Dramatisk møte med veps

Heldigvis gikk det godt med både hunden Arthur og Jorunn etter at de begge ble bitt av veps.

Jorunn Løseth ber folk være ekstra oppmerksomme på vepsen. Hun selv og hunden fikk erfare hvorfor veps er en av de farligste artene vi omgås i vår fauna.


29.07.2018 - Helga Romundstad
Kategori: Friluftsliv, Helse, Turer i mark og fjell

Jorunn og hunden Arthur ble angrepet av veps, eller "kvaks" som vi sier her i Meldal, under bading i Grågårdstjønna på Bjørnli. Heldigvis gikk det godt, men de mange bittene kunne ha fått tragiske følger. 

Det som skjedde var at Jorunn festa hunden Arthur i bånd til et par bjørker ved platten som er tilknyttet flytebryggen i Grågården. Jorunn la ut på svøm slik hun pleier. Etter en stund begynte  Arthur å skrike og kaste seg vilt rundt seg og Jorunn skjønte raskt at det var noe alvorlig som var i ferd med å skje. Hun kom seg opp av vannet så fort hun kunne og dro bort til hunden. - Der skled han bare bort i hendene mine og virka livløs, forteller Jorunn. Hunden var virkelig medtatt og det var ingen tvil om at Arthur var blitt bitt av alle vepsene som svermet rundt ham. Trolig har han stukket snuten sin i et vepsebol, noe vepsen satte lite pris på og motangrepet var ikke til å unngå. - Men så så jeg heldigvis at han pustet, fortsetter hun lettet. Jorunn fikk derfor tilkalt hjelp og dro til dyreklinikken sporenstreks.

Selv fikk Jorunn flere stikk da hun prøvde å skrape vekk all vepsen som hadde bitt seg fast på hunden, både i pelsen og i snuteborene. Men dette merket hun ikke før på turen ned til Orkanger. Hennes adrenalin var nok så høyt at symptomene ikke kom før spenningsnivået hadde sluppet noen hakk.

Møte med vepsen førte til opphold på dyreklinikken for Arthur og behandling på legevakt for henne selv. Arthur ble satt på drypp og fikk behandling for oppkast og diarè. Han har også hatt behov for pleie hjemme etter stikkene. Nå ser det ut til at Arthur har blitt frisk igjen, noe som Jorunn er veldig glad for. Hun selv merker ingenting av stikkene lengre og er overraskende rolig når en veps svermer rundt henne ute i hagen da meldal.no besøkte henne hjemme i Bjørnli.

Jorunn Loseth og hunden Arthur 3

Etter behandlingsoppholdet på dyreklinikken, er Jorunn glad for å ha Arthur hjemme hos seg igjen.

Jorunn advarte beboerne på Bjørnli om vepsebolet på velforeningens facebook-side allerede samme dag som angrepet skjedde. Etter hun fikk roet seg og hunden kom hjem tok Jorunn initiativ til å få uskadeliggjøre vepsebolet ved badeplassen. Bolet er nå sprayet med insektspray og etter senere besøk, ser det ut til at vepsebolet er lagt dødt. - Å få tak i insektspray var ikke så enkelt, forteller Jorunn. Hun prøvde i flere butikker rundt i Orkdalen, men de fleste var utsolgt. Dette tyder på at det er flere som har blitt utsatt for den store mengden med veps som finnes i år på grunn av varmen. På sin runde fikk hun derimot vite at butikkene som fører insektsspray skulle ta inn nye opplag for salg.  

Jorunn ønsker ikke å skremme noen med sin vepsehistorie og håper folk fortsetter å nyte livet ute i det fine sommerværet. Men hun oppfordrer alle til å være oppmerksom på vepsen, spesielt når dere ferdes i skog og mark. - Pass spesielt godt på der barna oppholder seg, oppfordrer hun. - En sverm med jordveps er ikke å spøke med, fastslår hun.

Jorunn Loseth og hunden Arthur 1

Jorunn og collien Arthur hjemme i Bjørnli.

Om veps i Norge (kilde Wikipedia):

I Norge har vi flere arter veps, men de vanligste er tysk vesp og jordvesp. De er like å se til og begge vespene danner kjempestore svermer og bygger store bol, og kan ha opptil 20 000 celler. Bolene til jordvepsen dannes enten i hulrom i jorda eller på mørke steder i hus. Tysk veps hører til blant de sosiale insektene og de bygger underjordiske eller overjordiske gråfargede bol, som kan varierer i størrelse etter hvor det er bygd. Bolet bygges både dypt i jorden, i husvegger, på loft eller i hulrom i trær og i fuglkasser. Bolet er på sitt største utpå sensommeren. Inntil da har larvene blitt utviklet til sterile arbeidere, men seint på sommeren dannes hanner og kjønnsmodne hunner. Arbeiderne er sterile hunner som har eggleggningsrøret omdannet til en stikkebrodd. Brodden har noen små mothaker, men disse er for små til at brodden sitter igjen, derfor kan samme veps stikke flere ganger. Brodden står i forbindelse med giftkjertler. Normalt er giften ufarlig for mennesker, men enkelte kan få allergiske reaksjoner.

Tysk veps  Foto: Trounce

Tysk veps og jordveps.

 

Insektbitt på mennesker (kilde helsenorge.no):

Vepsestikk kan være svært ubehagelige, men er vanligvis ikke farlige for mennesker, med mindre man blir stukket svært mange ganger. Blir man stukket i munn eller hals, kan det være farlig fordi luftveiene kan blokkeres som følge av opphovning av slimhinnene.

Noen mennesker er overfølsomme for stoffer i vepsegiften. For disse kan selv små mengder gift være dødelig. Personer som har kjent overfølsomhet for dette, bør sørge for å ha lett tilgang til medisiner (antihistaminer, adrenalin mot anafylaktisk sjokk). Ved allergisymptomer etter vepsestikk bør lege kontaktes så raskt som mulig.

Symptomer ved stikk av veps, bie eller humle

  • Smerter, hevelse og rødhet rundt stikkstedet.
  • Hvis du er stukket i hode, hals eller i munnen kan hevelser i verste fall føre til pusteproblemer.
  • Hvis du har fått mange stikk kan symptomer utover lokale reaksjoner oppstå

Kontakt lege hvis du:

  • er stukket i munn eller svelg/hals
  • er stukket i øyet
  • har fått mange stikk
  • får redusert allmenntilstand
  • utvikler en allergisk reaksjon
  • tidligere har reagert allergisk på insektstikk

 

Allergisk sjokk

Noen mennesker er allergiske for insektgiften og for dem kan et stikk gi allergisk sjokk, også kjent som anafylaktisk sjokk, en alvorlig reaksjon som i verste fall kan være livstruende. Det er betydelig individuell variasjon med tanke på hvordan man reagerer ved allergi, og symptomene kan variere fra lette symptomer til anafylaktisk sjokk. Et anafylaktisk sjokk utvikler seg raskt, og kan komme få minutter etter at du er blitt utsatt for noe du er allergisk mot. Vanligvis kommer reaksjonen innen 15–30 minutter.

 

Tips for å unngå vepse- og bistikk

  • Ikke slå etter veps eller bier og unngå brå bevegelser når en veps eller bie er i nærheten
  • Bruk sko utendørs
  • Se nøye etter insekter når du spiser søtsaker eller drikker saft eller brus
  • Dekk til mat som står i rommet eller ute i friluft
  • Hold lokket på søppeldunken lukket
  • Unngå sterk parfyme

 

Insektbitt på hunder (kilde Agria Dyreforsikring): 

Ett stikk fra en veps eller bie gir nesten aldri noen alvorlige reaksjoner, selv om en del hunder klager høylytt etter ett stikk. Det pleier å gi seg uten noen form for behandling. Men noen hunder er veldig sensitive for veps- og biestikk og kan få en allergisk reaksjon pga stikket. Dette er likevel veldig sjeldent. Stikk fra veps i munn eller hals kan i noen tilfeller være livstruende. Hunder blir ofte stukket i ansiktet eller munnen etter å ha vært for nysgjerrige. Dette kan føre til hevelse i luftveiene, noe som gjør det vanskelig å puste.

Om hunden din får ett insektstikk eller bitt, gjør som følger:

  • Inspiser hunden
  • Dreier det seg om ett stikk, noen eller utrolig mange stikk?
  • Er hundens almenntilstand dårlig?
  • Er den trøtt eller bleik?
  • Hold hunden under oppsyn den kommende timen
  • Kontakt veterinær om hunden blir dårlig.

 

Les også Inviterte seg selv på middag

 

Red.: HR

Annonser


Medlemmer