Vil du gjøre en forskjell? Bli aktivitetsvenn for en person med demens

Behovet for flere aktivitetsvenner i Orkland er stort. Mange som lever med demens ønsker og trenger kontakt med andre – noen å gå tur med, ta en kaffekopp med eller kanskje besøke butikken sammen med. Nå arrangerer kommunen, i samarbeid med Orkland demensforening og Lensvik helselag, kurs for deg som ønsker å gjøre en forskjell.
06.07.2025 - Rita Smedplass
Kategori: Orkland kommune, Eldre, Demens
– Vi ser hver uke hvor mye det betyr når noen tar seg tid. Mange som har demens trekker seg litt unna fellesskapet, og blir ofte sittende mye alene. En aktivitetsvenn kan være en viktig døråpner, sier demenskoordinator Kjersti Løkken Aakerholm i Orkland kommune.
Hva er en aktivitetsvenn?
En aktivitetsvenn er en frivillig som gjør avtaler om å møtes jevnlig med en person som har demens. Det kan være hjemmebesøk, en tur på butikken, en rusletur, kafébesøk – eller kanskje teater og kino. Det viktigste er å gjøre noe sammen, og at begge får en god opplevelse. Aktivitetene tilpasses dagsformen og behovene til den man er aktivitetsvenn for.
– Mange med demens tør ikke gå ut alene. Men sammen med en aktivitetsvenn blir det trygt og hyggelig, sier Karin Margrethe Hansen, som er en av flere erfarne aktivitetsvenner i Orkland.
Her kan du lese mer om hv det vil si å være aktivitetsvenn
Vi tok en prat med henne og aktivtetsvennkollega, Aslaug Hansen, for å høre hvordan en slik oppgave er.
– Jeg får så mye tilbake
Karin og Aslaug har begge vært aktivitetsvenner i flere år.
– Jeg hadde lyst til å gjøre en forskjell. Mange har hørt om demens, men få vet hvordan det faktisk oppleves. Det å få møte mennesker med demens og høre livshistoriene deres – det gjør sterkt inntrykk, sier Aslaug.
De forteller at det viktigste er å være til stede, vise respekt og la den andre få styre tempo og samtale.
– Det er ikke så mye som skal til. Ofte er det nok å komme på besøk, sette seg ned og prate litt. De gangene vi går ut sammen, er det ekstra hyggelig. Vi merker at vi er ønsket, og det gir stor verdi både for dem og for oss, sier Karin.
Gratis kurs i september
I september arrangeres det nye gratis kurs for aktivitetsvenner. Kurset gjennomføres i løpet av en kveld, og det er mulig å melde seg på kurs 9. eller 23. september. Kurset ledes av demenskoordinator Kjersti Løkken Aakerholm og Beate Napsøy Larsen fra Lensvik helselag.
– Kurset ga meg nyttige verktøy og en bedre forståelse av det å leve med demens. Det gjorde meg tryggere i rollen som frivillig. Jeg vil virkelig anbefale det til andre, sier Aslaug.
Kurset passer både for deg som er nysgjerrig på hva det vil si å være aktivitetsvenn – og for deg som allerede har kontakt med noen med demens, enten gjennom jobb, familie eller nettverk.
Usikker? Prøv – og ta gjerne med en venn
Karin oppfordrer folk til å kjenne etter om dette kunne vært noe for deg, og oppfordrer gjerne til å melde deg på kurs sammen med en venn eller kollega.
– Det er kommunen som kobler sammen aktivitetsvenn med demente som har behov, primært i aktivitetsvennens nærområde. Kommunen følger også opp underveis og aktivitetsvennene møtes jevnlig for å snakke sammen, dele erfaringer og få støtte, sier Karin, som er også Orkland demensforeningLenke til et annet nettsted. sin kontaktperson for aktivitetsvennkurs
Vil du bli med?
Datoer: 9. eller 23. september
Sted: Orkland rådhus
Påmeldingsfrist: 1. september
Påmelding til: Karin Margrethe Hansen på e-post: ka-ma-han@hotmail.com eller på telefon: 41 56 62 61
Du kan også ta direkte kontakt med henne dersom du har noen spørsmål om ordningen.
Kanskje kjenner du noen som kunne hatt glede av dette – eller kanskje det er deg?
Alle kan være aktivitetsvenn. Det handler bare om å være et medmenneske!
Fakta om demens.
- Rundt 100 000 personer lever med demens i Norge i dag.
- Over 10 000 nye tilfeller oppstår hvert år.
- Risikoen for demens øker med alderen – over halvparten av alle over 90 år er rammet.
- Alzheimers sykdom er den vanligste formen for demens.
- Symptomer inkluderer hukommelsessvikt, språkproblemer og endringer i atferd.
- Det finnes ingen kur, men behandling kan lindre symptomer og bremse utviklingen.
- Pårørende spiller en avgjørende rolle i omsorgen for personer med demens.
- Norge har en nasjonal demensplan for å sikre bedre tjenester og økt kunnskap.
- Orkland har en klar ambisjon om å være et demensvennlig samfunn.
Red:RS