Digre Darius av Skjellbreia fra Storås er blitt Supreme Premier.

-Dette er den høyeste tittelen i katteverdenen sier Bjørg Skjølberg, den stolte katteeieren.
Palmehelga arrangerte Trønderkatten en 2 – certs internasjonal utstilling i Autronicahallen på Lade.
Det blir reportasje fra utstillinga på Norge Rundt i kveld.
17.04.2009 - Magne Vullum
Over 300 katter av 20 forskjellige raser ble bedømt hver av disse dagene. 7 dommere var i sving. 3 italienere, 1 nederlender, 1 svenske, og 2 norske. Av utenlandske deltakere var svenskene i flertall.
For å få godkjente sertifikat, må utstillinga være internasjonal.
Det er lover og regler som sier at det må være et minimum av sertifikater fra andre land for å få en tittel godkjent.
Bjørg forteller i fortsettelsen ikke bare fra sine opplevelser på katteutstillinga. Hun deler også sin viten om katter generelt og Darius spesielt.
Har du tanker om å skaffe deg katt, les nøye, her er det mye å lære.
Katteelskeren Bjørg forteller:
Darius og Britisk korthår
Darius ble født 8. nov. 2003 på Byneset. Ikke på Neshov, der var det vel griseavl, men hos Åse Engelvik som er oppdretter av rasekatter. Hennes oppdrett har navnet Skjellbreia, etter et vann i Bymarka. Darius tilhører det 4. kullet, altså D- kull. Derav D - i forbokstavene. Han er en kastrat, derfor benevnes han som Premier. Fertile katter benevnes som Champion. De bedømmes hver for seg. Han er av rasen Britisk Korthår. Denne rasen stammer fra britiske bakgårdskatter, og sies å ha bebodd Storbritania siden romerne okkuperte øyriket. Dette var store robuste, arbeidsomme katter, satt til å holde britiske matlagre fri for mus og rotter. - Darius er også en framifrå musejeger.
Rasen er første gang skildret i boka ” Alice i eventyrland ” (1865). I samme periode begynte engelske oppdrettere å ale opp de vakreste blandingskattene. Slike katter ble første gang utstilt i Crystal Place i London i 1871.
Etter andre verdenskrig er Britisk Korthår krysset med perser for å få en tyngre benbygning og øke antall pelsfarger. I dag har rasen 125 forskjellige fargevarianter.
Det er FiFe som er den internasjonale øverste instans. Det er de som godkjenner rasene og setter lover og regler. I Norge er Norske Rasekatt - klubbers Riksforbund (NRR) den øverste organisasjon. De er videre medlemmer av FiFe.
De engelske linjene kom ikke til Norden før etter krigen. I 1950 ble rasen første gang vist på utstilling i Norge.
I 1982 vedtok FiFe en helt ny grunnstandard for Britisk Korthår.
Generelt utseende:
Tett, kompakt, kraftfull, muskuløs og velbygd kroppstype. Vekt 4 til 8 kg.
Darius veier 7 kg.
Hode:
Rundt , bredt, massivt. Store kinnposer. Kort, brei og rett nase med god profil. Stopp eller knekk på nasen som hos perser, er ikke tillatt. Kraftig hake.
Ører:
Små, runde, plassert godt fra hverandre.
Øyne:
Store runde, plassert godt fra hverandre. Fargen må være tilpasset pelsvarianten. Som hos oss mennesker, er det en stor fordel at katten har utstråling.
Orientalske øyne er ikke tillatt.
Hale:
Kort og tykk med avrundet tupp.
Ben og poter:
Korte og kraftige med store runde poter.
Pels:
Kort, tykk spenstig, utstående med godt utviklet underpels, og plysjaktig.
Helhetsinntrykket av en Britte blir etter disse kriterier en stor, rund, tung og bløt katt – en ekte bamsekatt.
Kjennetegn ved Darius:
Darius er en avbalansert katt. Han frykter verken støvsuger eller hårføner. Han er ikke av den typen som klatrer i gardinene. Til Britte å være er han likevel ganske aktiv. Han skulle være innekatt, men jeg greidde ikke å holde ham inne. Han måtte derfor få gå fritt fra han var 10 mnd. Oppdretter Åse tror det har med pelsfargen å gjøre. Hun har bror til Darius, som også er svart. Av alle de Britter hun har hatt, er denne den desidert mest aktive. Darius har klart seg godt i trafikken på tross av mange biler og tildels høy hastighet på veien her.
Han er veldig sosial, og går og stryker seg mot bena på de som besøker oss. Han har også lett for å male. Når han blir snakket til starter motoren opp. Dette har nok vært en fordel når han har vært på dommerbordet.
Ved flere anledninger har han vært utpekt til dommerens favoritt blandt samtlige katter dommeren har bedømt denne dagen. En må jo smiske litt for å oppnå fordeler i katteverdenen også, må vite.
Han er medgjørlig og fredsommelig. Går derfor godt sammen med barnebarna.
Dora og Darius
Han tar seg ofte turer for å hilse på naboene. Når tante Olaug sitter ute er han der. Står dørene åpne tar han gjerne en titt inn, for å se hvordan naboene har ordnet seg.
Han er flink til å kommunisere og bli forstått. Han bruker øynene mer enn stemmen, for å oppnå kontakt. I forhold til den store kroppen har han ikke mye volum når han prater.
Darius legger seg i fanget, men jeg er litt for urolig til at han blir liggende der lenge av gangen. Der jeg holder til, der er han også. Er jeg på kjøkkenet med matlaging er han der. Er jeg i hagen, er han ikke langt unna da heller.
Får han for lite oppmerksomhet, får Hødnebømøblene en omgang med lange klør, eller han kommer og plasserer den store baken sin oppå det jeg holder på med.
Om vinteren med snø og kulde og et innskrenka uteliv, blir tilværelsen litt ensformig for Darius. Da må det litt aksjon til. For at jeg skal bli med på leken, setter han seg foran bedningskorga der lekemusene ligger. Så sitter han der og nistirrer på meg til jeg kommer. Det blir full fres bortover ganger, opp og ned trapper og høye hopp i lufta , helt til han ikke orker mer.
Når han kommer inn i stua med regn i pelsen, kommer han bort til meg for at jeg skal frottere ham.
Darius er som en gammel ungkar, han liker ikke forandringer. Hvis matskåla ikke står på sin vante plass setter han seg ned der den skulle stått, sier ingen ting, men stirrer på meg til orden igjen er opprettet.
Darius er som andre katter, og verner om sitt territorium. Han kommer derfor ofte opp i slåsskamper. Dette har vært et mareritt før utstillinger. Han har mistet et cert på grunn av at pelsen ikke var helt utvokst etter et bitt nede på foten. Dette var i Sverige. Første dagen var det en italiener som dømte Darius. Han hadde ingen bemerkning. Tok ham derimot ut til sin favorittkatt. Andre dagen var det en svensk dame som dømte. –Tyvær, sa hun, dette er en skjønhetskonkurans. Det blir inte cert i dag, men lykke til nesta gång . –Ja vel du, og takk for det.
Pelsen er lettstelt. Det rekker med kam en gang i uka. Darius liker godt å bli kamma, derfor blir det gjort daglig. Han har røyteperiode vår og høst, utenom det slipper han lite hår.
I matveien er han ganske kresen. Han har aldri vært ved bordet når når vi har spist. Han spiser mest tørrfor. Dette kjøper jeg i spesialbutikk. Av bløtfor liker han bare tunfisk i gele. Jeg er anbefalt å slutte med det, da dette kan inneholde for mye salt. Det kan være skadelig for nyrene hans. Han får en dose B –vit. daglig for pelskvaliteten. Darius er glad i mat. Det har han vært siden fødselen. Åse oppdretter sier at mens hans søsken sov, romsterte han i matfatet. Som dere forstår, etter min beskrivelse av britten, skal alt på den være rundt. Darius er vel i rundeste laget likevel da. Han er omtrent dobbelt så tung som sin kullbror. Når snøen forsvinn, og jaktsesongen starter vil dette ordne seg. Darius jakter på det meste. Både det som rører seg i lufta og på bakken.
Det være seg fluer, sommerfugler, nattsvermere, fugler, mus, frosker, firfirsler og hoggormer.
En dag ute på hytta fikk vi se at han var så travelt opptatt med noe i graset. Det viste seg å være en diger orm. – Darius hadde ikke hørt at hoggormen er fredet må vite. Vi fikk katta innomhus for å se etter bitt på nase og poter. Vi observerte han hver time i tiden etterpå. Det gikk bra. I samtale med veterinær ang. dette, sa hun at katter sjelden blir bitt. På landsbasis kan det dreie seg om 1 katt i året som dør av bitt. Hunden er mer utsatt her. Jeg må også nevne at han har fine tenner. Helt uten tannsten.
Darius er en dårlig klatrer. Er for tung i rumpa til å komme høyt opp i trea.
Britten er den største av korthårskattene.
Darius får medisiner mot innvollsparasitter hver 3. måned. Med den store museinvasjonen sommeren 2007, vart han syk. Han hadde da spist så mye mus at han måtte ha kur hver måned. Veterinærene var blitt oppsøkt av flere katteeiere på grunn av dette.
Muselek
Forberedelser til utstilling
Korthårskatter er enkle å få i utstillingsmodus.
Jeg dusjer ham med en sjampo tilpasset hans pels. Det er viktig at pelsen ikke blir for myk. Han er ganske medgjørlig under dusjing. Bruker føner for å hjelpe ham med tørkinga. Klør må også klippes. Jeg tar ikke så mye. Han som går ute har bruk for klørne sine. Han har også små ”øyer” av grå døde hår i pelsen. Disse må nappes ut. Dette liker han ikke.
En må være tilsluttet en katteklubb for å stille katta. Jeg står i Hansakatten fordi oppdretter også gjorde det. All påmelding til utstilling må gå via klubben. De har kattens stamtavle og påser at utfylt skjema stemmer med stamtavle.
Alle katter blir saumfart av veterinær før de slipper inn i utstillingslokalet. Stamtavle med vaksinasjonsattest kontrolleres. Det finnes også sykdommer hos rasekatter. Disse kan være smittsomme. Oppdrettere er redd for å få sykdom inn i bestanden. Det kan medføre store kostnader i tillegg til mye arbeid. På mange av bura står det derfor beskjed om at katten ikke må røres.
Ved innsjekking får vi tildelt et kort med katalognummer og bur nr, navn, farvekode, kjønn, fødselsdato og klasse. Vi må se til at dette stemmer.
Vi må så finne det riktige buret. Alle i samme rase har bur i nærheten av hverandre.
Så skal burpynten henges opp, mat, vass-skål og dokasse skal på plass før katta løftes inn i buret. Ja, jeg sa løftes. Vanligvis går Darius frivillig ut av reiseburet. Nå vet han hva som forestår. Dette har han vært med på mange ganger før. Han synes ikke det er særlig stas å bli sittende her en hel dag. Er litt tam disse dagene.
Det er heller ikke lov å forlate lokalet med katta før programmet for dagen er over. Må du dra før den tid, skal det foreligge skriftlig søknad med godkjent begrunnelse.
Følges ikke disse reglene, kan resultatet bli utestenging.
Etter at katta er kommet på plass i buret må jeg studere katalogen og merke av hvor mange katter som skal bedømmes før Darius skal fram på bordet. Dette må vi passe på selv, slik at katta er klar når turen kommer.
Det er trivelig å være på utstilling, men slitsomt også. Her treffer du gamle og nye utstillere både fra inn- og utland. Alle er stolte over kattene sine.
Det er også masse publikum som vil se kattene. Når noen spør om jeg kan ta ut Darius så de får holde ham, gjør jeg det. Jeg må bare ta den sjansen. Darius er jo så sosial. Han liker å hilse på folk.
Når han kommer på dommerbordet oppfører han seg eksemplarisk. Rolig og sikker.
Det var de første gangene på utstilling at han hoppa ned fra bordet for å komme seg ut på do.
Nå vet han bedre, og gjør fra seg dorunden med en gang han kommer inn i buret.
|
Hvordan oppfyller Darius kravene
Ingen katt er perfekt. Det er heller ikke Darius. Etter hvert vet jeg nå utmerket godt hva som er helt topp med ham, og hva som kunne vært bedre. Dommerne er flinke til å forklare.
Jeg har beskrevet ovenfor hva som kreves for at Britten skal oppfylle de krav som stilles, både til utseende og gemytt. Det gies så poeng i forhold til dette. Bedømminga blir strengere dess lenger katta kommer opp i klasse.
For å få full skår, som er 100 p. må alt være godkjent. Poengfordelinga er forskjellig. Ikke alt teller like mye. Darius har en sjelden fin pels. Den er skinnende svart, tykk og spenstig. Her skårer han maksimalt med poeng. Øynene er trill runde og ekspressive. Det kunne vært ønskelig att de var mer orange. Hodeformen er bra, ørene små og runde med riktig plassering. Halen kort og tykk. I forhold til den store kompakte kroppen, kunne bena vært både tykkere og kortere. Hadde Darius gått ned i vekt, ville proporsjonene blitt bedre.
Supreme Premier
Lørdag 4. april ble Darius tildelt tittelen Supreme Premier. Dette er en internasjonal tittel og betyr den høyeste. (Europa Premier var tittelen fram til i 2008). På turen opp dit har han fått godkjent 23 sertifikater.
Både ved oppnådd titler, og tildelt cert, blir det utdelt sløyfer eller kokarder, som det heter på fransk. Det er da skrevet på sløyfa hva det dreier seg om.
Noen blir nominert til panelet, der det skal kåres Best in Show. Darius har vært med på dette flere ganger. Noen ganger har han vunnet, og noen ganger blitt utslått.
De som vinner her får for-premier.
Etter hvert som utstillinga skrider fram, blir bura til de fineste kattene dekket av mange sløyfer.
Så er dagen over. Når vi holder reiseburet hans opp mot buråpningen nå, lar han seg ikke be to ganger før han kryper inn. Nå vil han hjem.
Kjøp av rasekatt
I tretten år hadde vi den svarte huskatta Sara. Grunnet langvarig bruk av P-piller fikk ho jurkreft, og vart veldig syk. Veterinær Martinussen var da så snill at han kom ned til oss for å hjelpe Sara ut av denne verden. Da han dro igjen, sa han – Her blir det snart katt igjen. – Nei svarte jeg, her blir det aldri mer katt. Det var så trist å miste Sara, at dette ville jeg ikke frivillig utsette meg for en gang til.
Høsten 2003 kom jeg over en bok der en blå Britisk Korthår var avbilda. Da var det gjort. En slik katt skulle jeg ha.
Så var det til å oppspore oppdrettere av denne rasen. Jo, et oppdrett på Byneset ventet et kull Britter. Mor var blå, og far svart. Jeg ringte oppdretter for å forhøre meg om ev. kjøp. Jeg ble da utsatt for et inngående kryssforhør. Her skulle alle fakta om mitt liv og levnet komme for dagen. Det var ikke bare å komme her å komme her, og si at du ville kjøpe katt, og så tro at dette kunne avgjøres der og da. Mange kriterier måtte oppfylles for å ta over en av hennes katter.
Oppdretter Åse ville først vurdere meg i forhold til de svar jeg ga henne under forhøret. Kattungene var ventet i november, og noen i kullet ble sikkert blå. Neste gang jeg snakka med Åse var det greit. En av ungene lovet hun til meg. Jeg ringte henne igjen 10. nov. - Var det kommet kattebabyer nå?
Jo da, 2 jenter og 2 gutter, men alle fire er køla svarte!!!
Like over jul dro vi ut til Byneset for å se på kattungene. Jeg skulle selv få velge hvilken jeg ville ha. Det var flere katteskjønnere i familien som var med for å studere kattene og råde meg. Det ble til at vi bestemte oss for den som virket mest rolig. Han var også den største i kullet.
En kattunge skal ikke skilles fra mor og søsken før den er 12 uker gammel. Den trenger denne tiden for å sosialisere seg.
Vi hentet Darius fredag 6. februar 2004. Kjøpesum var avtalt på forhånd. Stamtavle, helseattest og vaksinasjonsattest var klare. Alle seriøse oppdrettere har disse papira i orden ved henting av katta. De vil ikke ha dårlig rykte på seg angående rot i stamtavlene.
Han var også behandla med ormekur flere ganger.
7 måneder gammel vart Darius kastrert. Samme dag vart han også ID merka med micro-chip. Han blir vaksinert hvert år mot kattepest og katteinfluensa.
Darius kan fortsatt stilles ut. Han får da Hederspris. Fra 7 år stiller han i seniorklasse. Fra 10 år blir det veteranklasse.
Sosialt med katt
Har du katt, har du også selskap. Det er trivelige dyr, som ikke krever så mye. Har du interesse av katter, og kanskj en litt spesiell katt, anbefaler jeg at du går på utstilling. Det finnes så mange kule katteraser. Noen er flotte, noen søte, noen djevelaktige, noen rare osv. Du behøver heller ikke å betale i dyre dommer for å skaffe deg katt. En vanlig huskatt er like verdifull som en rasekatt.
Men tenk over før du går til anskaffelse av katt at du tar på deg et ansvar som kan vare i bortimot 16 år. Litt arbeid krever det, og litt tid tar det. Du kan heller ikke være borte fra katta lenge av gangen uten at det må planlegging til.
Har man først sagt A, så må man også si B .......
På utstilling
Sjå så fin slufse Darius fikk i dag
Darius på musejakt