Brakk-kjerringas søndagsmiddag

 

Brakk-kjerringa har fått sitt eget rom på Bergmannskroa på Løkken Verk. Navnet er en hedersbetegnelse for en gruppe arbeidsfolk som visste hva strev, samhold og godt naboskap var. Ikke alltid fikk de endene til å møtes, for det var lite med penger og stor familie med mange munner å mette. Men søndagen var det ofte noe ekstra. Les mer om brakk-kjerringa og hennes søndagsmiddag: ”Kjøtt i mørket”.

Besøk Sans Bergmannskroa på Løkken Verk og prøv Kroas versjon etter brakjerringas oppskrift.


03.04.2008 - Marit Mjøen
Kategori: Arkiv
BergmannskroaSANS BERGMANNSKROA
Et historiehotell…
Et overnattingssted hvor historien ikke sitter i veggene… men på!

På Løkken Verk finnes det en rik historie å ta av. På Bergmannskroa har vi tatt historien inn på veggene ved å gjenskape gruvemiljøet i restauranten og ved å hente fram gamle bilder fra området. Vi skal nå videreføre denne tanken til hotellrommene våre.

Hvert rom får sin egen unike identitet, og når en gjest får utlevert nøkkelen til rommet sitt så får han ikke tildelt rom nr 3, men ”Sabotør rommet”, og en god historie med på kjøpet. Dette vil gi kundene en annerledes opplevelse og bli noe de forteller andre om. Når flere gjester bor her sammen, får hver enkelt gjest sitt rom med sin egen historie. Denne historien blir et samtaleemne f.eks under middagen. Dermed får alle et lite innblikk i den lokale historien ved at alle deltar med sin lille historie.
Vi startet med å døpe rommene – hvert rom har nå sitt eget tema som vi vil presentere etter hvert her på Meldal.no. Så er det meningen at vi skal ”jobbe oss innover” på rommene og dekorere med effekter som har med temaet å gjøre, f.eks bilder, malerier, teks, bøker og lignende.
I tillegg tar vi igjen historiene i våre menyer slik at matretter får sitt vedheng i form av en historie.

BRAKK-KJERRINGA

Fra rundt 1900 bygde Orkla Grube-Aktiebolag boliger for arbeiderne i den østvendte lia over Løkken sentrum. Her var kveldsola fraværende, og livet kunne nok være nokså fattigslig i Brakkan. Likevel trivdes folk her. Her oppsto begrepet ”brakk-kjerring”. Her samlet kvinnene seg ved vaskeposten for å vaske gruvlomp. Mennenes arbeidsklær var en hard motstander for iskaldt vann og valne, frosne hender.
Men brakk-kjerringa hadde pågangsmot og arbeidsevne. Det måtte hun ha som skulle få lønningsposen til å vare fra den ene helga til den andre. De som var mest storkjefta og snakket høyest fikk kanskje vaskejobb på hovedkontoret, der funksjonærene gikk med finpussa sko og ikke dro inn gruvlort. Den som ikke hadde samme drivkrafta, måtte ta seg jobb i vaskekjelleren hos ei ingeniørfrue i Villan, den solfylte lia på motsatt side av dalen der funksjonærene bodde i sine store hus. Noen havnet også som skeidersker i skeidehallen, der de satt i kulde og støv og skilte kis og gråstein.
Tross dårlig rykte; Brakk-kjerringa lot aldri være å hjelpe den som hadde det vondt. Var det noen som manglet mat eller klær, skramlet kjerringene sammen det lille de hadde og gikk på besøk.
Brakk-kjerring er i dag en hedersbenevnelse. De fleste brakk-kjerringer er borte nå. Vaskeposten fins ikke mer. I dag har beboerne i Brakkan like varme og velutstyrte hus som alle andre. Men mellom brakkene kan du en stille kveld høre latteren og snakket fra gårdsplassen der vaskeposten sto, eller fra uthuset der utedoene sto på rekke og rad….

VELKOMMEN TIL BRAKK-KJERRING ROMMET

Brakk-kjerringas søndagsmiddag:
”Kjøtt i mørket”

Denne matretten er en av de som vi på kroa har mottatt veldig mange gode tilbakemeldinger på. God gammeldags tradisjonsmat som vi endelig har fått tilbake på menyen vår.
Kjøtt i mørket er en relativt enkel middag å stelle i stand, men du må gi den litt tid på kokeplata slik at kjøttet blir mørt og smakfullt.

Vi bruker gjerne oksebog når vi steller i stand denne retten. Skjærer den i passende serveringstykker som deretter vendes i mel tilsatt salt og pepper. Stekes i smør i panne før vi heller over vann og tilsetter laurbærblad og litt grovskjært løk. Dette får stå å småkoke i et par timer til kjøttet nesten faller fra hverandre. Vi har nå fått en smakfull kraft til å lage den gode brunsausen.
Ta ut kjøttet fra den kokende krafta og visp inn brun jevning i krafta. Brun jevning lager du ved å brune 1 ss smør og tilsette 1 ss hvetemel.
La sausen koke i minst 5 minutter og tilfør gjerne litt sukkerkulør for å få ekstra mørk saus. Man trenger som regel ikke å sette til krydder i sausen da det er masse god smak i den fra kjøttet og krydderet vi hadde på det.
Så er det bare å sette over potetene, koke rotgrønnsaker hvis det er det man vil ha og servere ”Brakk-kjerringas søndagsmiddag” – gjerne med flatbrød og tyttebær til.

Vel bekomme!

Annonser


Medlemmer