Baking med glutenfritt mel

Livsstilklubben på Storås arrangerte torsdag kveld kurs i glutenfri baking. Gunn Berg har i mange år hatt mel-allergi, men det tok lang tid før det ble klart at det var melet i maten som gjorde henne syk. Denne kvelden hadde hun kurs i baking med glutenfritt mel.
12.05.2009 -
Kategori: Arkiv
Hun reagerer på alle typer mel, både bygg, havre, rug o.s.v., mens andre kun reagerer på gluten i hvetemel. Gunn Berg satte først en gjærdeig, før hun bakte en nydelig brownieskake.
På nettsiden til Norsk Cøliakiforening, www.ncf.no, kan vi bl.a. lese at cøliaki er en sykdom i tynntarmen. Den framkalles av gluten i melet, og noen får det allerede som barn, mens andre får det som voksen. Sykdommen er ikke enkel å oppdage, den kan arte seg på mange måter. Mange kan plages med diarè, mens andre aldri har hatt slike plager.
Glutenfritt mel er å få kjøpt i alle butikker i Meldal, og ellers har de tatt inn masse varer uten gluten. Gunn baker det hun skal spise av brødmat, og når hun skal bort i selskap har hun med seg kake. Reiser hun på ferie til utlandet har hun med seg hjemmebakt brød. Hun forteller at mexikansk mat er vedlig greit, de bruker mye mais i sine retter. Det er helt nødvendig å legge om kostholdet ved denne sykdommen. Kroppen tar ikke opp næring, og det er rett og slett dødelig, sier Gunn. Sist hun var i utlandet tok hun med seg utskrift , både spansk og engelsk, om cøliaki og viste fram til kelneren. Aldri før har jeg fått sånn god saus på maten, ler Gunn. Kveldens bakverk ble vellykket, luftige grove boller med Finax mjøl og ei deilig brownieskake. Vi ble enige om å prøve ut oppskriftene heime, etter avslutning med kaffe og nystekte boller og kake.
Brit, Gunn og Britt ruller boller
Gunn lagde brownieskake
Glutenfritt mjøl
Da var deigen ferdig heva, og vi fikk kjenne konsistensen ved å hjelpe til med å l