Da Thams ble en dag for sein

Det var i den tida det var drift på Strandheim bruk på Orkedalsøren og Thams & co reiste rundt i distriktet og kjøpte opp garder med mye skog. De fikk kjøpt opp store områder i Meldal, ofte med å tilby selgeren å bli gjeldfri.
24.12.2009 -
Kategori: Arkiv
Thams måtte skaffe tømmer til sagbruket og ferdighusproduksjonen på Strandheim. Det var eksport av treprodukter og hus til resten av Europa og endatil til Sør-Amerika og India. Her trengtes det å få kjøpt skog på rot.
I 1910 skulle garden Mogset i Meldal selges. Det var tungvint på Mogset fordi det ikke var bru over elva eller skikkelig veiforbindelse. Derfor hadde eieren, Ole Mogset, kjøpt garden Langset for noen år sida og flytta på andre sida av elva. Det var mye skog på Mogset og garden var attraktiv som skoggard. Ole T. Groeggen fra Laksøybygda satt i kommunestyret på denne tida. Han fikk fullmakt fra kommunen til å reise nedover til Ole M. for å be om handgivelse på garden på kommunens vegne. Handgivelse ville si at garden ikke kunne selges til andre før kommunen hadde forhandla om kjøp. Ole T. og Ole M. var søskenbarn og hadde felles opprinnelse på Mogset. Ole T. fikk handgivelsa han ville ha.
Neste dag hadde Ole T. et ærend på Svorkmo med post til sønnen som var i Danmark. Han var på togstasjonen på Svorkmo da kongevogna rulla inn på perrongen. Christian Thams steg ut og gikk inn på stasjonen. Han skulle telefonere til skysstasjonen. Plassert litt unna overhører Ole T. denne samtalen. Thams etterspør hesteskyss til Langset. Ole T. blinker lurt og tenker: ” Der ble du en dag for sein, Thams.”
Kommunen kjøpte Mogset i september 1910 for 88 000 kr. Det tilsvarer 4,8 millioner kr i dag. Det ble bygd bru over elva og ny vei. Både åkerland og kulturbeite ble utvida. Nytt fjøs kom opp og det ble bygd en stor bygning for bruk til aldersheim for hele kommunen. (Se bilde av anlegget i Gard og Ætt 1 s 12). Martinius Wiggen ble ansatt som den første gardsbestyreren og ble bestyrer på Mogset i 50 år. Torbjørn Olsen ble ansatt som dreng og ble senere gardsbestyrer. Han fikk kongens fortjenestemedalje i sølv for sin innsats for Mogset og kommunen. Garden ble i kommunens eie i over 90 år, fram til 2002. Da ble Mogset solgt til industrimannen og investoren Henning Horn fra Bergen som nå bor der og driver garden.
En blank og fin sølvbolle står på bordet i nystuggu heime. Ole T. Groeggen fikk denne i erkjentlighetsgave fra kommunen for sin innsats både under kjøpet og i tida etterpå med å få garden i stand og i drift. Ha frakta blant anna møbler til Mogset slik at de som kom dit skulle ha noe å starte med. I mai 1911 flytta kommunen folk inn. Ole T. ble styreformann for Mogset en periode.
Mesteparten av skogene Thams kjøpte opp i Meldal ble i årene før 1920 solgt til staten og sorterer nå under statsskog. Hva Thams tenkte da han kom til Ole Mogset på Langset denne dagen i 1910 og fikk beskjed om håndgivelsen til kommunen dagen før, sier historien intet om. Ole Mogset kunne nok angre håndgivelsen. Thams ville antakelig ha betalt mer for garden. Det tjener Ole Mogset til ære at han solgte til kommunen og at garden ble til glede for samfunnet i Meldal både som aldersheim og gardsbruk. Dersom Mogset hadde blitt solgt til Thams ville nok garden blitt en veilaus og huslaus teig i statsskog etter noen år. Nevnte investor fra Bergen setter nok pris på at det gikk som det gikk i 1910.
Ingrid Groeggen