FN-dagen for 63 gang i dag

Allerede i 1941 ombord på krigskipet USS Augusta i Atlanterhavet startet arbeidet for fred i verden. Det var her Usa`s President Roosevelt og Storbritanias statsminister Churchill møttes for å signere Atlanterhavserklæringen som var en samlet plan for fred.
24.10.2008 -
Kategori: Arkiv
I januar 1942 møtes 26 land i Washington D.C for å undertegne erklæringen, og 30. oktober 1943 møttes Kina, Sovjetunionen, Storbritanina og USA i Moskva. De blir enige om å opprette en organisasjon av stater for å bevare fred så snart krigen var over. Denne avtalen betegnes som Moskova-erklæringen. 24. oktober 1945, samme året som andre verdenskrig tok slutt, er derimot den dagen som er regnet for FNs fødselsdag. Et bakteppe av krig og ødeleggelse var mer enn motiverende for å skape en global organisasjon med verdensfred som mål. Det var på denne dagen FN–pakten offisielt trådte i kraft og de forente nasjoner hadde allerede da 51 medlemsstater. I desember 1948 vedtas menneskerettighetserklæringen. Å arbeide for fred ble ikke bare sett på som det å forhindre konflikter og kriger. De sosiale, kulturelle, politiske og sivile sidene ved fredsarbeidet skulle i årenes løp sakte, men sikkert også vokse fram og bli en svært stor del av FNs arbeid.
Når en ser på situasjonen i verden i dag, er nok medlemsnasjonene sklidd fra hverandre. Det har vel aldri svært større motsetninger og flere kriger enn det er i dag.
Altlanterhavserklæringen signeres