Billettsalget til "Skjebner fra Nyplassen" har startet

Bilde fra oppsetningen "Kåppår og slagg".

Bergmannsteateret satser maks igjen. De uredde aktørene kaster seg også denne gangen ut i det ukjente; nemlig å spille et stykke basert på improvisasjoner - og uten manus!

14.07.2011 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Kultur

Årets oppsetning, "Skjebner fra Nyplassen - Livet rundt smeltehytta", har urpremiere 12. august i Visningsrommet på Orkla Industrimuseum. Ulrik Svalsten er igjen instruktør/regissør. Han var på Løkken i tre uker i mai-juni og kommer tilbake i slutten av juli for å fullføre dette modige prosjektet.
Premieren blir fredag 12. august, og de spente aktørene gru-gleder seg til å vise fram dette unike stykket for publikum.

Instruktør Svalsten er full av beundring for motet amatørene i Bergmannsteateret viser. - Vi startet altså uten manus. Det vi hadde å holde oss til, var at vi skulle bruke Anne Mari Svinsaas sitt persongalleri fra romanen "Arven fra Nyplassen" og fra oppsetningen "Kåppår og slagg", sier Ulrik Svalsten.

Han forklarer videre: - Min ide er at skuespillerne skal utvikle disse personenes liv og historie gjennom en serie improvisasjoner som jeg gir dem å arbeide med. De beste av disse improvisasjonene bruker vi og setter dem så sammen til et stykke der publikum blir kjent med personene. De som har lest boka og sett oppsetninga på Nyplassen, vil kjenne igjen mange av skikkelsene. Vår tanke er at Anne Mari Svinsaas skriver et stykke som skal framføres på Nyplassen i 2012. Da vil skikkelsene fra årets oppsetningen finnes igjen i det nye stykket. De som ser årets oppsetning på Orkla Industrimuseum vil da kjenne historien til karakterene de møter på Nyplassen neste år, forteller Svalsten.

Arbeidsmetodene til Ulrik Svalsten er ikke noe amatørgrupper vanligvis driver med. - Slikt improvisasjonsspill som det vi holder på med nå, vet jeg ikke av noen amatørgrupper som har gjort - knapt nok profesjonelle grupper, ler han.

Ulrik Svalsten har vært helt sentral i utviklingen av Bergmannsteateret som teatergruppe. Han kom mer eller mindre tilfeldigvis til Løkken for å være med i "Løkkenbusen" på 90-tallet. Han ble fullstendig fascinert av stedet, historien og teatermiljøet og oppmuntret de revy- og teaterinteresserte på Løkken til å starte ei teatergruppe som skulle arbeide med mer avansert teater. Slik ble Bergmannsteateret til i 1998, og i 1999 satte teatergruppa opp "Hør min sang", en suksess som er nokså enestående i amatørteatersammenheng med nesten 40 forestillinger. Bergmannsteateret har spilt mange flere stykker; de fleste av dem skrevet for nettopp denne gruppa: "Tryggere kan ingen være", "Tjærebrennerens datter", "Professor'n", "Historian om oss", jubileumsforestillingen "Livet i skyggen tå et tårn", "Kåppår og slagg" og "Lapskauskongen Leopål".

 nyplassen_slagghaugan2_1.jpg

Bilde fra "Kåppår og slagg" i 2009.

Bergmannsteaterets leder, Harald Garberg, håper publikum kjenner sin besøkelsestid og bestiller billetter til "Skjebner fra Nyplassen". - Det blir et veldig interessant og spennende stykke, og for de som har lest boka til Anne Mari og har tenkt seg på teater på Nyplassen neste år, er årets stykke nesten uunnværlig fordi en blir så godt kjent med de ulike skikkelsene, sier Garberg. - Premieren er altså 12. august, og billettsalget er allerede i gang på Orkla Industrimuseum og Narvesen Løkken. Velkommen, folkens, avslutter Harald Garberg.



Annonser


Medlemmer