Feieren på besøk

Thomas med feiekosten ikledd støvdrakt og maske.

Vår og høst er det sesong for feiing av piper. Annen hvert år vil kommunens huseiere få besøk av feieren Thomas Vuttudal.


11.09.2018 - Helga Romundstad
Kategori: Siste fra kommunen

Per i dag har Meldal kommune en feier ansatt. Dette er Thomas Vuttudal. I sin jobb, utfører han blant annet tilsyn av brannsikkerheten i boliger, samt feier pipen i husets skorsteinen. Sistnevnte er det sesong for nå.

Kort forklart foregår dette slik: Huseier får lapp i postkassen to dager før feieren kommer. Deretter må eier sette opp en stige og feste denne til takstigen, slik at feieren kan utføre jobben sin på en sikker måte oppe på taketmønet. Dersom huseier ikke er i stand til å håndtere stigen, kan han/hun be om hjelp til dette. Først når en sikker adkomsten er på plass, kan feieren utføre jobben sin. Feieren ikler seg sikkerhetsutstyr, tar med seg sin feiekost og klartrer opp på taket for å feie pipen. Sot i pipen fjernes, slik at pipen blir fin og ren. Dersom feieren oppdager svakheter eller feil med skorsteinen, vil huseier motta en rapport på dette.

Feier 3

Det er luftig når Thomas feier piper.

På spørsmål om hvordan det står til med skorsteinene i Meldal nå, svarer Thomas at det har blitt mye bedre de siste årene. Mange hus har skorsteiner av tegl tilbake fra 1960-tallet og disse er nå modne for rehabilitering da de ikke er tette lengre. - Det enkleste er å sette inn nytt rør, i enten stål eller keramikk, i den gamle skorsteinen, slik at pipen bli tett. En pipe skal være så tett at den tåler en sotbrann, sier Thomas. Flere huseier har gjort denne utbedringen de siste årene og har dermed en sikker pipe. - For nye hus er det ingen problemer. Der er alt som regel i orden, fortsetter Thomas. - Dessuten ser vi at det er mindre sot i pipene nå er tidligere. Det er tydelig at det fyres mindre nå som det har vært mildere vintrer de siste årene og fordi flere benytter varmepumpe til oppvarming, legger Thomas til.

Thomas og de andre i driftsavdelingen får nye oppgaver i 2019. Fra neste år skal det nemlig utføres feiing av piper på hyttene i tillegg til husene i kommunen. - Vi ser for oss at det kan bli en utfordring i å få hytteeiere fra fjern og nær til å stille opp på sin hytte i ordinær arbeidstid, forteller Thomas. - Mulig dette vil kreve at vi må jobbe både på kveldstid og i helgene. Det å utføre branntilsyn og feie hyttene vil kreve flere ressurser av oss. Vi ser for oss et samarbeid med Orkdal kommune, samt videre samarbeid når vi går inn i Orkland, men ingen løsning er bestemt ennå, sier Vuttudal som går spennende tider i møte. 

Feier 1

Oppdrag feiing og tilsyn er utført. Her står Thomas ved driftsavdelingen sin flotte bil.

Thomas trives godt i yrke som feier. - Jeg treffer mye trivelig folk, samt at jeg liker kroppsarbeid og det å være ute. Med feiing av hyttene blir det nok mange fine turer i flott natur også, sier han håpefult.

Nå som vi går inn i en mørkere tid vil Vuttudal oppfordre folk til å være forsiktige med levende lys. Dette gjelder også når vi nærmer oss advent og jul. Første desember er det "Den store røykvarsler dagen" og det er en fin påminnelse om at batteriene i røykvarslerne må sjekkes. Han ber også folk til å fyre fornuftig, bruk rett mengde med trekk og fyr med tørr ved, avslutter Meldals kommunes feier.

 

Tekst og bilder: Helga Romundstad

Red. HR

Annonser


Medlemmer