Mat for millioner på dynga.

Mens mennesker i u-land sulter og matvareprisene skyter til værs, kaster vi bare mer og mer mat i søpla. Dette har nå den britiske statsministeren sett seg lei på.
09.07.2008 -
Kategori: Arkiv
I forbindelse med G8 møtet som akkurat nå pågår i Japan, erklærte Gordon Brown krig mot matsløsingen i samfunnet. Det er med god grunn han kommer med denne krigserklæringen. Dagbladet.no forteller i dag at britiske forbrukere kaster årlig mat, verdt ikke mindre enn over 10 milliarder kroner. En gjennomsnittlig britisk barnefamilie kaster mat verd ca. 6100 kroner årlig. Det betyr at flere millioner tonn mat havner i søpla hvert år i England.
Men det er ikke bare britene som kaster store mengder. En rapport fra Statistisk sentralbyrå viser at hver nordmann i 2007, kastet 429 kilo husholdningsavfall. I 2005 gikk totalt 800 000 tonn matavfall i søpla her til lands. De største synderne er folk sørøst i Norge, mens nordlendingene er de som kaster minst. Likevel kaster folk i Nord- Norge hele 337 kilo husholdningsavfall hver i løpet av et år.
Etter Gordon Browns utspill i Japan, har en rekke forfattere og eksperter kommet med tips til folk om hvordan man kan begrense mengden mat som havner på dynga. Her har du noen av dem.
Unngå supermarkeder. Det kan resultere i at du handler mer enn det du trenger. Skriv alltid handleliste.
Kjøp ferskvarer daglig hvis du kan. Hvis du handler ferskvarene dine daglig, blir de heller ikke liggende i kjøleskapet til de blir dårlige.
Lag ukemeny. Planlegger hva du skal lage til middag for hele neste uke, kan du handle det du trenger uten å bli fristet av tilbud i butikken.
Bli venn med fryseren igjen. Så å si alt kan fryses. Ris, ost, urter, bakverk og brød i skiver.
Lær deg porsjonsstørrelser. Jo mer du kaster av ris, pasta og brød – jo mer stiger prisen på de minkende avlingene av ris og korn. En vanlig porsjon ris for voksne er 50 gram, pasta er 100 gram.
Ta ”best før” datoer med en klype salt. ”Best før” betyr ikke alltid ”farlig etter”, det er viktigere å bruke sunn fornuft og vite hva som faktisk kan være farlig når det blir for gammelt: Myke oster, ferdigmat, sjømat, posteier og behandlet kjøtt.