Leger uten grenser holdt foredrag på Pensjonisthuset

 

Løkken Pensjonistforening inviterte til medlemsmøte torsdag 28. mars og på programmet stod foredrag/kåseri av representanter fra ”Leger Uten Grenser”,  og underholdning med musikk av elever fra Kulturskolen i Meldal.


11.04.2019 - Rita Smedplass
Kategori: Leserinnlegg, Lag og foreninger, Meldal kulturskole

Kulturskolen var først ute på podiet. Kristoffer starta programmet med å spille tema fra ”Olsenbanden”, samt ”Lille Petter Edderkopp”. Deretter var det Katrine sin tur med blant annet ”Bjørnen sover” og ”Se min kjole”. De flinke musikerne fikk stor applaus for innsatsen.

Neste innslag for kvelden var ”Leger Uten Grenser”. De var representert med 2 personer, 1 verver og 1 prosjektkoordinator. I sitt engasjerende og interessante foredrag/kåseri fortalte de om organisasjonens arbeid. Prosjektkoordinator Thomas Gjedebo har i etterkant oppsummert noen nøkkelopplysninger om organisasjonen:

-MSF (”Medecins Sans Frontieres”)  sin historie startet med Biafrakrigen på slutten av 60-tallet. Franske journalister og leger grunnla MSF i Paris i desember 1971. De første årene var det rundt 300 frivillige som utgjorde organisasjonen: Leger, sykepleiere og annet helsepersonell.

-MSF (Leger Uten Grenser) er en internasjonal medisinsk nødhjelpsorganisasjon som jobber i over 70 land. De tilbyr gratis helsetjenester i krig og konflikt, epidemier, naturkatastrofer og områder med manglende grunnleggende helsehjelp. Organisasjonen er økonomisk uavhengig og politisk nøytral. De behandler basert på behov og uavhengig av religion, etnisitet, politikk, kjønn osv. I hele bevegelsen er det 45000 ansatte, der 84 % er nasjonalt ansatte. Nasjonalt ansatte er personer som bor i det landet som får bistanden.

-2 eksempler på bistand: 2 536 400 ble behandlet for malaria i 2016, 869 100 ble vaksinert mot meslinger i 2016. Det er også gitt bistand under Ebola-utbrudd. Organisasjonen har for tiden 468 forskjellige prosjekter i 71 land. Da organisasjonen er økonomisk fri  og uavhengig, må de basere sin økonomi på gaver og tilskudd fra blant annet privatpersoner.

"Leger Uten Grenser" fikk Nobels Fredspris i 1999.

 

Tekst og bilde: Asveig Steen

 

 

Annonser


Medlemmer