(19.12.2006) Lemse til jul

 


Grete og Rannveig Sandvik liker best lutefisken med potet og smør, innpakket i lems


24.11.2016 -

Grete og Rannveig Sandvik liker best lutefisken med potet og smør, innpakket i lems. Den må være hjemmebakt, og i dag er de hjemme hos mor i Laksøybygda for å lære seg denne kunsten. Grete har vært med og bakt tidligere, nå vil begge jentene ha praktisk læring hos mor Astrid. Hun starta med lemsbaking da hun kom til gården som husfrue. Svigermor kjøpte den gangen ei takke for steking av lems m.m., til bruk for seg og svigerdøtrene. Marit Laksøyen kom til gården for å lære damene å bake lems det første året. Siden den gang har Astrid selv bakt sine lems til jul. Grete jobber i Rindal Sparebank og Rannveig er sykepleier på Orkdal sykehus. De sitter ved bordet hjemme på kjøkkenet og følger med når mor skal lage deigen. Astrid har kvelden før kokt poteter, rensket og malt de to ganger, ennå mens de var lunkne. Deigen lager hun alltid rett før den skal brukes og jentene følger ivrig med i prosessen. I kjelleren har Astrid gjort klart bakebordet og den store takka, og nå skal jentene lære å kjevle ut deigen. På kjevlet har hun trukket ei nylonstrømpe, da slipper hun at deigen fester seg inn i ”hullene”. Astrid kjevler ut deigen på en mal laget av litt tykt ”gråpapir”, i samme størrelse som takka. Hun forklarer og forteller hvordan det bør gjøres og så får Grete prøve å lage sin første lems. Deigen er delt inn i emner, og hun ruller den i hendene for å jevne den før hun legger den på melbelagte underlaget og klemmer den flat. Nå føres kjevlet på kryss og tvers over deigen, slik at den skal holde den runde formen. Ettersom den blir tynnere må de være litt ”lettere” på handa, forklarer mor. Hun sier det er viktig at takka er passe varm, blir de langstekt, blir de fort tørr. Når lemsa er ferdig stekt pakkes den inn i et klede for at den skal holde seg myk. Jentene overtar arbeidet med kjevling og steking og de lærte fort kunsten med å lage fine lemser. Grete og Rannveig trives med baking, i sær til jul. I år kan de spise sin lutefisk med selvlaget lems.

Annonser


Medlemmer