Forfatteren Ingrid

 

Etter at Ingrid Groeggen har slitt med psykiske lidelser i en lengre periode, ser hun nå fremover og har blant annet begynt å skrive bøker og historier samlet i en blogg. 


13.06.2018 - Helga Romundstad
Kategori: Bli kjent med...

Ingrid har bodd på Orkanger store deler av sitt voksne liv men er oppvokst i Laksøybygda og besøker hjemplassen sin ofte. Med to voksne døtre som har flyttet hjemmefra, kan Ingrid nå fylle dagene med andre ting enn tidligere, som for eksempel det å skrive historier.

Det er Ingrid som står bak de nye bøkene «Skjermet avdeling» og «Snu speilet». De er gitt ut under pseudonym Sofie Bilal.

meldal.no har spurt den ferske forfatteren et par spørsmål som hun har besvart fyldig under.

Hva er grunnen til at du har begynt å skive? 

- Jeg slet fryktelig etter ei opplevelse jeg hadde med akuttpsykiatrien. Det var behov for å fortelle om det, både for min egen del og for omgivelsene. En venn av meg oppfordret meg til å ha med meg ei notisbok hvor jeg kunne notere tanker når de kom. Det funket, og tankene som var notert ble etter hvert til små kapitler og til slutt til to små bøker. Jeg merket at å skrive var terapi og en slags motvekt til det jeg hadde opplevd.

Hva vil du formidle med ditt forfatterskap?

- Først og fremst å fortelle hvordan det kan oppleves å være pasient i akuttpsykiatrien. Det jeg opplevde er slett ikke akseptabelt. Dernest å formidle at når det er som mest smertefullt kan de største opplevelsene komme og de viktige tingene tre klart fram. Og så blir jeg veldig glad hvis jeg er med på å avmystifisere psykose. Psykosens språk blir gjerne misforstått eller ikke forstått, men er egentlig nesten en Sareptas krukke til forståelse. Jeg håper bøkene kan være meg å bidra til at det blir litt bedre forhold i akuttpsykiatrien. Helsepersonell og helseledere har gitt tilbakemelding på at de har lest bøkene med interesse.

Hva inspirerer deg til å skrive?

- Det er artig å prøve ut hvordan man kan bruke språket til å formidle noe som er bare bilder i tankene. Jeg føler at psykosen jeg har vært igjennom er en stor kreativ styrke i så måte og jeg håper jeg får ha med meg rester av den gjennom resten av livet. Så er det utrolig artig å få respons fra andre på at det gir dem noe å lese det jeg skriver. Jeg merker at plattformen blogg er noe for meg framover. Det gir stor frihet i form og innhold, og er lett tilgjengelig.

IG 2

Hva er planene videre etter to bøker og blogg?

- Jeg er i bra form nå, så planen er å begynne på deltidsstudium i diakoni til høsten. Det gleder jeg meg veldig til. Håpet og planen er å kunne koble diakonifaget og brukererfaringene fra psykisk helsevern i masteroppgaven. Kanskje kan jeg bidra med ny kunnskap som i større grad vektlegger dialog og empati i møte med psykotiske mennesker. Lite ville føles mer meningsfullt for meg.

Hvor selges bøkene dine og hva heter bloggen?

Bøkene selges i de fleste nettbokhandler og i de fysiske bokhandlene Ark Orkanger, Notabene Orkanger og Notabene Storkaia i Kristiansund. Bloggen heter sofiebilal.blogg.no

Ingrid 

meldal.no har fått tillatelse til å publisere en av Ingrids blogg-historier. Historien vil dere få lese senere i sommer.

meldal.no ønsker Ingrid lykke til videre med studier og forfatterskap. 

 

Red.: HR

Annonser


Medlemmer