-Dette har jeg drømt om i mange år

Her står Kjetil Løfshus i skogen hvor gaupa forsvant like etter at han og Stian hadde sett den

Brødrene Stian Woldmo Simensen og Kjetil Løfshus fikk en opplevelse de aldri vil glemme da en gaupe kom gående, stoppet opp og gransket bilen de satt i.


08.05.2019 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Friluftsliv, Nyheter

-Det var jeg og min bror Kjetil som satt i bilen da gaupa plutselig kom gående, sier Stian Woldmo Simensen da vi tok kontakt etter å ha sett videoen med gaupa på facebook.

Begge brødrene er naturinteresserte og er ofte ute og går i skog, mark og på fjellet. Kjetil forteller at han og broren ofte sover under åpen himmel i all slags terreng, men det er sjelden de får se ville dyr på kort avstand. I går hadde de derimot kjørt seg en tur og parkert bilen for å se hva som beveget seg i området.

-Vi sto helt stille en halvtime og trodde først det var var et rådyr som kom gående, forteller Stian. -Den visste ikke at vi var der. Det så ut som den skjønte at det var noe, men ble ikke redd og bare ruslet videre etter å ha gransket bilen. Det var dødskult og min bror hadde problem med å holde pulsen, vi var skjelvne begge to.

 

-Har du opplevd å se gaupe før Stian?

-Ja, jeg har sett snurten av gaupe før, men aldri så nær som denne. Jeg har også sett kadaver av rådyr som er tatt av gaupe, 

-Jeg er jo mye ute og går i naturen, men når man går så ser man veldig lite ville dyr, sier Kjetil. Derfor satt vi oss i bilen for å få en naturopplevelse fra et annet perspektiv. Nesten som å sitte i en jakthytte. Dyrene reagerer ikke på bilen, men lukten av menneske kan skremme dem.

 

-Hadde du håpet på å se gaupe da du satt i bilen Kjetil?

-Man har jo ingen forhåpninger, men plutselig er man heldig sånn som i går. Noen minutter før gaupa kom, så vi elg et stykke unna.

Det var Kjetil som filmet gaupa og Stian la filmsnutten ut på facebookgruppa “Meldal i bilder”. Kommentarene lot ikke vente på seg, og mange var begeistret for å få se det flotte dyret. Tanken på at den og mange andre gauper lever i skogen rundt oss er fascinerende.

Stian Woldmo Simensen sier han er overrasket over at så mange ikke var klar over at gaupa finnes i naturen rundt oss. Gaupa er fredet, men man har jo åpnet for jakt på den, og i Meldal var det kvote på å skyte to gauper i år innenfor en gitt periode. Man har ikke fått rapportert om mye skade på grunn av rovdyr i Meldal, så gaupa må få lov å være i fred, det er et flott dyr. 

Kjetil sier at det var en helt fantastisk opplevelse.

-Dette har jeg drømt om i mange år. Jeg har sett gaupe to ganger før på langt hold. Den ene gangen var på en fisketur for mange år siden. Det er artig når dyret ikke vet at du er der. Gaupa er det flotteste dyret vi har i Norge. Den fins i hele landet, men er sky og veldig vanskelig å få øye på. Derfor var det helt uvirkelig da den dukket opp, og jeg skalv da jeg begynte å fikle etter mobiltelefon for å filme den. 

 

 

 

 

IMG 3311

Bak Kjetil Løfshus er den skogen hvor gaupa forsvant etter at den hadde ruslet forbi bilen.

  

I 2019 starta gaupejakta 1. februar og varte til 31. mars eller til kvoten er fylt. Rovviltnemnda har vedtatt en kvoten på 25 gauper (hvorav maksimalt 9 voksne hunndyr) og fordelt startkvoter på nærmere bestemte områder i Trøndelag og Møre og Romsdal. I tillegg er det i Trøndelag åpnet for kvotefri jakt på gaupe innenfor kommunene Oppdal og Røros. Øvrige deler av fylket er omfattet av kvotejakt på gaupe.

For områdene som er omfattet av kvotejakt har rovviltnemnda vedtatt en totalkvote på 25 gauper hvorav maksimalt 9 voksne hunndyr.

Startkvoten er satt til 21 dyr hvorav 7 voksne hunndyr.

I Meldal er det kvote på to gauper.

Gaupe er kategorisert som storvilt og aldersgrensen for å drive jakt på gaupe er 18 år.

Kilde: https://www.fylkesmannen.no/nn/Trondelag/Miljo-og-klima/Rovvilt/gaupejakt-2019/

 

I 2018 ble det i Meldal utbetalt erstatning for fire sauer og 11 lam som var tatt av rovdyr. For hele Trøndelag var tallene 1426 sauer og 4243 lam.

Kilde: https://www.fylkesmannen.no/nn/Trondelag/Miljo-og-klima/Rovvilt/erstatningstall-for-2018/

 

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Video: Kjetil Løfshus 

 

Annonser


Medlemmer