1,1 million til Thamshavnbanen

Pressemelding fra ORKLA Industrimuseum:
ORKLA Industrimuseum har fått totalt 1,1 millioner friske kroner til sikringsarbeider og investeringer på jernbanen. Av dette har Riksantikvaren bevilget én million kroner til sikringsarbeider på banen. Pengene kommer fra tiltakspakken Regjeringen la fram i januar i år, og er øremerket teknisk-industrielle kulturminner av nasjonal betydning. Videre har museet inngått en samarbeidsavtale med TrønderEnergi verdt 100 000 kroner.
26.03.2009 - Magne Vullum
- Pengene fra Riksantikvaren skal brukes til sikring av en fjellskjæring ved Svorkmo og for å sikre en trygg trasé ved Klinghåmmår’n, enten gjennom eller rundt hammeren, sier museumsbestyrer Bjørn Tokle. - Hele sikringsprosjektet er kostnadsberegnet til om lag 3,5 millioner kroner. Pengene fra TrønderEnergi går til restaureringen av lok nr 1 samt til innkjøp av nytt kontaktledningsmateriell.
Hele traséen i Klingliene er bygd i dårlig fjell. Museet har foretatt en årlig inspeksjon og rensk på denne strekningen. Men nå var det kommet til en punkt der den årlige rensken ikke var nok, nå må det mer omfattende innsats til. Arbeidet ved skjæringen på Svorkmo er allerede i gang med Midt-Norsk Betongsprøyting som utøvende firma. Videre er geologfirmaet Sweco engasjert for å foreta undersøkelser av fjellet og komme med forslag til tiltak.
- I utgangspunktet hadde vi det ganske travelt ved Klinghåmmår’n, sier Bjørn Tokle. Vi ga oss selv året 2009 til å planlegge, finansiere og gjennomføre tiltakene, sik at hele Klingliene er kontrollert og i god stand når en ny sesong starter igjen i mai 2010. I planene lå også den årlige inspeksjonen og rensken som egne folk har utført. Imidlertid kan det se ut som at det drøyer før alle avklaringer rundt vegutbedring og fredning av gammel trasé rundt hammeren foreligger. Vi har derfor gjort nye geologiske undersøkelser i tunnelen og vi tar sikte på rensking og eventuelt bolting før årets sesong. Dette er tiltak vi skal gjennomføre hvert år framover, inntil det foreligger endelige avklaringer. Årets rensk vil foregå i ukene etter påske, slik at traséen er sikret allerede når vi starter årets sesong.
At Riksantikvaren bidrar med penger til dette arbeidet ser Tokle på som en fjær i hatten. – Det er klart at dette er et uttrykk for at Riksantikvaren ser på Thamshavnbanen som et viktig kulturminne. Riksantikvarens folk er godt informert om prosessen med forvaltningsplan og fredning. Vi har vel inntrykk av at prinsippene som er nedfelt i Forvaltningsplanen er sammenfallende med Riksantikvarens syn på hvordan et kulturminne av nasjonal og internasjonal betydning skal tas vare på. Det er artig og veldig viktig å få en million kroner til disposisjon. Å få millionen fra Riksantikvaren er ekstra artig og en anerkjennelse for arbeidet med å ta vare på kulturminnet Thamshavnbanen, sier Bjørn Tokle.
ORKLA Industrimuseum har hatt et mangeårig samarbeid med TrønderEnergi som også var hovedsponsor da verdens eldste vekselstrømsdrevne jernbane markerte 100-årsjubileet i fjor, og partene har intensjoner om et langsiktig samarbeid. – Årets midler vil blant annet bli brukt til rekonstruksjon av kontaktledningen i den gamle traséen rundt Klinghåmmår'n dersom det alternativet blir valgt, sier Tokle
Avdelingsleder Jann Eirik Evensen og baneformann Nils Arne Hegle skal forvalte milliongaven fra Riksantikvaren til ORKLA Industrimuseum. – Dette er penger som kommer godt med, gliser de.
Avtalen med TrønderEnergi sikrer at Lok nr 1 kommer på skinnene i løpet av året. Her underskrives avtalen av Mona Helen Arntzen fra TrønderEnergi og museumsbestyrer Bjørn Tokle. Lokomotivrestaurerer Atle Bergqvist kontrollerer at alt går riktig for seg.