Løkken pensjonistforening på busstur "Trollheimen rundt"

 

En kjempefin tur med god deltagelse og mange flotte opplevelser


16.08.2018 - Rita Smedplass
Kategori: Lag og foreninger, Fritid, Naturopplevelser

 Gjevilvashytta foto Jonny Remmereit

Lett duskregn dusja over de 40 turdeltakerne som møtte opp 9. august på Løkken stasjon kl 0900. Alle gledet seg til turen som reiseleder Rolf Inge Furuhaug hadde planlagt. Mye arbeid var lagt ned for å få den til så bra som mulig.

Bussen, med vår erfarne og behagelige sjåfør Osvald, satte kursen for Nerskogen og videre til Gjevilvasshytta som var første stopp. På vei over Nerskogen og forbi Skarvatnet, ble det en liten pause ved minnestøtta over den første bureiseren på Nerskogen, Halvard Engelsjord. Flere hadde kunnskap om bureiserfamilien.

Bussen tok ”snarveien” ned til Gjevilvassdalen, og videre innover den vakre fjell- og seterdalen til hytta hvor vafler og kaffe ventet på oss. Regnet og skodda var nå borte, og sola varmet godt. Daglig leder på hytta fortalte oss litt fra hyttas historie, spesielt fra tida da krigen kom, og om da TT etter hvert måtte utvide hytta. Etter noen år, løste dette seg ved at Tingstua på Syrstad i Meldal endte som ”tilbygg” på den gamle Sliperstua. 

Vertskap Gjevilvasshytta

(Vertskapet på Gjevilvasshytta) 

Neste etappe var Gråura ned til Gjøra og Trollheimsporten.Der hadde vi avtale med Gjermund Svinsås som hadde sagt ja til å være vår guide innover mot Åmotan og Vangshaugen fjellstue. Svinsås har jobba og bodd i Sunndal kommune i 49 år, men er oppvokst på Løkken. Han er nå pensjonist, og han kjente igjen de fleste passasjerene på bussen.

Vi kjørte så innover Grødalen langs elva, og noen kilometer innover dalen åpnet den vakre Åmotsdalen seg for oss. Gjermund forklarte oss om husmannsplasser, setrer, gårder og naturlig nok om harde levekår i den karrige naturen. Små hus, mange unger , flere generasjoner.

Høydepunktet var likevel da vi nådde Åmotan i Jenstadjuvet. Der møtes i alt 7 vassdrag. Elvene Linndøla, Reppa, Grøvu og Svøu fosser ned i det stupbratte juvet. Med et fritt fall på 156 meter, er Svøufossen den mest imponerende. Fra et utsiktspunkt ved fossen, fikk vi se den komme nesten rett ut av berget der den kaster seg utfor juvet. På ei anna årstid, f. eks. under snøsmeltinga om våren, vil synet av elvene og fossene være et enda mer imponerende skue! Ut av Åmotan renner de samla elvene under navnet Grøvu ned til Driva ved Gjøra.

Videre fra Åmotan satte vi kursen mot Vangshaugen turisthytte, 740 m.o.h. Der smakte det godt med rømmegrøt, spekemat og kaffe i den trivelige stua. Etter middagen satte vi oss gode og mette i bussen, og kjørte tilbake gjennom dalen til Gjøra. Gjermund fortalte også litt om de engelske laksefiskerne som kom til Gjøra, og bygde sine ”Lodger” der, noe som ga muligheter for litt inntekt til de som bodde fast på stedet.

På den videre turen nedover Sunndalen, fikk vi også litt kunnskap om de store fossene nedover Sunndalen. Vinnufossen, f. eks., har Norges høyeste fallhøyde på 840 m.

Det var en stor opplevelse å høre på alt Gjermund visste om områdene vi reiste gjennom,han er en meget engasjert formidler. Han ga oss inspirasjon til å oppsøke naturen i Sunndalen og Grødalen/Åmotan på egen hånd.

Fra Sunndalsøra dro vi videre uten lokalguide med kurs for Rindal og Bolme Pensjonat. God kaffe og  nydelige småkaker avsluttet bussturen, og ved hjemkomst til Løkken var klokka blitt rundt Dagsrevytid.

Asveig Steen (sekretær i LP)

Foto: Asveig Steen. Gjevilvasshyttas hjemmeside fotograf: Jonny Remmereit 

 

Red:RS 

Annonser


Medlemmer