Arne L. rapporterer fra Stortinget

 

Jeg føler meg enormt privilegert som får delta i utviklingen av næringspolitikken.
Dette er en kontinuerlig prosess, som ikke bare foregår i Stortinget.Den siste tida har ført med seg mye reising.
Først to dager i Brussel, med orienteringer og drøftinger, i regi av Oljeindustriens Landsforening, med tema energi og miljø, med representanter for EU, Bellona osv. Lærerikt og jeg tror nyttig, bl.a. i forhold til å få godkjent den statlige finansieringen av CO2 - fangstprosjektet på Mongstad.


19.04.2008 - Marit Mjøen

Arne L. Haugen. Foto: Marit MjøenMandagen gikk med til å delta på det 3. Fransk - Norske Spaceforum, som foregikk på Norsk Romsenter i Oslo. Utrolig spennende miljø. Det er ikke tvil om at romvirksomheten er teknologidrivende, og skaper interessante arbeidsplasser over hele landet. Norsk romvirksomheten hevder seg godt internasjonalt og er i front på flere områder. Det norske miljøet har en god standing i Frankrike, som er det ledende landet i Europa på dette området. For meg var det også spesielt å få stor oppmerksomhet fra fransk side, i og med at jeg var eneste parlamentariker til stede. Dagen ble avsluttet med en hyggelig dinner buffet i den franske ambasadørens residens ute på Drammensveien.

Dagen etter bars det nordover på komitereise. Først til Kirkenes og Svanhovd miljøsenter i Pasvikdalen. Her fikk vi høre om de utfordringene næringslivet har i denne regionen, om mulighetene og strategiene. Her er det virkelig nordområdefokus. Finnmark som ny olje-og gassregion, reiselivsutvikling, om de spesielle miljøutfordringene bl.a. knyttet til atomforurensing, og om praktiske utfordringer knyttet til grensepassering. Så kjørte vi med buss inn på Kola-halvøya på en vei det bare er tillatt å kjøre tre dager i uka. Først til Nikkel og smelteverket der, der arbeidsfolk gikk kledd som gruvearbeidere i Norge først på 1900 - tallet. Forferdelig trist og gammel bygningsmasse som ikke holder mål på noe vis i forhold til dagens krav til standard når det gjelder arbeidsmiljø og sikkerhet. Det blir forsikret at det jobbes med å få til forbedringer bl.a. med en viss omstrukturering av den produksjonen Bergverksselskapet har på Kola.

Så videre retning Murmansk. Forbi avkjørsler til hemmelige byer det ikke er tilgang til og ankomst Murmansk sent på ettermiddagen. Her bor ca. 320.000 mennesker. Byen har en raskt voksende økonomi, og nærmest norsk prisnivå på en rekke varer og tjenester. I Det norske generalkonsulatet møtte vi  representanter for norsk næringsliv, allerede er 40-50 norske bedrifter etablert i Murmansk, og de er særdeles velkomne av russerne. Trøndersk næringsliv godt representert. Dagen etter møtte vi representanter for  russiske myndigheter.

Hovedintrykket fra reisen er at Finnmark/Murmanskregionen er de store muligheters region, at folket på begge sider av grensen vil ha et ennå bedre samkvem, og at fra dette ståstedet, så er Oslo utrolig perifer.

PS. Statsråd Bjarne Håkon Hansen la i går fram forslag som skal lette arbeidsinnvandringen betydelig, noe som var sterkt etterspurt på vår reise.

Dette ble det tid til denne gangen.

Med vennlig hilsen
Arne L. Haugen

Annonser


Medlemmer