Takk Karin, for en fin og lærerik dag.

 

Flinke damer som deler sin kunnskap med oss.


13.12.2017 - Aud Inger Kalseth
Kategori: Helse

Meldal kommune, les: Karin Hjulstad i samarbeid med KUN ( en ideell stiftelse som jobber med likestilling og inkludering) og RVTS Midt (Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging.) inviterte til fagdag i Meldal.

Målgruppen var alle i kommunen eller frivillighet som arbeider med barn. Kommunen var den "nye" storkommunen, men også politiet, NAV og andre som arbeider opp mot personer som er utsatt for vold, var invitert, og det var et godt oppmøte. Det var ansatte i barnehage, skole, psykisk helsearbeid, rusarbeid, helsesøstre, barnevern, politiet, folkehelse og bofellesskap m.fl.

Hensikten med dagen var å gi fagfolk et verktøy for å oppdage og snakke med barn om vold og diskutere hvordan vold mot barn kan forebygges. Det gode oppmøtet tyder på at de fleste synes dette er et viktig og vanskelig område. Barn er svært lojale, og når de i tillegg opplever ting som det er vanskelig å snakke om, må man være svært våken for nyanser og bisetninger for å finne en mulighet til å få et barn til å åpne seg.

Kristin Dahl, som er rådgiver og klinisk barnevernspedagog v/RVTS Midt, holdt et meget godt innlegg om "Hvordan avdekke og snakke med barn om vold?" 

Hva gjør det med et barn å være utsatt? "Den avdekkende samtalen" er aldri enkel og mengdetrening på slike samtaler er viktig for å få barn til å åpne seg. Å møte barnets følelser og kroppsspråk med kontakt  og gi barnet en følelse av å bli sett er viktig.

Vi har alle sammen en plikt til å varsle hvis vi har en mistanke om at et barn har det vanskelig. Mobbesaker er også oppdaget på denne måten. Det er mange grunner til at et barn har det vondt, så du behøver ikke alltid tro at det er det verste som har hendt. Men det er viktig at du sender din bekymring videre, tenk på hvor dårlig samvittighet du får hvis en sak avdekkes mange år senere og du vet at du kunne ha forhindret mye av det!

Ting som barn tegner, lager og skriver kan også være indikatorer både på traumer og andre reaksjoner på at noe har skjedd. Barn opplever det som vanskelig å fortelle om overgrep. I tillegg kan det også være trusler med i bildet.  Frykt for represalier skal ikke nedvurderes, og det er viktig å skape trygghet.

Det var også lagt opp til diskusjon om hvordan handlingsplaner kan være et verktøy for arbeidet i kommunene. Karin Røttereng som er Fag-og SLT koordinator i Orkdal kommune var invitert for å snakke om hvordan Orkdal kommune har arbeidet for å lage en handlingsplan og erfaringen med Handlingsplan mot vold.

 

Tekst og foto: Aud Inger Kalseth

Annonser


Medlemmer