Heltemodig innsats hindret trolig brann i å spre seg til bolig

Ståle Tiseth utenfor boligen sin på Margretehaugen

Tiseth benekter heltedåd: - Jeg handlet kun på impuls og gjorde det som var nødvendig ut fra det jeg så.


31.07.2020 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Nyheter

Ståle Tiseth var en av de første som ankom boligen hvor en garasje på Moflata begynte å brenne tirsdag ettermiddag. Nødetatene fikk melding om brann klokken 13.58. To minutter senere ankom Tiseth etter at han hadde vært på tur i fjellet.

Tiseth forteller her hvordan han opplevde den dramatiske hendelsen:

-Jeg gikk ut i 10-tida for å benytte det gode været til en tur på Grefstadfjellet. Jeg tok meg god tid og var innom både Kong Carls gruve og Victoriagruva. Det var fine naturopplevelser og jeg fotograferte natur og så to ryperkull som jeg også filmet. Jeg gikk i nesten tre timer og kom ned ved "Kraftforsyninga". Da jeg passerte sykehjemmet oppdaget jeg sterk røyk som kom midt imot og trodde det var noen som brente bråte i nabolaget. Jeg så at det la seg røyk oppi lia, og ei dame jeg møtte kommenterte også den sterke røyken og lurte på hvor den kom fra. 

"Det første jeg tenkte på var å få tak i vann." (Ståle Tiseth)

 

6E0A7EF1 FB1F 48FE 91C4 D02539F86533 1 201 a2

Dette bildet tok Ståle Tiseth tirsdag 28.juli klokken 14.01. Tre minutter etter at nødetatene hadde fått melding om brann.

 

Da jeg kom til Moflata så jeg straks at de var brann i garasjen som var bygget fast i et bolighus. Det første jeg tenkte på var å få tak i vann. Og siden jeg hadde kamera i hendene, tok jeg bilde av flammene som kom opp av taket på garasjen. Det var folk utenfor huset, og huseier kom ut og fortalte at de hadde prøvd å slukke brann med tre pulverapparat uten å lykkes.

 

78A69CDF BD9B 4C94 8039 848D18C8B80B 1 201 a

Det var folk utenfor huset da Ståle Tiseth ankom Moflata på tur hjem til Margretehaugen

 

En av de som var til stede kjørte bilen ut av garasjen og en annen nabo, Håkon Ramstad kom også. Han gikk rundt huset for å kartlegge omfanget av brannen, mens jeg tok hageslangen og begynte å spyle mot taket der jeg så flammer. Så så jeg en trapp til hemsen. Jeg klatret opp med slangen og spylte mot takkonstruksjonen som hadde tatt fyr. Etter kort tid måtte jeg trekke meg tilbake da jeg kjente at det begynte å svi i halsen selv om jeg hadde dekket til ansiktet med skjorta. Deretter gikk jeg bak garasjen hvor jeg så flammene stå ut fra taket. Røyken var også der så tett at jeg måtte trekke meg på avstand med slangen.

Jeg vet ikke hva som skjedde mens jeg holdt på å spyle på flammene, men plutselig kom en brannmann i fullt verneutstyr ut fra huset med en brannslange. Han gikk opp til hemsen med brannslangen, der jeg var tidligere, mens jeg fortsatte å spyle i garasjen med hageslangen. En stund følte jeg at vi hadde god kontroll på flammene, men de blusset opp igjen.

En brannmann i sivilt kom etterhvert til stedet i en utrykningsbil. Det kan ha vært omtrent ti minutter etter at jeg begynte å spyle. På det tidspunktet følte jeg at jeg hadde pustet inn nok røyk - det var vondt i halsen og sved i øynene, så jeg var glad da han tok over hageslangen så jeg kunne dra hjem og dusje. Nå merker jeg ingenting til dette, og er glad det gikk så godt som det gjorde. Ingen ble skadd og etter hva jeg forsto, kan det ha vært en sigarettglo som startet brannen, men det må etterforskere finne ut av. 

Ståle Tiseth, som har vokst opp på Moflata, forteller også at han har hatt fire ferieuker i Meldal og om noen dager reiser hjem til Stavanger hvor han bor med kone og barn. -Jeg tenker ikke på at jeg har gjort noe mer enn det som en kan forvente i en sånn situasjon. Jeg handlet på impuls, og gjorde bare det jeg mente var nødvendig ut fra det jeg så.

 

B85719BD 478D 4064 BD40 AB2EE8E70DD6

Ståle Tiseth utenfor boligen sin på Margretehaugen, ca. 300 meter fra nabohuset som opplevde brann i garasjen. Gode naboer er bra å ha!

 

Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer