Knallgrønn og smakfull suppe

 

Akkurat nå kan du lage hva som helst av alt det herlige som vokser i hagen din eller som du kan kjøpe direkte fra gårdsbruk, gartneri eller i butikken.


02.08.2021 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Helse, Mat

Sjøl ble jeg eiermann av masse grønt og fristende nylig, og i dag kokte jeg grønnkålsuppe for første gang. Den ble rett og slett utrolig god!

Som alle supper var også grønnkålsuppa mi ei slags spikersuppe; jo mer godt en putter oppi kjelen, jo bedre blir det som oftest. Jeg tok mengder og sånt litt på hælen, men det er lurt å ikke ha altfor mye vatn i kjelen når de grønne godsakene skal koke og bli til kraft. Det er bedre å spe ut hvis smaken blir for sterk. 

Fire litt småvokste poteter ble delt i terninger og satt på kok med litt kyllingkraft (kan også være en terning grønnsakbuljong). I en større kjele la jeg finhakket grønnkål, squash, litt spinat, fersk koriander og persille. Litt salt i vatnet, og under koking kvernet jeg et par drag med pepperkverna over.

Med litt baconfett (olje eller smør er helt fint) i panna, stekte jeg en halv kepaløk, litt purre, hvitløk og bittelitt chili til alt var mjukt og blankt. Oppi gryta med det!

Da potetene var passe kokt, tømte jeg potet og kokevatn opp i den store kjelen. Så var det stavmikserens tur. Har du ikke stavmikser, løfter du all grønnsakene ut av kjelen og moser dem i en foodprosessor eller lignende. Uansett: Pass så du ikke brenner deg! 

Når alt er så most som du vil ha det, må du smake til suppa med bittelitt sukker, salt og pepper. Eventuelt litt mer kylling- eller grønnsakkraft, hvis du synes den er litt tam i smaken. En liten dæsj matfløte, creme fraiche eller tilsvarende plantebasert produkt gjør suppa mjuk og rund i "kantene".

Hos oss dryppet vi bittelitt baconfett over, la kokte eggskiver oppi og spiste knallgrønn suppe med grovt brød attåt. Det var helt forbaska nydelig, faktisk!

Annonser


Medlemmer