Fårikålens dag

I dag torsdag 24. september fylles fårikålgrytene over hele landet, for I dag er det nemlig den velsmakende, enkle og sosiale nasjonalretten sin egen festdag.
24.09.2009 -
Kategori: Arkiv
Det var Nitimens lyttere som på 1970-tallet kåret fårikål til Norges nasjonalrett, og i 1997 utropte Opplysningskontoret for kjøtt den siste torsdagen i september til fårikålens offisielle festdag.
Det foregår en mengde arrangementer rundt omkring i landet på denne dagen, og ikke uten grunn er dette er en populær rett. Det er et godt, rimelig og enkelt festmåltid.
Slik lager du fårikål til 4 personer:
1 ½ kg fårikålkjøtt
1 ½ kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
3 dl vann
1. Del hodekålen i båter.
2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder.
3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt. ca. 1-2 timer.
4. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.