlagt og diskutert - innstillingen til prosjektet fikk etter hvert en positiv tone. 

Ved en felles plattform vil det helt klart bli mange fordeler for lag og foreninger som i dag "sitter for seg selv" og strever med sitt. De kan utveksle erfaringer og kompetanse, gå sammen om arrangement, låne utstyr av hverandre og annet gjensidig samarbeid. Gode eksempler på velfungerende samarbeid som eksisterer i dag bør nevnes de allerede godt etablerte arrangementene; "Jul på Å", "Grautdag" og ikke minst "Vinterlarm". Også en lett tilgjengelig kulturkalender, og muligheter for god og effektiv markedsføring er noe av det som vil forenkle samarbeid og unngå at arrangement krasjer. Kommunen kan bidra med utlån og leie av diverse utstyr, hjelp til søknader på "Tilskuddsportalen", tippemidler og kulturmidler for å nevne noe. Og kanskje viktigst av alt, er at man ved å stå sammen oppnår sterkere påvirkningsmuligheter og større slagkraft. 

"Det handler om å sette samarbeidet og samspillet mellom kommunen og frivillige lag og lagene i mellom, i system - en modell for god samhandling på tvers av sektorer. Informasjon og samhandling skal stå i sentrum for samarbeidet.

Forslaget går ut på å etablere en samhandlingsgruppe for frivillighet, som består av representanter fra politikk og administrasjon i Meldal, sammen med representanter fra kulturråd, idrettsråd og frivilligråd. Og tanken er at Samhandlingsgruppa for frivillighet møtes minimum 2 ganger i året, for evaluering og planlegging av utviklingsfremmende tiltak.

I forslag til organisatorisk struktur ligger det at Frivilligrådet kan være Meldal Frivilligsentral - en paraply for frivillige lag og foreninger som ikke favner under kulturråd og idrettsråd", sier Kari Garberg.

Som nevnt er altså dette nå sendt ut for høring til de enkelte lag/foreninger og det er ønskelig at det kommer tilbakemeldinger i form av forslag, endringer eller eventuelle tillegg, før svarfristen 20. desember.

Det  legges forøvrig stor vekt på at dette ikke er noe som skal "tres nedover hodet" på noen. Dette er selvfølgelig helt frivillig, men det begynner å bli nokså tydelig at en slik organisasjon vil bidra til å forenkle og ikke minst styrke samarbeidet mellom lagene og med kommunen.    

Bildet under er fra pressekonferansen på onsdag. Fra venstre: Harald Garberg, Aud Inger Kalseth, Kari Garberg , Anne Mari Svinsaas og Joar Lyngen.

 IMG 8947 nr2

   

Bilde øverst: Lena Løvnes

Red: RS

Annonser


Medlemmer